استان سیستان و بلوچستان امسال یکی از کمبارشترین ماههای خود را در فصلهای پاییز و زمستان تجربه کرده تا آنجا که بنا بر اعلام هواشناسی استان، نسبت به بلند مدت «۶۷ درصد» کاهش بارش صورت گرفته است.
امسال سیستان و بلوچستان در فصلهای پاییز و زمستان به رغم نقشههای هواشناسی که خبر از بارش باران میداد از این بارشها بینصیب ماند و تنها در چند نقطه استان و بهصورت «پراکنده» اندکی باران بارید و این موضوع «زنگ خطر خشکسالی» در استان را به صدا درآورد.
در همین رابطه، محسن حیدری، مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان به خبرگزاری «ایلنا» گفته است: سیستان و بلوچستان از ابتدای سال زراعی تا ۲۲ بهمن ماه حدود «۱۵ میلیمتر» باران جذب کرده که نسبت به بلند مدت «۶۷ درصد» کاهش و نسبت به سال گذشته «۴۰ درصد» کاهش بارش محسوب میشود.
رسانههای ایران بیست و سوم بهمن ماه از شدت گرفتن مهاجرت از نقاط مرکزی به استانهای شمالی خبر داده و نسبت به عواقب این اتفاق هشدار داده بودند. در چرایی این اتفاق وبسایت «عصر ایران» پرسیده بود: «خود مسئولین حاضرند در محیط فقیر و در محرومیت کامل زندگی کنند؟»
احد وظیفه، رییس مرکز ملی خشکسالی سازمان هواشناسی نیز سال گذشته نسبت به این موضوع هشدار داده و به وبسایت «خبرآنلاین» گفته بود: «رودخانه هیرمند عملاً خشک شده تا مهاجرت از استانی مانند سیستان و بلوچستان بیشتر شود، این مهاجران هم بیشتر به سرزمینهای شمالی مهاجرت میکنند.»
به گفته محسن حیدری، مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان تا پایان آذرماه «۹۹/۶ درصد» استان درگیر درجات مختلفی از خشکسالی شده است که «۷۵/۵ درصد» آن را «خشکسالی بسیار شدید» تشکیل میدهد.
این وضعیت کمآبی زمستانه در حالی است که چهارم دی ماه وبسایت «دیده بان ایران» به نقل از سحر تاجبخش مسلمان، رئیس سازمان هواشناسی ایران اعلام کرده بود که «تابستان سال آینده با مشکل جدی کمآبی مواجه میشویم» و هشدار داده بود: «شرایط منابع آبی در بسیاری از شهرها پایدار نخواهد بود.»
سیستان و بلوچستان علاوه بر تجربه چندین دهه مدیریت نامناسب منابع آبی، هماکنون نیز با توجه به نظرات کارشناسی و نقشههای هواشناسی، در «خشکترین و گرمترین» حالت خود نسبت به بلند مدت به سر میبرد.