لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۰۰

کرونا در ایران - ادعای در راه بودن دو میلیون دز فایزر؛ صدور کارت جعلی آسترازنکا «با پنج میلیون تومان»


مدیرکل امور دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو ایران در برنامه «تهران ما سلامت» رادیو تهران از تنظیم قراردادی با هیأت امنای ارزی کشور برای واردات ۲ میلیون دز واکسن فایزر-بیو‌ان‌تک خبر داد.

حیدر محمدی گفت واکسن فایزر بین یک تا دو ماه آینده، «به شرطی که مشکلات بین‌المللی انتقال ارز و جابجایی واکسن پیش نیاید» از بلژیک به ایران ارسال خواهد شد.

آقای محمدی همچنین گفت واکسن «جانسون اند جانسون» نیز در انتظار نهایی شدن قراردادهای بین‌المللی است و کشور تولیدکننده تا ۵ میلیون دز قول ارسال داده است.

با روی کار آمدن دولت سیزدهم، واردات واکسن سرعت پیدا کرد و مقامات این دولت انگشت اتهام خود را به سوی دولت روحانی گرفتند. در حالی که آنها نیز می‌گویند واردات واکسن نتیجه رایزنی‌های دولت دوازدهم بوده است.

بسیاری ، تصمیم علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، مبنی بر ممنوعیت ورود واکسن‌های ساخت بریتانیا و آمریکا را دلیل اصلی کندی واردات و از دست رفتن جان هزاران نفر در این میان می‌دانند.

ابراهیم رئیسی یکی از کسانی بود که از تصمیم آیت‌الله خامنه‌ای دفاع کرد و آن را «تدبیری حکیمانه برای صیانت از جان مردم» خواند.

چند رسانه داخل ایران نیز از نامه سرگشاده‌ به حسن روحانی خبر دادند و ادعا کردند ۲ هزار و ۵۰۰ تن از «اساتید و اعضای هیات علمی دانشگاه‌های علوم‌پزشکی کشور» آن را امضا کرده‌‌ و ابهاماتی را در مورد تأیید و عوارض واکسن‌های آمریکایی و بریتانیایی مطرح کرده‌اند.

بهرام عین‌اللهی، وزیر بهداشت کنونی، هم از امضاء کننده‌های این نامه بود.

با این حال، سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران، روز دوشنبه ۲۲ شهریور در نشست خبری با خبرنگاران در مورد واردات واکسن‌های فایزر و مدرنا گفت: «ما هیچ خط قرمزی برای واردات واکسن نداشتیم و نداریم.»

  • صدور کارت جعلی واکسن با ۵ میلیون تومان

روزنامه همشهری گزارش داده است که عده‌ای با دسترسی به سامانه‌های وزارت بهداشت و گرفتن ۲ تا ۵ میلیون تومان، کارت واکسن آسترازنکا صادر می‌کنند. یکی از کسانی که کارت تقلبی دریافت کرده است به همشهری گفته که «به اصرار محل کار» خود برای واکسیناسیون این کار را انجام داده است.

علی شریفی‌زارچی، رئیس مرکز آمار و فناوری وزارت بهداشت در گفتگو با همشهری، این اقدام را تخلف خوانده اما گفته است: «به دلیل برخی مشکلات از زمان ثبت‌نام تا تزریق واکسن و ثبت آن، امکان تغییر در اطلاعات ثبت شده برای واکسن‌های تزریق شده وجود دارد.»

به گفته آقای شریفی‌زارچی، در ثبت اطلاعات ۴۵ میلیون واکسن، «ممکن است خطاهایی وجود داشته باشد.»​

در عین حال برخی می‌گویند شماره سریال واکسن روی کارت واکسیناسیونی که دریافت کرده‌اند درج نشده است.

  • طرح ضربتی واکسیناسیون در تهران، اشاره وزیر بهداشت به اوضاع «بسیار خراب» بیمارستان‌ها

فرمانده ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران می‌گوید ۱۲ درصد از گروه‌های سنی بالای ۶۵ سال در تهران هنوز واکسن نزده‌اند.

علیرضا زالی گفت: «این مسئله می‌تواند خطرناک باشد زیرا این افراد جزو گروه‌های پرخطر هستند و باید واکسن بزنند.»

به گزارش خبرگزاری مهر، قرار است در «طرح ضربتی» واکسیناسیون در پایتخت، طی ۱۰ روز تا دو هفته، جمعیت واکسن نزده در این استان که ۷.۷ میلیون نفر تخمین زده می‌شود، واکسن دریافت کنند.

پیام طبرسی، رئیس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری تهران، به خبرگزاری ایسنا گفت تخمین زده می‌شود ۷۰ درصد از مردم تاکنون به کرونا مبتلا شده‌اند. آقای طبرسی افزود با انجام واکسیناسیون، دیگر «موج شدید» نخواهد آمد و «موج‌های بالا و پایین» خواهد بود.

بهرام عین‌اللهی، وزیر بهداشت، مرگ و میر روزانه‌ ۶۰۰ و ۷۰۰ نفری را«فاجعه» خواند و گفت مقصر فقط وزارت بهداشت نیست.

آقای عین‌اللهی با اشاره به عدم رعایت پروتکل‌های ارائه شده در بیمارستان‌ها گفت: «فکر نکنید همه‌جا مانند مسیح دانشوری و بقیه‌الله و غیره است. من به ۹ استان رفتم و تمام آی‌سی‌یو‌های آن را دیده‌ام. اوضاع بسیار خراب است.»

او در مورد وضعیت مشهد گفت: «وقتی به بیمارستان امام رضا رفتم، واقعا گریه‌ام گرفت. بیش از ۸۰ درصد از بیماران اینتوبه بودند.»​

  • نگرانی بابت تضاد منافع در تنظیم پروتکل درمان کرونا

در حالی که کمیته علمی کشوری کووید-۱۹ در حال تنظیم پروتکلی برای درمان کرونا است، حضور تعدادی از اعضای دعوت شده به جلسه‌ای که در این رابطه برگزار شد به دلیل «تضاد منافع» با انتقاد برخی از اعضای جامعه پزشکی روبرو شده است.

موید علویان، رئیس نظام پزشکی تهران بزرگ، در توییتی نوشت که دستورالعمل کشوری درمان کرونا «با ذکر اسامی اعضا و توجه به تضاد منافع خواهد بود.»

در ماه‌های گذشته، نداشتن یک‌پروتکل استاندارد برای درمان کرونا در ایران و تجویز بی‌رویه داروهایی مانند رمدسیویر و فاویپیراویر برای بیماران مبتلا به کووید-۱۹و احتمال شکل‌گیری رانت در پروتکل‌های درمانی بحث‌برانگیز شده است.

تعدادی از افراد دعوت شده به جلسه تنظیم پروتکل درمان کرونا از جمله مینو محرز و پیام طبرسی، در عین حال مسئولیت مطالعات بالینی واکسن‌های کرونا داخلی را دارند.

  • واکسیناسیون در ایران: ۱۷ درصد یا «بیش از ۵۰ درصد» ؟

بهرام عین‌اللهی، وزیر بهداشت ایران می‌گوید: «بیش از ۵۰ درصدمردم را واکسینه کردیم.» او همچنین ابراز امیدواری کرد که بین دو تا سه هفته دیگر این رقم به ۷۰ درصد برسد.

بر اساس آمار وزارت بهداشت، مجموع واکسن های تزریق شده در ایران به ۴۵ میلیون و ۷۷۵ هزار و ۳۳۶ دز رسیده است.

شمار کسانی که کامل در ایران واکسینه شده‌اند به ۱۴ میلیون و ۴۱۶ هزار و ۸۵۱ نفر رسیده است که حدود ۱۷ درصد از جمعیت را تشکیل می‌دهد.

حدود ۳۷ درصد از جمعیت نیز دست‌کم یک دز واکسن زده‌اند.

روز سه‌شنبه، ۳۰ شهریور ، ۲ میلیون دز دیگر از واکسن چینی سینوفارم وارد ایران شد. این، پنجاه و پنجمین محموله واکسن کرونا و سی و دومین محموله‌ای است که از چین وارد می‌شود.

مجموع واکسن وارد شده از چین به بیش از ۶۰ میلیون دز رسید.

بر اساس آمار تفکیکی وزارت بهداشت ایران، سینوفارم بیشترین سهم را در واکسیناسیون عمومی داشته است.

  • آمار رسمی ابتلا و مرگ - ۳۰ شهریور

وزارت بهداشت ایران‏ از ۲۹ شهریور تا ۳۰ شهریور، ۱۷ هزار و ۵۶۴ بیمار جدید مبتلا به کرونا را در کشور تأیید کرد.

همچنین بر اساس این آمار، در ۲۴ ساعت گذشته، ۳۷۹ بیمار دیگر جان خود را در اثر ابتلا به کرونا از دست دادند و مجموع جان باختگان کووید-۱۹ در ایران به ۱۱۷ هزار و ۹۰۵ نفر رسید.

بسیاری، از جمله تعدادی از خود مقامات کشور‌ معتقدند آمار واقعی مرگ و ابتلا در ایران چند برابر ارقام رسمی است.

چندی پیش، روزنامه جوان، نزدیک به سپاه پاسداران ایران به نقل از استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران نوشت آمار رسمی مرگ ناشی از ابتلا به کرونا را باید هفت برابر کرد. 

XS
SM
MD
LG