یک روز پس از تایید رسمی توافق با ایران برای فروش هواپیما از سوی شرکت بوئینگ، سخنان وزیر امور خارجه ایران درباره این معامله زوایای دیگری از موضوع خرید هواپیما از بوئینگ را روشن کرد.
محمد جواد ظریف، روز چهارشنبه دوم تیر ماه در دیدار با تعدادی از سناتورهای فرانسوی در پاسخ به این سوال که چرا ایران در حالی که هنوز قرارداد با ایرباس را اجرا نکرده با بوئینگ قرارداد بسته است گفت: "اگر دیپلماتیک صحبت کنم، قرارداد بوئینگ مشکل ایرباس را حل مىکند."
جمهوری اسلامی ایران کمتر از یک ماه پس از اجرای برجام و لغو تحریمهای بینالمللی در توافقی بیسابقه با شرکت فرانسوی ایرباس، فرایند خرید ۱۱۸ فروند هواپیمای مسافربری را آغاز کرد؛ فرایندی که هنوز به مراحل اجرا نرسیده و مدیران شرکت ایرباس نیز روند آن را بسیار کندتر از حد معمول دانستهاند.
در سوی دیگر، پس از ماهها اخبار غیرقطعی، سرانجام مقامات هواپیمایی ایران و شرکت آمریکایی بوئینگ در روزهای گذشته رسما اعلام کردند که برای خرید حدود صد دستگاه هواپیمای مسافربری به مبلغ حدود ۲۵ میلیارد دلار توافق کردهاند و تنها منتظر مجوز نهایی وزارت خزانه داری آمریکا هستند.
توافق با بوئینگ بدون اینکه توافق با ایرباس اجرایی شده باشد موجب سوال سناتور فرانسوی از وزیر امور خارجه ایران شد. اما پاسخ آقای ظریف نشان داد که ظاهرا ایران در توافق با بوئینگ به دنبال هموار کردن راه معامله با شرکتهای غربی است، به ویژه اینکه یکی از موانع اجرایی کردن قرارداد ایرباس وجود برخی از قطعات ساخت آمریکا در هواپیماهای ایرباس عنوان شده بود.
مجوز فروش هواپیماهای مسافربری آمریکایی به ایران پس از اجرای برجام از سوی رئیس جمهوری ایالات متحده صادر شد اما ایران نخستین مذاکرات برای خرید هواپیما را با ایرباس انجام داد.
به نظر میرسید سخنان رهبر جمهوری اسلامی مبنی بر نخریدن کالاهای آمریکایی راه را بر معامله با بوئینگ بسته بود اما یک ماه پس از اعلام خبر توافق با ایرباس، خبرهایی از آغاز مذاکرات با بوئینگ منتشر شد.
با این حال در حالی که انتظار می رفت توافق با ایرباس روند اجرایی خود را طی کرده و در سال جاری میلادی اجرایی شود، مقامات دولت ایران از وجود موانعی بر سر اقدامات بانکی و اقدامات ضروری دیگر در قرارداد با ایرباس خبر دادند. حال وزیر امور خارجه ایران در پاسخ به گلایه سناتور فرانسوی از معامله ایران با بوئینگ اعلام کرده که توافق با بوئینگ به نوعی می تواند گره از معامله با ایرباس باز کند.
به نظر می رسد مقامات جمهوری اسلامی در پی آن هستند که به کمک معامله با بوئینگ به عنوان یک شرکت بزرگ آمریکایی، علاوه بر نوسازی ناوگان هواپیمایی خود، رویهای را ایجاد کنند که نگرانیها و مشکلات از معامله با ایران را رفع کند.