کره جنوبی که پیش از این به کاروان تحریم کنندگان جمهوری اسلامی ایران پیوسته بود تحریم های بیشتری را علیه ایران اعمال خواهد کرد. این تحریم ها شامل واردات نفت از ایران نمی شوند هر چند ممنوعیت واردات محصولات پتروشیمی از ایران را در برمی گیرد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، کره جنوبی در سال گذشته میلادی، ۳۵۰ میلیون دلار مواد پتروشیمی از ایران وارد کرده است و در ازای آن ۴۵۰ میلیون دلار محصولات پتروشیمی خود را به ایران فروخته است.
سیامک شجاعی،کارشناس امور اقتصادی و استاد دانشگاه در نیویورک، با تاکید بر این موضوع که هزینه اصلی تحریم تازه کره جنوبی را باید تولیدکنندگان خرد بپردازند.»
وی به صدای آمریکا گفت:
«اقتصاد ایران چنان دچار سرگیجی و سردرگمی است که در حال حاضر همه چیز تقرییا در یک حالت بحرانی است و به اعتقاد من تحریم تازه کره جنوبی بیش از هر بخش دیگری به بسیاری از تولیدکنندگان خرد
لطمه می زند به دلیل آن که بسیاری از مواد اولیه مورد نیاز تولید کنندگان از کشورهای مانند کره جنوبی تامین می شود. در مجموع می شود گفت که جمهوری اسلامی که تصور می کرد با رفتن به سمت آسیا، کشورهای مانند چین، ژاپن و کره جنوبی می تواند در مقابل تحریم ها ایستادگی کند، هر چند این کشورها به علت روابط گسترده تجاری خود با ایالات متحده آمریکا، توانایی مقاومت در برابر خواست آمریکا را ندارند.»
پیش تر رابرت آینهورن، مشاور ارشد وزیر خارجه آمریکا، از کره جنوبی خواسته بود تا تحریم ها علیه جمهوری اسلامی ایران افزایش دهند.
بر اساس تحریم های تازه وزارت خرانه داری کره جنوبی، ۹۹ شرکت و ۶ فرد به لیست تحریم ها اضافه شده اند.
کره جنوبی اعلام نکرده که چه گروه هایی شامل این تحریم ها می شوند. پیش از این نیز سئول ۱۲۰ موسسه را در لیست تحریم ها قرار داده بود.
سیامک شجاعی، در زمینه تشدید تحریم جمهوری اسلامی ایران به وسیله کره جنوبی به صدای آمریکا گفت:
«از آن جا که در کره جنوبی بانک مرکزی جمهوری اسلامی حساب های متعددی را دارد، کره جنوبی نگران این است که این تحریم احتمالی بانک مرکزی ایران توسط واشنگتن،کره جنوبی را گرفتار نکند از این رو حرکت کره جنوبی بیش از هر چیز یک حرکت تدافعی است در مقابل اقدامی که مجلس سنا و مجلس نمایندگان آمریکا در تصویب لایحه تحریم بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران انجام داده اند. از آن جهت که قانونگذران آمریکایی به باراک اوباما این را حق داده اند که در مورد کشورهای که در زمینه تحریم ایران با واشنگتن همکاری می کنند می تواند استسنا قائل شود، شاید کره جنوبی به دنبال همین مورد است و می خواهد خود را شامل همین استسنا کند و رابطه خود را لااقل برای کوتاه مدت با بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، و اصولا مبادله تجاری با آن ادامه دهد.»
پیش تر مقامات کره جنوبی اعلام کردند خرید کالاهای پتروشیمی از ایران را ظرف یک سال آینده به صفر خواهند رساند.
کره جنوبی یکی از مهم ترین شرکای اقتصادی ایران به شمار می رود. به نوشته سایت عصر ایران ( ۱۶ آذر ماه )، «حجم تبادل بازرگانی میان دو کشور در ۱۰ ماه نخست ۲۰۱۱ به حدود ۱۴ و نیم میلیارد دلار رسید که این رقم برای مدت مشابه در ۲۰۱۰ میلادی ۱۲ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار بود.»
مقایسه میان این دو رقم نشان دهنده توسعه روابط اقتصادی تهران و سئول در سال جاری است.
کره جنوبی پنجمین وارد کننده بزرگ نفت خام در جهان و از بزرگترین وارد کنندگان نفت خام ایران به حساب می آید. کره جنوبی ۱۰ درصد از نیاز خود به نفت خام را از ایران وارد می کند.
سیامک شجاعی، با اشاره به نشست هفته گذشته سازمان کشورهای تولیدکننده نفت (اوپک) به صدای آمریکا گفت:
«با توجه به اتفاقاتی که در اوپک هفته گذشته روی داد، به نظر می رسد عربستان سعودی به راحتی می تواند نفت مورد نیاز کره جنوبی را تامین کند.»
در حالی که مهدی غضنفری، وزیر وقت بازرگانی جمهوری اسلامی ایران سال گذشته ( خبرگزاری فارس ۲۲ دی ماه ۱۳۸۹) توسعه روابط تجاری با آسیا را اولویت سیاست اقتصادی تهران توصیف کرده بود باید دید اعمال حریم جدید از سوی کره جنوبی که چهارمین اقتصاد بزرگ آسیا است تا چه اندازه بر سیاست اقتصادی تهران اثر گذار است؟