سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی ایران به نقل از وزیر اطلاعات اعلام کرد که وزارت اطلاعات از ادامه کار مقامهای دولتی دوتابعیتی جلوگیری میکند.
حسین نقوی حسینی پس از جلسه کمیسیون امنیت ملی مجلس با محمود علوی، وزیر اطلاعات که روز سه شنبه ۱۳ مهر با موضوع تحقیق و تفحص از وزارت اطلاعات برگزار شد، گفت که وزیر اطلاعات اعلام کرده است این وزارتخانه حساسیت خاصی روی موضوع حضور دوتابعیتیها در دولت دارد.
به گفته او، محمود علوی به نمایندگان توضیح داده که وزارت اطلاعات در ۷۹ مورد نسبت به تابعیت افراد تردید داشته که پس از استعلام و بررسی لازم صلاحیت برخی تایید شده و در ۳۵ مورد نیز مشخص شد که تابیعیت مضاعف یا گرین کارت داشتند که ردصلاحیت شدند.
به گفته وزیر اطلاعات، این وزارتخانه حتی روی مدیرانی که بعد از مسئولیت اقدام به تابعیت مضاعف یا دریافت گرین کارت کنند، حساسیت دارد و به آنها گفته میشود که بین مسئولیت و تابعیت مضاعف، گرین کارت و اقامت یکی را انتخاب کنند و اگر تابعیت مضاعف، گرین کارت و اقامت بگیرند به مقام مافوق آنها گفته میشود که ادامه مسئولیت آنها امکانپذیر نیست.
توضیحات نقوی حسینی از سخنان آقای علوی مشخص نکرد که آیا گزارشهای وزارت اطلاعات موجب برکناری مدیران دوتابعیتی از پست خود شده است یا نه. اما با توجه به این که اعضای کمیسیون امنیت ملی تحقیق و تفحص از این وزارتخانه را در ارتباط با موضوع دوتابعیتیها ضروری ندانستند نشان میدهد که نمایندگان از توضیحات وزیر اطلاعات قانع شدهاند.
پیشتر آقای نقوی حسینی با اشاره به جلسه با مسئولان سازمان اطلاعات سپاه، گفت که از نظر سازمان اطلاعات سپاه، افراد دوتابعیتی مورد توجه جدی سرویسهای اطلاعاتی دشمن هستند و در پروژه نفوذ به کار گرفته میشوند.
او در ادامه گفت که فردی که در مذاکرات هسته ای حضور داشته و به تازگی بازداشت شده نیز تابعیت دوگانه داشته است.
اشاره او به عبدالرسول دری اصفهانی، کارشناس امور بانکی و مالی در مذاکرت هستهای ایران با قدرت های جهانی بود که به اتهام «جاسوسی» احضار، بازجویی و با قید وثیقه آزاد شد. معاون وزارت امور خارجه ایران چندی بعد اعلام کرد که آقای دری اصفهانی تابعیت کشور دیگری را ندارد.
آیت الله خامنهای سال گذشته نسبت به «نفوذ دشمن» به دستگاه های تصمیم سازی و اجرایی کشور هشدار داده بود. از این رو، نمایندگان اصولگرا و چهره های نزدیک به رهبر جمهوری اسلامی مدیرانی با تابعیت دوگانه را عامل نفوذ غرب می دانند.
از سوی دیگر، رئیس سازمان بازرسی کل کشور نیز در اظهار نظری گفته بود که افراد دو تابعیتی برای سازمانها و دستگاهها «ایجاد مشکل» میکنند و «تلاش میشود افراد دارای تابعیت مضاعف از دستگاهها ترخیص شوند.»
ناصر سراج گفته بود: «بیشتر افراد متهم و مجرم که از کشور فرار کردند، دارای تابعیت مضاعف بودند.»
در این بین، دستگاههای امنیتی و قضایی ایران طی سالهای اخیر چندین ایرانی دارای تابعیت مضاعف را که به ایران سفر کرده بودند بازداشت کرد.
امیر حکمتی، جیسون رضائیان و سعید عابدینی شهروندان ایرانی – آمریکایی بودند که به اتهامات امنیتی در ایران زندانی بودند و در جریان مبادلات زندانیان پس از توافق هستهای آزاد شده و به آمریکا تحویل داده شدند.
هما هودفر شهروند ایرانی کانادایی و نازنین زاغری، شهروندان ایرانی بریتانیایی نیز طی ماههای گذشته بازداشت شدند که خانم هودفر در پی مذاکرات مقامات کانادا با ایران، آزاد شد.