لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۲۴

خانه آزادی: ایران یکی از «غیر آزادترین» کشورهای جهان در زمینه اینترنت است


محدودیت دسترسی به اینترنت جهانی برای کاربران در ایران
محدودیت دسترسی به اینترنت جهانی برای کاربران در ایران

خانه آزادی، نهاد مستقر در واشنگتن، روز سه‌شنبه ۲۶ مهرماه جدیدترین گزارش خود درباره وضعیت آزادی اینترنت در جهان را منتشر کرد. در این گزارش ایران یکی از کشورهایی معرفی شده است که بیشترین محدودیت‌‌های اینترنتی را اعمال می‌کند.

این گزارش مربوط به وضعیت آزادی‌های اینترنتی در سال جاری میلادی است که کشورها بر اساس میزان دسترسی شهروندان‌شان به اینترنت رده‌بندی شده‌اند.

بر اساس این رتبه‌بندی، ایسلند، استونی، و کاستاریکا «آزادترین» کشورهای جهان از نظر دسترسی به اینترنت شناخته شده‌اند.

ایران، میانمار، و چین «غیر آزادترین‌» کشورها از نظر دسترسی به اینترنت جهانی شناخته شده‌اند و در قعر جدول قرار گرفته‌اند.

در این گزارش میزان آزادی اینترنت در ایران ۱۶ درصد و در میانمار و چین به ترتیب ۱۲ و ۱۰ درصد اعلام شده است.

این نهاد افزایش سرکوب‌ها و محدودیت‌های اینترنتی در بسیاری از کشورها را نشانه نقض گسترده‌ حقوق بشر می‌داند.



خانه آزادی حکومت ایران را «رژیمی خودکامه» معرفی کرده است و می‌گوید حکومت ایران نیز مانند دولت‌های چین و روسیه به دنبال دیوارکشی و جداسازی شهروندان خود از سایر نقاط جهان است.

این گزارش به طرح موسوم به «صیانت از حقوق کاربران فضای مجازی» نیز اشاره کرده و نوشته است که این طرح زمینه بیشتری را برای اعمال محدودیت بر دسترسی شهروندان ایران به اینترنت جهانی فراهم می‌کند.

خانه آزادی می‌گوید این قانون در راستای تقویت شبکه ملی اطلاعات است و دروازه‌های اینترنتی ایران را در اختیار نهادهای امنیتی و نظامی قرار می‌دهد.

در این گزارش آمده است که حکومت ایران برای محدودسازی دسترسی کاربران به اینترنت جهانی، از روش‌هایی همچون مسدود کردن، فیلترینگ و نظارت بر فعالیت‌های آنلاین افراد بهره می‌گیرد.

علاوه بر مواردی که نهاد خانه آزادی به آنها اشاره کرده، طی یک ماه گذشته که شهرهای مختلف ایران صحنه اعتراض‌های ضد حکومتی بوده است، مقام‌های جمهوری اسلامی با قطع یا کندی اینترنت نیز تلاش کرده‌اند که ارتباط شهروندان ایران با اینترنت جهانی را محدود کنند تا از انتشار تصاویر این اعتراض‌ها و بازتاب جهانی آنها ممانعت به عمل آورند.

«نت‌بلاکس» که وضعیت اینترنت در جهان را رصد می‌کند، طی روزهای گذشته بارها با انتشار اطلاعات و نمودارهایی از کندی یا قطع اینترنت در ایران خبر داد.


علاوه بر این، جمهوری اسلامی در این دور جدید از اعتراضات سراسری که از ۲۶ شهریور آغاز شده است و همچنان ادامه دارد، اینستاگرام و واتس‌اپ را نیز فیلتر کرد.

این در حالی است که با فیلترینگ اینستاگرام شمار زیادی از کسب و کارهای اینترنتی دچار آسیب و ضرر مالی هنگفتی شده‌اند.

سازمان ملل متحد و نهادهای مدافع آزادی و حقوق بشر طی سال‌های گذشته بارها از مقام‌های جمهوری اسلامی به دلیل سانسور، فیلترینگ و نقض حق دسترسی شهروندان به اطلاعات آزاد انتقاد کرده‌اند.

پنج ماه پیش نیز در رده‌بندی سازمان گزارشگران بدون مرز درباره آزادی رسانه‌ها و دسترسی به اطلاعات آزاد، ایران در بین ۱۸۰ کشور جهان در جایگاه ۱۷۸ قرار گرفت.

XS
SM
MD
LG