مرکز ارتباطات ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران روز جمعه ۴ خرداد اولین گزارش رسمی درباره سانحه سقوط بالگرد حامل ابراهیم رئیسی و برخی دیگر از مقامات حکومتی را منتشر کرد.
بر اساس برخی از ادعاهای مطرحشده در این گزارش، بالگرد «از مسیر تعیین شده» پرواز خارج نشده و حدود یک و نیم دقیقه قبل از سانحه «خلبان بالگرد سانحه دیده با دو بالگرد دیگر» تماس داشته است.
این گزارش همچنین تاکید کرده که «آثار اصابت گلوله و یا موارد مشابه آن در اجزای باقیمانده بالگرد» مشاهده نشده و بالگرد «پس از برخورد با ارتفاع، دچار آتشسوزی شده است.»
در این گزارش همچنین ادعا شده است که «نقطه دقیق محل سانحه» بامداد «دوشنبه (ساعت ۵ صبح) با کمک پرندههای بدون سرنشین (ایرانی)» مشخص شد و «نیروهای زمینی عملیات تجسس در آن نقطه» حاضر شدند.
ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی با انتشار اطلاعیهای رسمی در ۲ خرداد نیز ادعا کرده بود که ترکیه نقشی در یافتن بالگرد ابراهیم رئیسی و همراهانش نداشته و پهباد آکینجی «به دلیل نداشتن تجهیزات تشخیص و کنترل نقاط زیر ابر موفق به اعلام دقیق محل سقوط بالگرد نشد و در نهایت به کشور ترکیه بازگشت.»
با وجود حضور تیم رسانهای ترکیه در محل حادثه و گزارش تصویری دقیق از نحوه سقوط بالگرد، این اطلاعیه مدعی شده بود که کشف «نقطه دقیق حادثه سقوط بالگرد» توسط «نیروهای امدادگر زمینی و پهپادهای ایرانی نیروهای مسلح» انجام شده است.
روزنامه «هممهین» چاپ تهران روز پنجشنبه با اشاره به سقوط مرگبار بالگرد حامل ابراهیم رئیسی و همراهان او به شدت از ادعاهای «نادرست و ابهامآمیز» شماری از مقامات رسمی جمهوری اسلامی پیرامون جزییات این سانحه انتقاد کرد و نوشت سخنان دو مقام دفتر ریاست جمهوری اسلامی در مورد آنچه پس از سقوط بالگرد بر امام جمعه تبریز گذشت «معقول و پذیرفتنی نیست.»
اشاره این روزنامه به سخنان غلامحسین اسماعیلی، رییس دفتر ابراهیم رئیسی، و محسن منصوری، معاون اجرایی رئیسی، است که در مصاحبههایی اعلام کردند تا چند ساعت بعد از سانحه با محمدعلی آلهاشم، امام جمعه تبریز، که در بالگرد رئیسی بود از طریق تلفن او و خلبان سه یا چهار بار تماس برقرار کردند.
«هممیهن» پرسیده است چطور امام جمعه تبریز پس از برخورد بالگرد «به کوه» و «تکهتکه» شدن بالگرد توانست «دسترسی به تلفن همراه خودش داشته باشد، چه رسد به اینکه تلفن همراه خلبان در دسترس او باشد و پاسخ هم داده باشد؟ آن هم تلفن کس دیگری که میگوید اصلاً آنها را نمیبیند؟»
به نوشته این روزنامه، «احتمال اینکه تلفن همراه خلبان در این حادثه» به دست امام جمعه تبریز بیفتد «و سالم هم باشد و سیگنال هم داشته باشد، در حد صفر است.»
روزنامه هممهین در سرمقاله خود با انتقاد از اینکه مقامات حکومتی «قصد نادیده گرفتن برخی از حقایق را» دارند، می نویسد از جمله یکی از این حقایق این است که مطابق اطلاعات سایت هواشناسی و سخنان یک نماینده مجلس شورای اسلامی «هوا برای پرواز با بالگرد مناسب نبوده و گویا در این مورد هشدار نارنجی داده شده بود.»
هممیهن در ادامه با طرح ابهامات دو روز اخیر در مصاحبههای مقامات حکومتی، می پرسد آیا «بالگرد رئیسجمهور با ظرفیت مناسب حرکت کرده یا اضافه بر ظرفیت بوده است؟ آیا برای این نوع بالگردهای حامل مقامات الزامی به حرکت از فراز جاده اصلی وجود دارد یا خیر؟ اگر بلی، چرا از مسیر کوهستانی مرتفع حرکت کرده است؟ آیا این نوع خاص بالگرد برای حرکت در محیطهای کوهستانی و مرتفع مناسب بوده؟ اگر فرمانده سفر خلبان بالگرد رئیسجمهور بوده و دستور ارتفاع گرفتن را داده، چرا خودش نتوانسته آن را انجام دهد؟»
ابراهیم رئیسی، رئیس دولت و حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی به همراه هیات همراه عصر یکشنبه در سانحه هوایی در آذربایجان شرقی کشته شدند.
اطلاعرسانی درباره ناپدید شدن بالگرد حامل ابراهیم رئیسی و چند مقام دیگر جمهوری اسلامی از ساعات نخستین با تناقضهای متعدد در سخنان مسئولان همراه بود. کارشناسان رسانهای مقیم داخل ایران میگویند با «بلبشوی اخبار ضد و نقیض» رسانههای داخلی از سانحه سقوط بالگردی که منجر به مرگ ابراهیم رییسی و هیات همراه شد «بار دیگر مرجعیت و اعتبار رسانههای داخلی ما را در برابر رسانههای خارجی زیر سوال رفت.»
پژمان موسوی، روزنامهنگار، با تأکید بر این که «مخاطب حق دارد به رسانههای داخلی بیاعتماد باشد»، با انتشار تصاویری از اخبار غیرواقعی خبرگزاریهای حکومتی، نوشت که «وقتی خبرگزاریهای رسمی درباره رئیس دولت و مقامات عالیرتبه اینچنین بیپروا دروغ میگویند، چرا نباید درباره همه چیز دروغ بگویند؟»
در عین حال، موتورسوارانی که زودتر از همه به بقایای بالگرد حامل ابراهیم رئیسی و همراهان او رسیدند، میگویند از محل سقوط و اجساد فیلمبرداری کردهاند، اما مقامات «به دلایل امنیتی» اجازه انتشار فیلمها را نمیدهند.
به گفته آنها، بالگرد حامل رئیس جمهوری اسلامی ایران و همراهانش، «کلا ترکیده بود»، «همه چیز سوخته بود» و مستندات فیلمبرداری شده هم موجود است.
یکی از این موتورسواران که خود را از «نیروهای مردمی» معرفی کرد، در مورد نخستین مشاهداتش از بقایای سانحه میگوید که «آلهاشم پایین بود»، ابراهیم رئیسی و حسین امیرعبداللهیان «با هم بودند» و «استاندار پایینتر از آنها افتاده بود»؛ و «فیلمش هم هست.»