لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۲۴

یک پژوهش: «ستاد اجرایی» در زنبورداری ایران نقشی پررنگ دارد


آرشیو
آرشیو

آخرین آمار سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (فائو) در سال ۲۰۲۱ میلادی حاکی از آن است که ایران با رکورد تولید ۷۷ هزار و ۱۵۲ تن عسل، بعد از کشورهای چین و ترکیه، در جایگاه سومین تولید کننده بزرگ عسل طبیعی جهان قرار دارد.

این آمار نشان می‌دهد که حجم تولید عسل طبیعی در ایران در ۳۰ سال گذشته، نزدیک به ۸ برابر شده و از حدود ۱۰ هزار تن در سال ۱۹۹۰ میلادی به بیش از ۷۷ هزار تن در سال ۲۰۲۱ افزایش پیدا کرده است.


به گزارش پایگاه داده‌های باز ایران، حضور پر رنگ مجموعه بنیاد برکت، که زیر نظر «ستاد اجرایی فرمان امام» اداره می‌شود، در صنعت زنبورداری و تولید عسل در این موضوع نقش داشته است.

این نهاد از سازمان‌های بزرگ اقتصادی است که زیر نظر رهبر جمهوری اسلامی قرار دارد و با توجه به ساختار غیر شفافی که همچون سایر سازمان‌های اقتصادی زیر نظر او است، به نظر می‌رسد که ممکن است منافع اقتصادی-سیاسی انگیزه حضور فعال این ستاد در این حوزه باشد.

بر اساس آمارهای وزارت جهاد کشاورزی، در سال ۱۴۰۱، بیش از ۱۳۶ هزار تن عسل طبیعی در ایران تولید شده است. اگر متوسط قیمت هر کیلو عسل را در سال ۱۴۰۱ حدود ۲۰۰ هزار تومان فرض کنیم، حجم بازار تجارت عسل حدود ۲۷ هزار میلیارد تومان برآورد می‌شود.

این مقدار عسل از بیش از ۱۱ میلیون و پانصد هزار کلنی کندو به دست آمده و قیمت متوسط هر کلنی در سال ۱۴۰۱ حدود ۲ میلیون تومان بوده است. به این ترتیب ارزش کلنی‌های فعال در سال گذشته بالغ بر ۲۳ هزار میلیارد تومان بوده است.

البته در تجارت عسل، فرآورده‌های جانبی هم نقش مهمی دارند و بازار خرید و فروش گرده گل، موم، بره‌موم، و زهر زنبور عسل نیز بسیار سودآور است.

این در شرایطی است که بر اساس آمارهای داخلی، میزان تولید عسل بیش از آمار اعلام شده از سوی فائو است و بین سال‌های ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۱، بین ۹۰ هزار تا ۱۳۶‌ هزار تن بوده است. استان‌های آذربایجان‌غربی، آذربایجان شرقی، فارس، اردبیل و کرمانشاه به ترتیب بیشترین میزان تولید عسل را در ایران دارند.

این مطلب بر اساس گزارش پایگاه داده‌های باز ایران تنظیم شده است

XS
SM
MD
LG