پایگاه «دادههای باز ایران» در پژوهشی تازه، شمار حوزههای علمیه فعال در ایران را ۵ برابر تعداد دانشگاههای دولتی در ایران اعلام کرد.
این پایگاه تحلیلی با استناد به اطلاعات موجود در سایت رسمی حوزههای علمیه، از فعالیت دستکم ۱۱۲۰ حوزه علمیه و مرکز تخصصی و فقهی در ایران خبر داد و افزود: تعداد کل دانشگاههای دولتی که با بودجه دولت اداره میشوند، ۲۰۶ دانشگاه ذکر شده است.
پایگاه «دادههای باز ایران» اضافه کرد که با در نظر گرفتن موسسات دانشگاهی و آموزشی شهریهمحور از جمله دانشگاه آزاد، پیام نور و موسسات غیرانتفاعی، حدود ۲۶۰۰ موسسه دانشگاهی در ایران حضور دارند که بیش از ۲ برابر تعداد کل حوزههای علمیه است.
بر پایه این پژوهش آماری، چهار استان قم، خراسان رضوی و تهران و اصفهان دارای بیشترین تعداد حوزههای علمیه فعال هستند.
استان قم با ۱۲۲ حوزه علمیه در جایگاه نخست پرشمارترین حوزههای علمیه و مراکز فقهی قرار دارد.
پس از آن، استان خراسان رضوی با ۱۱۷ مدرسه مذهبی و در رده بعدی هم تهران و اصفهان هر یک با ۹۹ مدرسه علمیه در جایگاه دوم و سوم قرار گرفتهاند.
استان کهگیلویه و بویراحمد با ۸ مرکز مذهبی دارای کمترین تعداد مراکز فقهی است.
پایگاه «دادههای باز ایران» بر پایه آمارهای موجود افزود که از مجموع ۴۷۰ شهرستان ایران، ۴۰۰ شهرستان دستکم یک حوزه علمیه دارند.
قم با ۱۲۲ مدرسه علمیه و مرکز فقهی و تخصصی در مقام نخست و همدان با ۷ مرکز فقهی و حوزه علمیه در جایگاه آخر قرار گرفته است.
در شرایطی که بخش عمدهای از منابع مالی این نهادهای مذهبی، از طریق بودجه سالانه تامین میشود، دستکم در قانون بودجه سال جاری، بیش از ۱۳ هزار میلیارد تومان به حوزههای علمیه تخصیص یافته است.
بنا بر این گزارش، این نهادها علاوه بر این، مبالغ نامشخصی را هم از منابعی همچون وجوهات شرعی، اوقاف و کمکهای دولتی دریافت میکنند.
پایگاه «دادههای باز ایران» بر پایه قانون بودجه سال ۱۴۰۲، به بررسی اعتبارات حوزههای علمیه پرداخته است.
در بخش دیگری از این گزارش، تساوی نسبی شمار حوزههای علمیه زنان و مردان به رغم مردانه بودن ساختار سنتی حوزههای علمیه از نکات قابل توجه برشمرده شده است.
بنا بر این گزارش، در شرایطی که از ظرفیت مدارس علمیه و تعداد طلبههای آنها آماری منتشر نشده است، در حال حاضر ۵۶ درصد مدارس مذهبی به مردان و ۴۴ درصد هم به زنان اختصاص دارد.
پایگاه «دادههای باز ایران» با انتشار فهرستی از مشخصات حوزهها و مدارس علمیه در ایران نوشت که تمامی این مراکز زیر نظر سه نهاد اصلی شامل مرکز مدیریت حوزههای علمیه برادران سراسر کشور، مرکز مدیریت حوزههای علمیه خواهران و شورای عالی حوزههای علمیه خراسان اداره می شوند.
افزایش قابل توجه بودجه نهادهای مذهبی، تبلیغاتی و امنیتی-نظامی در سال جاری در شرایطی انجام شده است که دسترسی شماری از دانشگاههای ایران به پایگاههای علمی بینالمللی به دلیل نپرداختن بدهی، محدود شده است.