لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۰۲

ایران منتظر مجوز دولت آمریکا برای دریافت هواپیما از بوئینگ


یک فروند هواپیمای مسافربری بوئینگ ۷۴۷ ایران در فرودگاه مهرآباد - ژوئن ۲۰۰۳
یک فروند هواپیمای مسافربری بوئینگ ۷۴۷ ایران در فرودگاه مهرآباد - ژوئن ۲۰۰۳

سازمان هواپیمایی کشوری ایران روز یکشنبه اعلام کرد ایران با شرکت آمریکایی بوئینگ برای خرید صد فروند هواپیمای مسافربری به توافق رسیده است.

توافق ایران با بوئینگ یکی از سه قرارداد عمده ای است که از زمان برداشته شدن تحریم ها، این کشور برای نوسازی ناوگان هوایی فرسوده خود با شرکت های غربی امضا کرده است.

علی عابدزاده، رئیس سازمان هواپیمایی کشوری گفته است که ایران ۲۵۰ هواپیما در کشور دارد که ۲۳۰ فروند از آنها باید جایگزین شود. با این حال، او گفت زمانی خاصی برای این نوسازی ناوگان هواپیمایی ایران تعیین نشده است.

بخش عمده ای از ناوگان هوایی غیرنظامی ایران فرسوده و به شدت نیازمند جایگزینی است. اما غول هواپیماسازی آمریکا، به گفته آقای عابدزاده، نیازمند دریافت مجوز ویژه فروش از وزارت خزانه داری دولت آمریکا است.

روز پنجشنبه گذشته کمیسیون اروپا در بروکسل اعلام کرد که شرکت ایران ایر اجازه خواهد داشت هنگام پرواز به ۲۸ کشور عضو اتحادیه، از تمام هواپیماهای خود استفاده کند اما هواپیماهای بوئینگ ۷۴۷ و فوکر ۱۰۰ این شرکت اجازه پرواز در اتحادیه اروپا را نمی دهد.

شماری از قانونگذاران و گروه های لابی در آمریکا مخالفت خود را با فروش هواپیماهای شرکت بوئینگ به ایران ابراز کرده اند و گفته اند ایران ممکن است از این هواپیماها استفاده نظامی کند. آنها برای نمونه می گویند ایران از شرکت هواپیمایی ماهان که یک شرکت هواپیمایی مسافربری است، برای ارسال نیرو و تجهیزات نظامی استفاده کرده است.

تخمین زده می شود که ارزش قرارداد میان ایران و بوئینگ ۱۷ میلیارد دلار باشد و در صورتی که به اجرا درآید این اولین باری خواهد بود که ایران از زمان انقلاب ۱۳۵۷ از شرکت بوئینگ هواپیما می خرد.

در ماه ژانویه، ایران و شرکت ایرباس برای خرید ۱۱۸ فروند هواپیمای مسافربری به یک توافق اولیه فروش هواپیما دست یافتند؛ اما این قرار داد نیز منتظر تایید وزارت خزانه داری آمریکا است. ایرباس برای فروش هواپیما به ایران نیاز به تایید مقامات آمریکایی دارد چرا که آمریکا منشاء بیش از ۱۰ درصد موادی است که ایرباس برای تولید هواپیما استفاده می کند.

"مذاکرات جداگانه چند ایرلاین ایرانی با بوئینگ"

در همین حال، مقصود اسعدی سامانی دبیر انجمن شرکت‌های هواپیمایی روز یکشنبه به خبرگزاری مهر گفت که ۶ تا ۷ شرکت هواپیمایی ایرانی نیز با بوئینگ برای خرید هواپیمای نو و قطعات در حال مذاکره هستند.

او گفته است: "ایران ایر به طور مستقیم مشغول مذاکره با شرکت بوئینگ است اما سایر ایرلاین‌ها هم مذاکراتی را با این شرکت انجام داده اند که در حال پیگیری آن هستند."

آقای اسعدی سامانی گفته زمانی که مدیران بوئینگ سال گذشته به ایران آمدند، ایرلاین های ایرانی نیز با آنها دیدار کردند و از آن زمان مذاکرات با بوئینگ ادامه داشته است.

او با این حال از مشکلات شرکت های ایرانی برای تامین پول خرید هواپیما ها گفته و اعلام کرده است که شرکت های ایرانی باید یک "منبع خارجی" برای تامین هزینه خرید هواپیما بیابند.

او به خبرگزاری مهر گفته است شرکت های ایرانی خواستار خرید هواپیماهای مختلفی هستند اما مدل "بوئینگ ۷۳۷ به طور حتم بیشترین تقاضا را خواهد داشت، زیرا بیشتر به شرایط ایران سازگار است."

سانحه هواپیمایی در جزیره خارک

همزمان با اظهارات رئیس هواپیمایی کشوری در ایران، روز یکشنبه یک فروند هواپیمای مسافربری شرکت ماهان در جزیره خارک دچار سانحه شد.

گزارش های خبری حاکی از آن است که هواپیمای مسافربری این شرکت با حدود ۹۰ سرنشین، هنگام فرود در فرودگاه، از باند فرودگاه خارج شد.

برخی گزارش ها می گویند که باز نشدن چرخ دماغه این هواپیما علت خروج آن از فرودگاه بود اما شرکت ماهان، می گوید "باد نامتعارف" هواپیما را از باند خارج کرد و موجب خسارت به چرخ جلوی هواپیما نیز شد.

گزارش شده به سرنشینان این این هواپیما آسیبی نرسیده است. ماهان گفته برای مسافران پرواز بعدی این هواپیما که از خارک به شیراز می روند، هواپیمای دیگری آماده شده است.

XS
SM
MD
LG