لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۴۶

دادگاه ایران زاکربرگ، مدیر فیسبوک را احضار کرد


مارک زاکربرگ بنیانگزار و مدیر فیسبوک
مارک زاکربرگ بنیانگزار و مدیر فیسبوک

در حالی که کشمکش بر سر فیلترینگ شبکه های اجتماعی و نظارت بر فعالیت های سایبری کاربران ایرانی بین دولت و قوه قضاییه ادامه دارد، خبرگزاری ایسنا روز سه شنبه از احضار مارک زاکربرگ، بنیانگزار و مدیر شبکه اجتماعی فیسبوک توسط یک قاضی ایرانی خبر داد.

روح‌الله مومن‌نسب معاون مرکز فضای مجازی بسیج در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به تشکیل پرونده علیه شبکه های واتس‌اپ و اینستاگرام در دادگستری استان فارس به دنبال شکایت عده‌ای از مردم نسبت به نقض حریم خصوصی آنها، گفت «این مرجع قضایی رای به مسدودسازی این دو نرم‌افزار داده است.»

وی در ادامه مارک زاکربرگ، بنیانگزار و مدیر فیسبوک که به تازگی اینستاگرام، شبکه به اشتراک گذاری عکس را خریداری کرده است، را «صهیونیست» خواند و گفت بر اساس رای قاضی، مدیر شرکت فیسبوک یا وکیل قانونی آن «باید برای دفاع از خود و جبران مافات به دادگستری این استان مراجعه کند.»

این در حالی است که در هفته های گذشته، اخباری از فیلترینگ برخی از شبکه های اجتماعی از جمله واتس اپ و اینستاگرام در ایران مطرح شد که به دنبال آن، کمشکش های لفظی بین دولت و قوه قضاییه، بر سر آن که کدام نهاد مسئولیت نظارت و تصمیم گیری در باره محتوای فضای مجازی را به عهده دارد، آغاز شد.

وبسایت کلمه روز دوشنبه در گزارشی نوشت دادگاه انقلاب تهران هفته گذشته احکام ۸ نفر از جوانان فعال در شبکه اجتماعی فیسبوک، به اتهام اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی، توهین به رهبری، توهین به مقامات، تبلیغ علیه نظام، توهین به مقدسات و نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی، را صادر کرد که مجموع آن احکام به بیش از ۱۲۳ سال می رسد.

کلمه در ادامه می نویسد صدور این «احکام بهت آور» در حالی صورت می گیرد که به نظر می رسد با توجه به عدم نفوذ و تاثیر گذاری قوه قضاییه در حوزه فضای مجازی، این اراده وجود دارد که از طرق مختلف و با ایجاد جو رعب و وحشت از هرگونه فعالیت و اظهار نظری جلوگیری کنند.

حسن روحانی روز ۲۱ اردیبهشت بر صلاحیت «شورای عالی فضای مجازی» برای نظارت بر فعالیت های سایبری تاکید کرد و گفت این شورا برمبنای فرمان رهبری تشکیل شده تا با هماهنگ کردن سیاست گذاری ها در فضای مجازی، از موازی کاری در این زمینه جلوگیری کند.

صحبت های رییس جمهوری ایران پس از آن عنوان شد که اظهارات وزیر ارتباطات مبنی بر دستور رییس جمهور به شورای عالی فضای مجازی برای توقف فیلترینگ واتس‌اپ با واکنش دبیر «کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه» - نهاد دیگری که ناظر بر فضای اینترنت است - روبرو شد که گفت، رییس‌جمهور نمی‌تواند مانع اقدامات این کمیته شود.

غلامحسین محسنی اژه ای، دادستان کل کشور و سخنگوی قوه قضاییه روز ۲۹ اردیبهشت ماه، محمود واعظی، وزیر ارتباطات را متهم به قانون شکنی کرد و گفت رییس جمهوری نمی تواند مصوبات کمیته تعیین مصادیق را باطل کند.

کاربران ایرانی از دسترسی آزادانه به برخی از صفحات اینترنتی و شبکه های اجتماعی محروم هستند و برای دسترسی به آنها نیاز به استفاده از ابزارهای فیلترشکن دارند که ارائه آنها نیز، از نظر قانونی در ایران جرم شناخته می شود. در مقابل تعدادی از مسئولان بلند پایه، از جمله رهبر جمهوری اسلامی ایران و محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران از اعضای فعال شبکه های اجتماعی هستند.
XS
SM
MD
LG