بازار خودرو در روزهای اخیر با شوک قیمتی همراه بوده است. این شوک قیمتی دامنه نوسان گستردهای در بین خودروهای داخلی و مونتاژی داشته و از پنج تا ۱۰۰ میلیون تومان رشد قیمت را در یک هفته ثبت کرده است.
روزنامه دنیای اقتصاد در گزارشی به تحولات بازار پرداخته و اعلام کرده که در ۸ محصول داخلی رشد قیمت ۵ تا ۳۰میلیون تومانی رخ داده و میانگین افزایش قیمت محصولات داخلی حدودا ۱۶میلیون تومان تنها در یک هفته گذشته بوده است.
روایت قیمتی این روزنامه از بازار خودروهای مونتاژی نیز نشان میدهد که افزایش ۱۰ تا ۱۰۰میلیون تومان در بازار ثبت شده است.
خبرآنلاین اما بازه زمانی دو هفتهای را مورد بررسی قرار داده و اعلام کرده است که از ابتدای دیماه تا پنجشنبه ۱۴ دی، میزان افزایش قیمت بسیار بیشتر بوده است به طوری که خودرو پژو پارس «الایکس» با ۵۰ میلیون تومان افزایش قیمت به ۶۸۵ میلیون تومان رسیده است.
بررسیهای صدای آمریکا نشان میدهد که قیمت این خودرو در نخستین روز مهر ۶۱۵ میلیون و در نخستین روز آذر ۶۲۰ میلیون تومان بوده است. بر همین اساس تنها در مورد پژو پارس «الایکس» در سه ماه، ۷۵ میلیون تومان افزایش قیمت ثبت شده است.
خودرو ۲۰۷ «امسی» در نخستین روز مهرماه ۷۱۵ میلیون تومان قیمت داشته و این خودرو با ۶۰ میلیون افزایش قیمت در پنجشنبه ۱۴ دی ماه به ۷۷۵ میلیون تومان خرید و فروش شده است.
کارشناسان بر این باورند که امید بازار به واردات و تنظیم بازار از بین رفته و با فروکش کردن هیجانات خبری تحت عنوان واردات خودرو، قیمتها با واقعیت بازار همراه شده است.
این خوانش تحلیلگران از بازار با استناد به اظهارات روزهای اخیر مقامات دولت ابراهیم رئیسی و نمایندگان مجلس صورت بیان شده است.
مهمترین و تعیین کنندهترین اظهارنظر مربوط به معاون سازمان برنامه و بودجه کشور است که دهم دی ماه گفته است: «اولویت دولت در واردات کالاهای اساسی و سپس تخصیص ارز برای مواد اولیه و واسطهای و قطعات موردنیاز خط تولید است وگرچه واردات خودرو ممنوع نیست اما اولویت ما واردات خودرو نیست.»
داوود منظور، رئیس سازمان برنامه و بودجه و معاون ابراهیم رئیسی نیز در همین رابطه گفته است که «فرض کنیم سال آینده ۲ تا ۳ میلیارد دلار واردات خودرو انجام شود و براساس آن درآمدها و حقوق گمرکی را محاسبه میکنیم. در حالی که میدانیم به صلاح کشور نیست منابع ارزی کشور را به واردات خودرویی اختصاص دهیم»
در همین حال آمار واردات خودرو نیز منتشر شد تا با انتقاد رسانهها مواجه شود و روزنامه «جهان صنعت» دولت را به «رویا فروشی» متهم کرد و نوشت که « از ۲۰۰ هزار خودروی وعده دادهشده، ۴۳۰۰ خودرو ترخیص شدند»
در اقدامی دیگر شورای رقابت نیز قیمتگذرای را به وزارت صمت واگذار کرد تا دولت دیگر در حوزه تعیین قیمت دستوری مانعی نداشته باشد.
وزارت صمت یکی از حامیان اصلی خودروسازان داخلی است و با ممانعت از واردات خودرو و وضع عوارض و گمرکی سنگین عملا به تداوم انحصار در بازار خودرو کمک میکند.