لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۰۳

دغدغه جدید نمایندگان مجلس: ممنوعیت گرداندن حیوانات «نجس‌العین» در شهر


در بحبوحه بحران‌های کنونی روزانه اقتصادی جامعه ایران و نامشخص ماندن برخی چالش‌های بین‌المللی همچون پرونده اتمی جمهوری اسلامی، تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی پیگیر طرحی شده‌اند که ممنوعیت گرداندن حیواناتی که «نجس‌العین» می‌دانند، را عملی کند.

حسن نوروزی، نایب رئیس کمیسیون قضایی مجلس شورای اسلامی روز سه شنبه ۲۳ فروردین طی تذکری در صحن علنی به هیات رئیسه هشدار داد که دو سال قبل طرحی را تحت عنوان «ممنوعیت گرداندن حیوانات نجس العین در شهر» به آنها داده شده اما تاکنون در دستورکار صحن قرار نگرفته و خواهان اعلام وصول آن شده است.

در فقه شیعه که بسیاری از قوانین جمهوری اسلامی نیز بر مبنای اصول آن تدوین شده، «نجس‌العین» یا «عین نجس» به چیزی گفته می‌شود که از نظر فقیهان «نجاست ذاتی دارد» و «امکان پاک شدنشان وجود ندارد» . سگ و خوک در این دسته‌بندی قرار می‌گیرند.

آبان‌ماه ۱۴۰۰ نیز طرح دیگری توسط اعضای مجلس شورای اسلامی با عنوان «صیانت از حقوق عامه در مقابل حیوانات مضر و خطرناک» تدوین شده بود که پس از انتشار اخبار مربوط به آن، با واکنش گسترده عمومی مواجه شد و برای مدتی مسکوت ماند.

این درحالی است که چندی بعد و در دی‌ماه ۱۴۰۰، خبرگزاری «فارس» وابسته به سپاه پاسداران، با اشاره به گذشت چند ماه از اعلام وصول این طرح و ارجاع آن به کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی، نوشت که نایب رئیس کمیسیون مجلس از «مطرح نبودن این طرح در کمیسیون اجتماعی» خبر داده و پیگیری آن را به عنوان یک دغدغه و «مطالبه عمومی» در گزارش خود عنوان کرد.

مقامات جمهوری اسلامی در دهه‌های اخیر حساسیت بیشتری نسبت به نگهداری حیوانات خانگی یا گرداندن آنها در معابر عمومی توسط شهروندان ایرانی نشان داده‌اند و از منابر مذهبی تا تریبون‌های رسمی، تلاش کرده‌اند با این سک زندگی که آن را «غربی» و «خلاف آموزه‌های دینی» می‌نامند، مبارزه و مخالفت کنند.

آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی فروردین‌ماه ۹۴ در فتوایی دینی، نگهداری «سگ» را به دلیل «نجس» دانستن و اینکه ممکن است «موجب شود اشخاص نتوانند اعمال عبادیشان را درست انجام دهند و به‌هرحال به همسایگان آزار برسد» جایز ندانسته است.

کاظم صدیقی، امام جمعه موقت تهران و رئیس ستاد امر به معروف ونهی از منکر جمهوری اسلامی دی‌ماه ۱۴۰۰ در سخنانی گفته بود «سگ گردانی»، بدحجابی و دوری از فرزندآوری، از مصادیق «هرزگی» است.

هاشم میرحسینی، دادستان عمومی و انقلاب شهرستان لنگرود هم بهمن‌ماه ۹۸ مدعی شده بود که «سگ‌گردانی یکی از معضلات فرهنگی-اجتماعی جامعه است» و به «ایسنا» گفته بود: «در حال حاضر با توجه به قوانین فعلی، عنوان مجرمانه مشخصی در خصوص سگ گردانی یا نگهداری سگ در خانه یا آپارتمان وجود ندارد.»

مجلس شورای اسلامی در حالی دو سال از دور جدید فعالیتش که موسوم به «مجلس انقلابی» است می‌گذرد که کشور ییشتر از گذشته درگیر مشکلات اقتصادی و معیشتی شده اما بیشترین طرح‌های مهم این نهاد قانونگذاری، مربوط به امور محدودکننده شهروندان از حقوق عامه در حوزه‌هایی همچون فرزندآوری، اینترنت یا نگهداری حیوانات خانگی بوده است.

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG