لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۴۰

مصوبه ایران برای انتقال سرور شبکه‌های ارتباطی به داخل کشور؛ تلگرام و امنیت ۲۰ میلیون ایرانی


روزنامه رسمی دولت گزارش داده که بیش از ۲۰ میلیون ایرانی در شبکه تلگرام عضویت دارند
روزنامه رسمی دولت گزارش داده که بیش از ۲۰ میلیون ایرانی در شبکه تلگرام عضویت دارند

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران می‌گوید که او "هیچ‌گاه" نگفته سرورهای شبکه ارتباطی تلگرام باید به ایران منتقل شود اما شورایعالی فضای مجازی که نهادی فراتر و بالاتر از دولت است، به طور صریح اعلام کرده "شرکت‌های خارجی پیام‌رسان فعال در ایران" یک سال فرصت دارند "همه اطلاعات و فعالیت مرتبط با شهروندان ایرانی" را به ایران منتقل کنند.

تصمیم شورایعالی فضای مجازی، در جلسه ۸ خرداد مصوب شده که ریاست آن را حسن روحانی برعهده داشت. این شورا زیر نظر رهبر جمهوری اسلامی ایران فعالیت می‌کند و علاوه بر رئیس جمهوری، هفت عضو دیگر کابینه نیز در آن عضویت دارند.

به نظر می‌رسد تصمیم اخیر در ادامه فشارهای برخی نهادهای نظامی و امنیتی ایران برای فیلتر کردن تلگرام باشد که تاکنون با مخالفت دولت مواجه شده است.

"ایران"، روزنامه رسمی دولت گزارش داده که بیش از ۲۰ میلیون ایرانی در شبکه تلگرام عضویت دارند و "محبوبیت شبکه پیام رسان تلگرام در ایران به حدی چشمگیر است که حدود ۱۲ درصد از پهنای باند اینترنت کشور را در اختیار دارد".

به این ترتیب تلگرام در ایران از چنان قدرتی برخوردار شده که انتشار برخی اخبار و شایعات در آن، از هر رسانه دیگری سریعتر اتفاق می‌افتد و از قدرت تاثیرگذاری منحصر به فردی برخوردار شده است.

کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه در زمستان سال گذشته چند بار سعی کرد تا فیلتر شدن تلگرام را در دستور کار قرار بدهد اما به دلیل مخالفت مقامات دولتی حاضر در این کارگروه، رای لازم را برای تصویب کسب نکرد.

پیش از آن و در آبان ماه ۱۳۹۴ وزارت ارتباطات ایران اعلام کرده بود که مدیریت شبکه ارتباطی تلگرام، "خطوط قرمز" ایران را پذیرفته و "صفحات غیراخلاقی" را از دسترس خارج و مسدود می‌کند.

اما همکاری تلگرام برای مسدود کردن صفحات با محتوای پورن و سکس، مخالفان این شبکه ارتباطی محبوب در ایران را راضی نکرد و به ویژه استفاده گسترده حامیان دولت از آن در انتخابات مجلس دهم و خبرگان رهبری در اسفند ماه ۱۳۹۴ باعث اعتراضات بسیار شد.

احمد علم الهدی امام جمعه مشهد فررودین ماه امسال گفت که "نابه‌کارترین توطئه‌های دشمن در فضای انتخابات" از طریق شبکه پیام رسان "تلگرام" به وجود آمد و این شبکه را باعث فحاشی و تهمت‌زنی به "بزرگان نظام" معرفی کرد.

پس از تجاوز به یک دختر شش ساله از سوی یک نوجوان و قتل دختربچه در ورامین نیز، رسانه‌های اصولگرای ایران تلاش بسیار کردند تا "محتوای غیراخلاقی" تلگرام را به عنوان مقصر معرفی کنند.

به تازگی برخی مقامات دولتی نیز منتقد شبکه تلگرام شده اند و از اعتماد شهروندان به برخی شایعات پرطرفدار پخش شده در تلگرام انتقاد کرده‌اند.

حالا با تصمیم شورای عالی فضای مجازی که امضای حسن روحانی را به عنوان رئیس به همراه دارد، موافقت یا عدم موافقت تلگرام با این تصمیم برای ادامه تاثیرگذاری و محبوبیت آن در ایران تاثیرگذار خواهد بود.

XS
SM
MD
LG