اواخر ماه گذشته در زیرزمینی در مرکز شهر کییف، صدها مهندس و مبتکر با مقامات ارشد نظامی اوکراین ملاقات کردند تا راههایی مؤثرتر برای خنثی کردن پهپادهای ارزان ایرانی که روسیه از آنها برای ویران کردن شهرهای اوکراین بهره میبرد پیدا کنند.
میخائیلو فدوروف، معاون نخست وزیر و وزیر امور دیجیتال اوکراین، میگوید: «جنگ امروز تکنولوژیکی است و فنآوریها و میدان جنگ، روزانه در حال تغییر و تحول هستند.»
خبرگزاری رویترز که تنها رسانه حاضر در این گردهمآیی بود، در گزارشی آن را «رویدادی نادر» توصیف کرد که در آن مقامات عالیرتبه ارتش و وزیران دولت با مهندسان و مبتکران گرد هم آمدند و گوشهای از رقابت تسلیحاتی اوکراین و روسیه را به نمایش گذاشتند.
برگزارکنندگان این رویداد یک جایزه ۳ میلیون دلاری را بین سه تیم از کارشناسان تقسیم کردند. این کارشناسان بهترین پهپادها یا فنآوریهای جنگ الکترونیک را علیه پهپادهای ایرانی «شاهد» مورد استفاده روسیه در جنگ با اوکراین، طراحی کرده بودند.
پهپادهای «شاهد» به صورت دستهجمعی به سمت هدف میروند و بر اثر برخورد منفجر میشوند. دادههای رسمی نشان میدهد که روسیه در ماه مه با بیش از ۳۰۰ پهپاد به اوکراین حمله کرد.
زمستان گذشته روسیه تلاش کرد که شبکه برق اوکراین را با حملات هوایی مختل کند. این موضوع حفاظت از منابع انرژی در زمستان پیش رو را به چالشی بزرگ تبدیل کرده است.
پهپادهای ایرانی به قدری در ارتفاع پایین پرواز میکنند که میتوانند از شناسایی شدن توسط پدافند هوایی در امان بمانند. ولی در عین حال، سامانه مسیریابی آنها به گونهای است که سلاحهای ضد پهپادی که فرکانسهای رادیویی را مختل میکنند به دشواری قادر به سرنگونی آنها هستند.
غرب برای مقابله با حملات موشکی، سامانههای پدافند هوایی پیشرفتهای را در اختیار اوکراین گذاشته است. ولی مقامات میگویند سرنگونی پهپادهای ۵۰ هزار دلاری با موشکهای یک میلیون دلاری ایدهآل نیست. از همین رو کارشناسان به دنبال کاهش هزینه ابزارهایی هستند که برای سرنگونی پهپادهای «شاهد» استفاده میشوند.
برگزارکنندگان این رویداد از خبرگزاری رویترز خواستند که به دلایل امنیتی نام کامل شرکت کنندگان را فاش نکند. یکی از افرادی که تیمش یک «کوادکوپتر» طراحی کرده است میگوید این هواپیمای بدون سرنشین بسیار سریعتر از سایر پهپادها پرواز میکند و مسافتی طولانیتر را میپیماید.
یکی دیگر از شرکتکنندگان، مهندس و معاون یک شرکت اوکراینی گفت تیمش طرحهایی را برای سامانههای جدید ضد پهپاد ارائه کرده است که در برابر «شاهدها» مؤثرتر خواهند بود.
اوکراین سال گذشته یک پروژه جمعآوری پول را با هدف ایجاد «ارتشی از پهپادها» راهاندازی کرد که به یک برنامه دولتی تبدیل شد و از تولید پهپاد تا آموزش خلبانان آن را پوشش میدهد. تعداد کل پهپادهای مورد استفاده اوکراین در میدان جنگ مشخص نیست.
یوری شیهول، از مقامات ارتش که مسئول نظارت بر برنامههای دولتی است، میگوید تاکنون ۱۵ هزار پهپاد خریداری شده است که بیشتر آنها از طریق وزارت دفاع تأمین شده و بقیه با کمکهای خارجی تهیه شده است.
او به رویترز گفت: «هدف ما در سال جاری خرید بیش از ۲۰۰ هزار پهپاد است و هر تعداد پهپاد برای خرید در بازار موجود باشد، خریداری خواهیم کرد.»
میخائیلو فدوروف، وزیر امور دیجیتال اوکراین میگوید تولید پهپاد در حال حاضر در سرتاسر اوکراین در حال انجام است و به سازندگان گفته شده است که کار خود را در نقاط مختلف پخش کنند و برای بخشی از فرآیند تولید از پناهگاهها استفاده کنند.
او همچنین گفت که بیش از ۸۰ درصد پهپادهای خریداری شده ساخت اوکراین هستند و در اوکراین مونتاژ شدهاند.
او تأکید کرد که اوکراین به لطف بودجههای دولتی پهپاد را بومیسازی کرده است و نسبت به روسیه برتری دارد؛ چرا که قادر است فنآوری را بدون نگرانی از تحریم با شرکای خارجی خود به اشتراک بگذارد.
این مطلب با استفاده از گزارش رویترز تنظیم شده است