لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۱۲

چشم‌انداز «نگران‌کننده» وضعیت اشتغال در ایران ۱۴۱۰؛ تنها ۳ میلیون فرصت شغلی طی ۲۰ سال گذشته ایجاد شد


آرشیو
آرشیو

روزنامه اعتماد روز شنبه ۲۷ مرداد در گزارشی در مورد شرایط اقتصادی به نقل از حسن طایی، معاون پیشین توسعه، کارآفرینی و اشتغال وزارت کار جمهوری اسلامی، چشم‌انداز رفاه و اشتغال در ایران ۱۴۱۰ را «نگران‌کننده» توصیف کرد.

بر اساس این گزارش، حسن طایی گفت که برای رسیدن به جامعه‌ای نسبتا مرفه، عرضه نیروی کار ایران در آینده نزدیک باید از ۲۶ میلیون تن در حال حاضر به ۵۵ میلیون تن برسد و بیش از دو برابر شود.

او در بخش دیگری با اشاره به این‌که اقتصاد ایران از سال ۱۳۸۴ تاکنون به‌طور متوسط حتی یک درصد هم رشد نداشته است، ایجاد چنین فرصت‌های شغلی میلیونی را «غیرممکن» توصیف کرد.

پیشتر روزنامه «دنیای اقتصاد» چاپ تهران در ابتدای اردیبهشت سال جاری با انتقاد از «آمارسازی» دولت نوشته بود که اطلاعات غلطی که دولت درباره کاهش نرخ بیکاری می‌دهد، «فقط حلوا حلوا گفتن است که با آن دهان شیرین نمی‌شود.»

این روزنامه تاکید کرده بود که کاهش نرخ بیکاری مورد ادعای دولت بر افزایش رشد اقتصادی تاثیری نداشته و در زندگی مردم جامعه قابل لمس نبوده است.

این گزارش به آخرین گزارش معاون اشتغال وزارت کار اشاره داشت که نرخ مشارکت اقتصادی در پاییز سال گذشته را ۴۱/۳‌ درصد و نرخ بیکاری کل سال ۱۴٠۲ را ۸/۱ درصد اعلام کرده بود.

به گفته حسن طایی، بسیاری از کارگران صنعتی، کارکنان فعال، و حتی کارشناسانی که به مرحله خبرگی رسیده بودند، مشاغل خود در شرکت‌های دولتی و خصوصی را رها، و در اسنپ یا پیک‌های موتوری کار می‌کنند.

در حال حاضر، حداقل دستمزد کارگران مشمول قانون کار حدود یک سوم خط فقر است. پیش از این نیز حتی شماری از مقامات انجمن های کارفرمایی نسبت به بی میلی بیاری از کارگران و مزدبگیران به کار و دریافت چنین دستمزدی ابراز نگرانی کرده اند.

حسن طایی با بیان این که در حدود ۲۰ سال گذشته، تنها ۳ میلیون فرصت شغلی ایجاد شد، گفت برای ایجاد شغل، باید آموزش، تخصص، و دانایی، را توسعه داد، ولی این به معنای مدرک‌گرایی نیست بلکه صحبت درباره افزایش سطح دانایی و تخصص است.

او اضافه کرد که مسئله دیگر افزایش مهارت آموزی، کارآموزی، کارورزی و اشتغال ورزی، گسترش محیط‌های یادگیری، نوآوری و فناوری است.

آقای طایی با اشاره به این‌که جمعیت ایران در سال ۱۴۱۰ به ۹۵ میلیون تن می‌رسد، گفت که براساس استانداردهای جهانی، جمعیت شاغل دست‌کم باید ۵۰ میلیون تن، تورم حدود ۹ درصد، و نرخ مشارکت بالای ۷۰ درصد باشد، در حالی‌که این میزان در حال حاضر حدود ۴۱ درصد است.

به گفته او، ضریب معیشت کنونی در ایران نزدیک به چهار است، یعنی یک نفر کار، و چهار تن را تأمین می‌کند. به عقیده این کارشناس اقتصادی، با توجه به شرایط کنونی، حتی ایجاد روزانه ۳۰۰ شغل در ایران «میسر» نیست.

حسن طایی در بخش دیگری از سخنانش اشاره کرد که برای ایجاد اشتغال در مقیاس میلیونی، لازم است به‌طور مستمر به اصلاح نظام اداری تسهیل‌گر و کارآمد برای فعالیت‌های اقتصادی پرداخت که مهمترین رکن است.

او افزود که اشتغال‌زایی یک سیاست اقتصادی نیست بلکه محصول یک سیستم است که به فراهم بودن بسترهای نهادی، به همراه مجموعه‌ای از سیاست‌ها در چهارچوب یک نظام منسجم فکری و اجرایی نیاز دارد.

به گفته حسین طایی دموکراسی واقعی، بوروکراسی کارآمد، و توسعه حقیقی، حلقه‌های ارگانیک یک جامعه پیشرفته هستند.

XS
SM
MD
LG