لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۴ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۲۶

آینده روابط آمریکا و ایران؛ از تداوم جنگ لفظی تا اعتمادسازی کری و ظریف


آینده روابط ایران و آمریکا در شورای آتلانتیک
آینده روابط ایران و آمریکا در شورای آتلانتیک

آینده روابط آمریکا و ایران موضوع نشستی در واشنگتن بود که صبح پنج‌شنبه در شورای آتلانتیک برگزار شد. این آینده البته بستگی به فردی دارد که تا چند ماه دیگر جای باراک اوباما، رئیس جمهوری کنونی آمریکا را در کاخ سفید خواهد گرفت. اما صاحب نظران معتقدند توافق اتمی با ایران زمینه را جهت حل برخی مسائل جهان فراهم کرده است.

هنوز جنگ لفظی در مورد برنامه جامع اقدام مشترک یا همان توافق اتمی با ایران ادامه دارد، یکی می‌گوید من اگر رئیس جمهوری شوم آن را پاره می‌کنم و در مقابل دیگری می‌گوید آن را آتش می‌زنم.

بن رودز، معاون مشاور امنیت ملی باراک اوباما می‌گوید توافق بگونه ای تنظیم شده که پاره کردن آن توسط رئیس جمهوری آینده مضرات زیادی در بر خواهد داشت.

آقای رودز می‌گوید: "این کار نه تنها ضد منافع آمریکا خواهد بود بلکه خلاف روال آغاز یک دوره ریاست جمهوری است که تصمیم گرفته شود اولین کاری که خواهم کرد دامن زدن به یک بحران در خاورمیانه است که می‌تواند منجر به تولید و گسترش سلاح اتمی یا جنگی دیگر در منطقه شود."

آینده روابط آمریکا و ایران

اولین قرارداد تجاری میان آمریکا و ایران پس از توافق توسط بوئینگ در شرف شکل گیری است. چشم انداز گسترش روابط تجاری میان این دو کشور با رئیس جمهوری بعدی چگونه است؟

ویلیام لورز، مدیر طرح ایران در این نشست گفت: "جایگزینی اعتمادی که میان کری و ظریف ایجاد شده از زمان شاه بیسابقه است. اوباما سعی دارد ساختاری را قبل از ترک کاخ سفید جا بیندازد. اگر موفق شود، پیشرفت روابط ممکن است."

ادامه بحران سوریه نقش ایران در منطقه را مطرح می‌سازد. صاحب نظران معتقدند باید عربستان و ایران در این زمینه گفتگو کننند. اما همین کارشناس‌ها می گویند نسل جدید رهبری در عربستان تمایلی به اینکار ندارد.

الن لایپسون در این زمینه معتقد بود:" ایران اکنون بر سرنوشت برخی کشورها در منطقه نفوذ دارد، صرفا هم به نفع شیعیان فقط عمل نمی‌کند. به این دلیل است که سعودی‌ها تا این حد ناراحت هستند. باید سعی کنیم از این به عنوان فرصتی برای دیپلماسی آمریکا استفاده کنیم و آنها را به گفتگو تشویق کنیم."

اما بروس ریدل که ۳۰ سال در خدمت سازمان مرکزی اطلاعات(سیا) بوده آشتی درافق نمی‌بیند و معتقد است بحران سوریه ادامه خواهد داشت.

مت مکینس که سابقا در سمت‌های ارشد در وزارت دفاع آمریکا خدمت کرده، معتقد است جمهوری اسلامی ایران خود از اینکه در چنین موقعیتی در حمایت از رئیس جمهوری سوریه قرار گرفته راضی نیست: "آنها نمی‌خواهند در این جنگ سوریه درگیر باشند. ترجیح می‌دهند برای آنچه که قبلا مجانی بدست می‌آوردند نجنگند. آنها می‌خواهند از این وضعیت خارج شوند اما نمی‌دانند چگونه."

آقای مکینس درباره برنامه موشکی ایران و آزمایش های مکرر اخیر معتقد است که این مسائل راه حل سیاسی ندارد و باید یک مشکل استراتژیک برای آمریکا تلقی شود: "در مقایسه با برنامه اتمی برنامه موشکی برای ایران مهمتر و غیر قابل بحث است. به نظر من دولت آمریکا باید بپذیرد که ما نخواهیم توانست جلوی آنرا بگیریم."

و دو نماینده آمریکا و اتحادیه اروپا هم در مورد اطلاع رسانی و آگاهی دادن به شرکتهای غیرآمریکائی برای تجارت با ایران صحبت کردند و اینکه نهایتا خود شرکتها هستند که باید اطمینان حاصل کنند که طرف معامله آنها در فهرست تحریم شدگان نیست."

  • 16x9 Image

    گیتا آرین

    خبرنگار ارشد بخش فارسی صدای آمریکا، عمدتا ً متمرکز بر خبرهای مربوط به حوزه سیاست خارجی او حرفه خبرنگاری را از سال ۱۳۶۶ با کار در رادیو شروع کرد و در سال ۱۳۸۳ به صدای آمریکا پیوست.

XS
SM
MD
LG