واردات نفت خام ایران به هند بر پایه واردات سالانه این کشور، در ماه ژوئن حدود ٦٠ درصد کاهش یافت و از ٨٦٠ هزار بشکه در روز در ماه ژوئن به اندکی بیش از یک سوم این رقم رسید.
با کاهش چشمگیر واردات نفت خام ایران به هند، این پایین ترین رقم صادرات ایران به یکی از چهار خریدار بزرگ نفت این کشور از ماه آوریل تاکنون خواهد بود. صادرات نفت ایران به هند و ژاپن در ماه آوریل به ٦٣٥ هزار و ٧٥٠ بشکه در روز کاهش یافت که کمترین میزان صادرات نفت در طی دهه های گذشته بوده است.
بنا به گزارش رویترز، سطح صادرات نفت خام ایران به هند در ماه ژوئن به ١٤٠ هزار و ٨٠٠ بشکه در روز کاهش یافت، رقمی که ۴۵ درصد کمتر از واردات ماه مه بود.
چین، ژاپن، کره جنوبی و هند از جمله بزرگترین واردکنندگان نفت خام ایران هستند.
بنا به داده های صنعت نفت، واردات هند از ایران در نیمه اول سال ٢٠١١ به ٤٠٠ بشکه در روز کاهش یافت که بیش از ٤٢ درصد کمتر از دوره مشابهی در سال ٢٠١٢ بود.
تحریم های اتحادیه اروپا و ایالات متحده که برای توقف برنامه بحث برانگیز ایران علیه این کشور اعمال شده اند، میلیاردها دلار برای دولت تهران خسارت مالی و هزینه در بر داشته اند.
بر پایه ارزیابی رویترز در مورد واردات نفت خام ایران به خریداران آسیایی، ژاپن طی ماه ژوئن حدود ٢٠٠ هزار بشکه در روز نفت خام ایران را وارد کرد.
بنا به تخمین و داده های صنعت نفت، واردات نفت خام ایران به آسیا در نیمه اول سال ٢٠١٣ حدود ٩٧٥ هزار و ٢٨٠ بشکه در روز بوده که اندکی بیشتر از یک پنجم رقم کل صادرات ایران در سال گذشته است.
از سویی دیگر، خبرگزاری رویترز روز سه شنبه (٢٣ ژوییه) گزارش داد ایران برای انتقال نفت خام خود ضمانت پوشش بیمه ١ میلیارد دلاری به هند را مطرح کرده است.
برپایه این خبر، ایران متعهد شده است که کشتی های حامل نفت خام خود به هند را به طور مستقل بیمه کند. این پیشنهاد پس از آن مطرح شده است که دهلی نو خواستار تعهد تهران برای عدم تاخیر در ارسال محموله های نفتی شده بود.
رویترز با اشاره به نامه های مربوط به این بیمه می نویسد مقامات تهران ضمانت های مستقل تا سقف ١ میلیارد دلاری به ازای هر سانحه احتمالی به هند و بازگرداندن کشتی های عازم این کشور را پیشنهاد داده است. در این نامه ها، مهدی غضنفری، وزیر صنایع، معادن و بازرگانی جمهوری اسلامی به هند گفته است که رقمی معادل ٥٠ میلیون تا ١ میلیارد دلار را با «ضمانت مستقل و بودجه ویژه دولت» تحت پوشش قرار خواهد داد.
آقای غضنفری در این نامه یادآوری کرده است برای بیمه های ٥٠ میلیون دلاری، کنسرسیومی متشکل از شرکت های بیمه به سرپرستی شرکت بیمه مرکزی ایران این کشتی ها را تحت پوشش قرار خواهند داد. او همچنین در این نامه به موجود بودن ضمانت های مشابهی برای شرکت های پتروشیمی اشاره کرده است.
بنا به اعلام وزرای ایران و هند، وزارت دارایی ایران نامه نهایی ضمانت مستقل را منتشر خواهد کرد.
رویترز می نویسد بزرگترین ریسک احتمالی برای کشتی هایی که شرکت های ایرانی بیمه می کنند، حتی اگر بیمه ضمانت مستقل باشد این است که احتمال دارد به این دلیل که شکایات در خارج از ایران مطرح می شوند، پرداخت خسارت ها به علت تحریم های کشورهای غربی با مشکلاتی روبرو شوند چون تبادلات مالی و پولی ایران با بانک های خارجی به شدت محدود شده است.
نمایندگان کنگره ایالات متحده قصد دارند تا حلقه تحریم ها را تنگ تر کنند و صادرات محموله های نفتی ایران را به ٥٠٠ هزار بشکه در روز و یا کمتر از آن کاهش دهند.کشورهای غربی ادعا می کنند ایران برنامه اتمی خود را به هدف ساخت سلاح های اتمی و بمب پیش می برد، اما پافشاری ایران بر این است که برنامه هسته ای این کشور صلح آمیز است.
حسن روحانی، رئیس جمهوری منتخب ایران وعده داده است که برنامه اتمی ایران را با شفافیت بیشتری پیش ببرد اما انتظار نمی رود که مقامات تهران در آینده نزدیک روند غنی سازی اورانیوم را متوقف کنند.