حسن صانعی، سرپرست بنیاد ۱۵ خرداد و از مدافعان جایزه سه میلیون دلاری برای قتل سلمان رشدی، نویسنده بریتانیایی، در ۸۹ سالگی درگذشت.
رسانههای ایران دلیل مرگ این عضو تشخیص مصلحت نظام را «کهولت سن و بیماری» ذکر کرده اند.
حسن صانعی به مدت ۳۷ سال، در فاصله سالهای ۱۳۶۲ تا ۱۳۹۹، سرپرستی بنیاد پانزده خرداد را برعهده داشت .
بنیاد پانزده خرداد زیرمجموعه «ستاد اجرایی فرمان امام» و وابسته به دفتر رهبر جمهوری اسلامی از جمله نهادهای معاف از مالیات در ایران محسوب میشود.
به نوشته وبسایت این نهاد حکومتی «سرمایه اولیه آن از وجوهات شرعی» تامین شده و در سال ۱۳۶۴ هم با درخواست حسن صانعی و موافقت روحالله خمینی به استفاده از اموال مصادرهای از جمله اراضی شهری روی آورده است.
به گفته حسن صانعی، در پی صدور فتوای روحالله خمینی برای قتل سلمان رشدی، نویسنده کتاب «آیات شیطانی»، بنیاد پانزده خرداد مسئول تعیین جایزه برای اجرای این فتوا شد.
این روحانی شیعه در سال ۱۳۹۱ نیز به نشانه حمایت از فتوای قتل سلمان رشدی با افزایش پانصدهزار دلاری این جایزه آن را به مبلغ سه میلیون و سیصدهزار دلار رساند.
بنیاد پانزده خرداد از سوی آمریکا و کانادا مورد تحریم قرار دارد.
در پی سوء قصد به جان سلمان رشدی، نویسنده بریتانیایی-آمریکایی هندیالاصل، در سال گذشته میلادی، اداره کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا (اوفک) بنیاد ۱۵ خرداد را تحریم کرد.
سلمان رشدی سال گذشته در جریان سخنرانی در جشنوارهای ادبی در آمریکا مورد حمله ضربات چاقوی هادی مطر، از طرفداران جمهوری اسلامی ایران، قرار گرفت.
این نویسنده برجسته به رغم جان بدربردن از این حمله، بینایی یک چشم خود را از دست داد و عصب یک دست او هم دچار آسیبدیدگی شد.
علاوه بر آمریکا، کانادا هم سال گذشته بنیاد پانزده خرداد را مجری «سیاستهای داخلی» و «تهدیدات» منطقهای جمهوری اسلامی ایران علیه « صلح و امنیت بینالمللی» و همچنین مسئول ثروتاندوزی حکومت ایران معرفی کرده و آن را تحریم کرد.