رئیس کل پیشین بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران میگوید بانک مرکزی در این کشور استقلال ندارد و اگر در مقابل دستورات دولت نگوید «چشم»، ممکن است رئیس بانک «همان روز» تغییر کند.
محمود بهمنی، رئیس کل اسبق بانک مرکزی، در گفتوگویی که خبرگزاری کار ایران روز چهارشنبه ۱۲ آبان منتشر کرد، همچنین گفته است: «سیاستهای ارزی از سوی مسئولان سایر نهادها به بانک مرکزی تکلیف میشود و رئیس بانک مرکزی در صورت عدم اجرای دستور مسئولان سایر نهادها، مؤاخذه میشود.»
او تأمین نیازهای بازار را از راههای مؤثر کنترل بازار ارز دانسته و گفته است بانک مرکزی میتواند با روش درست، نیازهای ارزی را تأمین و بازار را آرام کند.
به گفته رئیس کل پیشین بانک مرکزی، پیش از انقلاب ۵۷، فروش نفت ایران «حتی به ۶ میلیون بشکه هم رسید و با درآمد بالا هزینههای کشور هم بالا رفت اما ... امروز در شرایطی که ۳۰۰ هزار بشکه نفت صادرات داریم، باید بودجه و خرجهای کشور را با همین رقم تنظیم کنیم.»
آقای بهمنی که از سال ۸۷ تا ۹۲ ریاست بر بانک مرکزی ایران را بر عهده داشت، با تأکید بر این که در آن مقطع زمانی سیاست جمهوری اسلامی این بود که «دشمن» نباید میدانست توان ارزی ایران چقدر بود، اعلام کرده است که صندوق ذخیره ارزی را با «چند صد تن طلا» و «بالای ۱۰۰ میلیارد دلار» به دولت بعدی تحویل داده است.
پیش از انقلاب ۵۷ فروش نفت ایران حتی به ۶ میلیون بشکه هم رسید اما امروز ۳۰۰ هزار بشکه نفت صادرات داریم
تأکید بهمنی بر تعیین تکلیف برای بانک مرکزی از سوی دیگر نهادها در حالی است که ولیالله سیف که پس از او ریاست بانک مرکزی را بر عهده داشت، به همراه احمد عراقچی، معاون ارزی این بانک به اتهام «بر هم زدن نظم و آرامش بازار ارزی کشور و زمینهسازی برای خرید و فروش غیرقانونی ارز» مجرم شناخته شده و به ترتیب به ۱۰ سال و هشت سال حبس تعزیری محکوم شدهاند.
این اتهام در پی اقدامات رئیس و معاون بانک مرکزی برای ورود به «بازار فردایی» بود که به گزارش خبرگزاری فارس، احمد عراقچی آن را «به درخواست شورای عالی امنیت ملی و دستور روحانی» نسبت داده است.
آقای عراقچی این اظهارات را در گفتوگویی دیگر با این خبرگزاری در مرداد ۹۸ تکرار کرده و گفته بود در پاییز سال ۱۳۹۶ با افزایش التهاب در بازار ارز و ایجاد مشکلاتی در بازار ارز فردایی - که موجب بالا رفتن قیمتها شده بود - علی شمخانی، دبیر شورای امنیت ملی، در نامهای خواستار دخالت بانک مرکزی در بازار ارز شد.
به گفته او حسن روحانی، رئیس جمهوری وقت ایران، نیز این نامه را با دستوری برای دخالت در بازار ارز، به بانک مرکزی فرستاد تا بانک مرکزی درباره نحوه دخالت برنامهریزی کند.