لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۱۰

ایران به درخواست گزارشگر سازمان ملل توجه نکرد؛ اعدام ۱۲ متهم به قاچاق مواد مخدر


بیشترین اعدام در ایران به جرایم مربوط به قاچاق مواد مخدر اختصاص دارد.
بیشترین اعدام در ایران به جرایم مربوط به قاچاق مواد مخدر اختصاص دارد.

تنها یک روز بعد از درخواست گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر ایران برای توقف حکم اعدام متهمان قاچاق مواد مخدر، منابع مدافع حقوق بشر می گویند دست‌کم ۱۲ متهم به این جرم در ایران اعدام شدند.

هرچند در ماههای اخیر برخی مقام های ایران از احتمال بررسی و تجدیدنظر درباره مجازات اعدام قاچاق چیان مواد مخدر گفته اند، ایران همچنان اعدام قاچاقچیان مواد مخدر را قانونی و درست می داند. در مقابل، احمد شهید گزارشگر ویژه سازمان ملل در حقوق بشر ایران می گوید این نهاد از ایران خواسته مجازات اعدام برای چنین جرایمی را متوقف کند. وی همچنین نسبت به روند محاکمه عادلانه این افراد که به تازگی اعدام شده اند، ابراز تردید کرده بود.

سازمان حقوق بشر ایران که در اسلو پایتخت نروژ مستقر است روز شنبه نوشت، ۱۰ تن از این زندانیان از بند ۵ زندان ندامتگاه مرکزی کرج و دو تن دیگر از واحد ۲ زندان قزل‌حصار جهت اجرای حکم منتقل شده بودند.

این نهاد که اخبار مربوط به اعدام‌ در ایران را پیگیری می‌کند، اسامی نه نفر از اعدام شدگان را به این شرح اعلام کرد:‌ علیرضا مددپور، بهمن رضایی، آرمان بهرامی، علی رضا اسدی، محسن اسلامی، حسین بایرامی، مهدی رستمی، امیر سرخاه و علیرضا سرخاه.

بستگان یکی از زندانیان که به سازمان حقوق بشر ایران گفته است: "به دروغ گفته بودند که چهار نفر توقف اجرای حکم گرفته‌اند ولی امروز هر ۱۲ نفر را اعدام کردند."

هنوز رسانه های رسمی ایران خبر این اعدام را تایید نکرده اند.

درخواست شهید

این اعدام ها در حالی اجرا شده که روز جمعه، گزارشگر ویژه سازمان ملل در حقوق بشر ایران خواستار توقف این اعدام شده بود. احمد شهید در بیانیه ای از اینکه حکومت ایران همچنان به دنبال اجرای حکم اعدام برای جرائمی است که متناسب با قوانین بین‌المللی "در زمره "جرائم جدی" [مانند تروریسم، قتل و تجاوز] قرار نمی‌گیرند، ابراز تاسف کرد.

به گفته آقای شهید این مساله خلاف "میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی" است که ایران نیز به اجرای آن متعهد است.

او تاکید کرده که صدور حکم اعدام در دادگاه‌هایی که نه تنها با استانداردهای بین‌المللی بلکه با قوانین داخلی ایران نیز مطابقت ندارد، "نگران کننده" است.

کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد فروردین ماه امسال از ایران خواست تا با توجه به این که صدور احکام اعدام نتوانسته است مانع قاچاق مواد مخدر شود، اجرای مجازات اعدام متوقف شود.

نظافتکاری که "قاچاقچی" شد

یکی از اعدام شدگان به گفته منابع حقوق بشری، علیرضا مددپور است که احمد شهید در نامه روز جمعه خود می گوید روند محاکمه او ایراداتی دارد و بنابر برخی ادعا ها، او اصلا قاچاقچی مواد مخدر نبوده است.

علیرضا مددپور در سال ۱۳۹۰ برای نظافت به خانه‌ای رفته بود که در آنجا مواد مخدر تولید می‌شد. او همان روز به همراه دو نفر از ساکنان آن خانه توسط ماموران نیروی انتظامی دستگیر شده و به تولید و توزیع مواد مخدر متهم می‌شود.

روز پنجشنبه بنیاد برومند گزارش داده بود که آقای مددپور حتی موفق به دیدار با وکیل تسخیری خود نشده و در یک جلسه ۲۰ دقیقه‌ای از سوی "قاضی فرج‌اللهی" به اتهام مشارکت در تولید و توزیع ۹۹۰ گرم شیشه به اعدام محکوم شده است.

مقام های ایران به این ادعا واکنشی نشان نداده اند.

XS
SM
MD
LG