در شرایطی که بحران آب در ایران تبعات روزافزونی دارد، در جدیدترین آمارهای اعلام شده توسط دولت، مشخص شده که خشکسالی «۹۵ درصد» از مراتع فارس را تخریب کرده و خسارت شدیدی به جامعه بزرگ عشایری این استان وارد کرده است.
به گزارش خبرگزاری «ایلنا»، خشکسالی در سال گذشته به عشایر فارس «هزار میلیارد تومان» خسارت وارد کرد و به گفته حمید کریمی، مدیرکل امور عشایر استان فارس در حال حاضر «۳۰ هزار» خانوار عشایر کوچنده با «۱۲۰ هزار» نفر جمعیت در استان فارس هستند که از نظر جمعیت عشایری «رتبه نخست کشور» را دارند.
به گفته او، طبق برآوردهای سرشماری عشایر کوچنده، در فصل ییلاق حدود «۲/۹ میلیون» و در فصل قشلاق حدود «۳/۰۷ میلیون» راس گوسفند در استان فارس وجود دارد که میانگین تعداد دام هر خانوار عشایر استان، حدود «۱۱۰ راس» است.
در ساختار زندگی عشایری مبتنی بر دامداری، مراتع و زمینهای محل نگهداری دامها از اهمیت بسیار بالایی برخوردارند. بر همین اساس، هرگونه تغییرات در میزان بارش، دمای هوا یا وضعیت خاک، تاثیرات فراوانی را بر چرخه زندگی روزانه آنها دارد.
حمید کریمی، مدیرکل امور عشایر استان فارس با بیان این که «آمار آنلاین و دقیقی از کاهش تعداد دامهای عشایری استان فارس در دسترس نیست»، گفته است: «عامل خشکسالی و کمبود علوفه» شاخصه بسیار مهمی در تعادل تعداد دام قابل نگهداری توسط هر خانوار عشایری است.
او همچنین از «تخریب ۹۵ درصدی» مراتع در اختیار عشایر استان بر اثر «خشکسالی» خبر داده و افزوده است: «۶۷ درصد» از عرصههای مرتعی استان، عرصههای «معیشت عشایر» است.
عشایر مناطق مختلف ایران طی سالهای اخیر نسبت به وضعیت خود و نامناسبتر شدن آن، اعتراضات و تجمعاتی نیز داشتهاند که از جمله آنها، تجمع مهر ماه عشایر طایفه «موغانلی» در اردبیل با شعار «وعده نمیخواهیم؛ ما حقمان را میخواهیم» بود.