در حالی که تعداد قابل توجهی از شهروندان دو تابعیتی که هنگام خروج از ایران بر اساس حکم ممنوعالخروجی بازداشت شدند هنوز در زندان هستند، رئیس قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران میگوید برای «ساماندهی» ممنوعالخروجیها بهزودی بخشنامهای خواهد داد، چرا که «برخی دستگاهها» افراد را بدون اطلاعرسانی ممنوعالخروج میکنند و مشکلاتی برای مردم به وجود میآورند.
بنا بر گزارشها، غلامحسین محسنی اژهای، رئیس قوه قضاییه در ایران، دوشنبه ۱۹ مهر، در جلسه شورای عالی قوه قضائیه گفت یکی از مسئولان از بوشهر با او تماس گرفته و گفته است که برای انجام کاری قصد سفر به خارج از کشور را داشته، اما در فرودگاه متوجه شده که ممنوعالخروج است.
او از دادستان کل کشور خواست «بر روند ممنوعالخروجیها نظارت جدی» داشته باشد و خوستار بررسی «اصلاح قانون برای ساماندهی نحوه ممنوعالخروج کردن افراد» توسط معاون حقوقی قوه قضائیه شد.
اژهای با بیان این که بخشنامهای در این خصوص خواهد داد، به دادستان انتظامی قضات مأموریت داد تا پس از صدور این بخشنامه با افرادی که از اجرای آن سرپیچی کنند، برخورد کند.
دو هفته پیش از این، فرید مدرسی، از روزنامهنگاران اصلاحطلب، در توییتر نوشت که حین سفر به کربلا برای مراسم اربعین، در فرودگاه از ممنوعالخروج شدنش توسط «نهادهای خاص» خبردار شده است. یک روز بعد از آن، در توییتی دیگر از رفع ممنوعالخروجی خود توسط محسنی اژهای خبر داد.
غلامحسین محسنی اژهای پیش از این گفته بود هیچ تبعه ایران که اکنون بیرون از این کشور است، «ممنوعالورود» نیست و برای بازگشت به ایران منعی ندارد و میتواند «با هماهنگی مراجع قضایی» به کشور وارد شود.
راب مالی، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران با اشاره به تلاش دولت ایالات متحده برای بازگرداندن شهروندان آمریکایی محبوس در ایران به کسانی که قصد سفر به این کشور را دارند، هشدار داد که خود را به خطر نیاندازند.
در توصیههای سفر وزارت خارجه آمریکا به شهروندان این کشور، نام ایران در گروه گروه چهار با رنگ قرمز، یعنی گروه «به آن کشور سفر نکنید» قرار دارد.
در توصیه عدم سفر به ایران آمده است، شهروندان آمریکایی که در ایران یا مقیم ایران هستند به اتهامات جعلی ربوده، دستگیر و بازداشت شدهاند. مقامات ایرانی به طور غیرعادلانه شهروندان آمریکایی، به ویژه ایرانیان آمریکایی دو تابعیتی-شامل دانشجویان، روزنامهنگاران، مسافران تجاری و دانشگاهیان را به اتهامات «جاسوسی» و «تهدید امنیت ملی» بازداشت و زندانی میکنند. مقامات ایرانی به طور معمول دسترسی کنسولی به شهروندان آمریکایی بازداشتشده را به تأخیر میاندازند و به طور مداوم دسترسی کنسولی به شهروندان دوگانه ایرانی-آمریکایی را رد میکنند.