لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۴۰

ابراز بدبینی عمیق کانادا نسبت به توافق اتمی با ایران


در شرایطی که بسیاری از کشورهای جهان از عقد موافقنامه اتمی شش ماهه بین ایران و پنج کشور غربی استقبال کردند، کانادا نسبت به نیات ایران در توافق نامه اتمی ابراز «بدبینی عمیق» کرده است.

جان برد، وزیر امور خارجه دولت محافظه کار کانادا با انتشار بیانیه ای نسبت به تعهد ایران برای اجرای شروط و مفاد توافق نامه اتمی ابراز تردید کرده و گفته است تحریم های اقتصادی و سیاسی اتاوا علیه تهران به قوت خود باقی خواهند ماند.

پروفسور بسمه مومانی، استاد علوم سیاسی دانشگاه واترلو به خبرگزاری کانادا گفته است اتاوا در برابر توافق اتمی تاریخی بین ایران و قدرت های جهانی، موضعی «افراطی» اتخاذ کرد.

جان ماندی، آخرین سفیر کانادا در ایران نیز موضع کانادا در قبال این توافق نامه را بسیار افراطی و سختگیرانه و عاملی برای عقب ماندن از متحدان کشور خوانده است.

آقای ماندی که بارها در اظهارنظرهای مختلف در رسانه ها و مطبوعات کشور در مورد ضرورت حفظ مناسبات سیاسی با ایران دیپلماتیک با ایران سخن گفته است، عقد این توافق نامه را به منزله «شکستی» برای سیاست خارجی کانادا خوانده است که تحریم را بر مذاکره و گفتگو ترجیح می دهد.

بسیاری از ناظران و کارشناسان روابط بین الملل اقدامات بی سابقه و رویکردهای مقامات دولت کانادا در قبال ایران را ثمره نزدیکی و حمایت این کشور از اسرائیل می دانند.

استفان هارپر، نخست وزیر کانادا ایران را بزرگترین دشمن صلح و امنیت در جهان خوانده است.

جان برد، وزیر امور خارجه این کشور نیز از هر فرصتی بهره می جوید تا مواضع افراطی و سخت گیرانه ای را علیه ایران، برنامه اتمی این کشور و وضعیت حقوق بشر در جمهوری اسلامی اتخاذ کند.

دولت محافظه کار بر سر قدرت در اتاوا از متحدان اصلی اسرائیل است و دولتمردان این کشور رابطه دوستانه و بسیار نزدیکی با بنیامین نتانیاهو دارند.

برخی از کارشناسان علوم سیاسی تصمیم کانادا برای قطع کلیه مناسبات سیاسی و اقتصادی با ایران را قدمی ناسنجیده، غیر دیپلماتیک و به دور از هنجارهای مناسبات بین المللی و سیاسی خواندند.

کانادا سپتامبر سال ٢٠١٢ کلیه مناسبات دیپلماتیک خود را با جمهوری اسلامی ایران قطع کرد و همه دیپلمات های ایران در سفارت جمهوری اسلامی در اتاوا را در اقدامی غافلگیرکننده از کشور اخراج کرد.

آخرین سفیر اتاوا در تهران که در سال ٢٠٠٧ از تهران اخراج شد، به رسانه های کانادا گفته است امیدوار بوده تا امضای این توافق نامه راه برای برقراری مجدد روابط دیپلماتیک اتاوا با ایران هموار کند.

این دیپلمات کانادایی به خبرگزاری رسمی کشورش گفته است «اعمال ما کاملاً با سیاست خارجی کشور تناقض دارند. نداشتن دفاتر رسمی در ایران به ایرانیان مقیم کانادا نیز لطمه می زند و شهروندان کانادایی مقیم ایران که در بازداشت هستند نیز بدون حمایت و پشتیبانی دولت مانده اند».

آقای ماندی گفته است عقد این توافق نامه موقت ثابت می کند که باز نگهداشتن کانال های ارتباطی در روابط بین الملل از ارزشمند برخوردار هستند.

رسانه های دولتی و خصوصی کانادا از رویکرد دولت محافظه کار کانادا در قبال ایران و ابزار بدبینی عمیق دولتمردان اتاوا از توافق نامه اتمی ایران و کشورهای غربی به شدت انتقاد کرده اند.

برایان استوارت، یکی از چهره های سرشناس امور بین الملل کانادا در مقاله ای موضع کانادا در قبال ایران را خطا خوانده و نوشته است جان برد (وزیر امور خارجه) باید همانگونه که رونالد ریگان، رئیس جمهوری پیشین ایالات متحده در دوران جنگ سرد ابتدا اعتماد را پیشه خود کرد به ایران اعتماد نمی کند تا پاسخ تردیدها و پرسش های را در آینده بیابد.

نویسنده مقاله نوشته است ظاهراً کانادا مصمم است تا ابتدا ایران را وادار کند همه فعالیت های اتمی خود را کنار بگذارد و سپس تحریم ها را کاهش دهد و به عبارت دیگر ایران باید در برابر همه درخواست های ما سر تسلیم و تعظیم فرود بیاورد تا ما رضایت بدهیم که اندکی انعطاف و نرمی نشان دهیم و اندکی از درد و رنج مردم ایران کم کنیم.

او خاطرنشان کرده است این رویکرد کانادا به منزله مذاکره و گفتگو نیست بلکه اتاوا می خواهد ایران بی قید و شرط در برابر این دیپلماسی تسلیم شود... در حالی که دولت هارپر حتی برای گفتگو با نمایندگان ایران بر سر یک میز نمی نشیند در حالی که بریتانیا و ایالات متحده با ایران وارد مذاکره شدند».

بسیاری از ناظران سیاست خارجی کانادا معتقد هستند دولتمردان محافظه کار اتاوا فقط در حاشیه و منفعل می نشینند تا دیگر کشورها راهکاری برای مسائل بین الملل بیابند.
XS
SM
MD
LG