ایالات متحده، بریتانیا، و کانادا روز جمعه ۲۷ بهمن با انتشار یک بیانیه مشترک نگرانی عمیق خود را درباره دستکاری و تحریف اطلاعات توسط کشورهای خارجی و دیگر اقداماتی که برای تضعیف دموکراسی و حقوق بشر در سطح جهانی صورت میگیرد، ابراز کردند.
این بیانیه میگوید: «دستکاری اطلاعات از سوی کشورهای خارجی یک تهدید امنیت ملی است که ارزشهای دموکراتیک، حقوق بشر، فرآیندهای حاکمیتی و ثبات سیاسی را تضعیف میکند.»
این بیانیه با اشاره به ماهیت فرامرزی دستکاری و تحریف اطلاعات از همه کشورهای متحد، همفکر، و متعهد به نظم مبتنی بر قوانین خواسته است برای شناسایی و مقابله با این تهدید با یکدیگر همکاری کنند. این بیانیه مشترک «سلامت اکوسیستم اطلاعات جهانی» را عاملی بسیار مهم برای «اعتماد عمومی به نهادها و فرآیندهای حاکمیتی، اعتماد به رهبران منتخب و حفظ دموکراسی» دانسته است.
ایالات متحده، بریتانیا، و کانادا در بیانیه خود میگویند در نظام بینالمللی کنونی دو دیدگاه متضاد رقابت میکنند که یکی مبتنی بر حقوق بینالملل و احترام به مرزهای سرزمینی است و دیگری نظام مبتنی بر مصونیت مستبدانه است که با نفوذ بدخیم خود برای تضعیف ایمنی و امنیت ما تلاش میکند.
در این بیانیه با تاکید بر این که «اکنون زمان اتخاذ یک رویکرد جمعی» و «تشکیل ائتلافی از کشورهای همفکر» متعهد به مقابله با این تهدید است، میگوید: «ما میتوانیم این کار را از طریق راهحلهای هماهنگ و کل جامعه که با کارشناسان، رسانههای مستقل و سازمانهای چندجانبه کار میکنند، برای مقابله با این تهدیدات امنیتی فراملی انجام دهیم.»
این سه کشور میگویند که قصد دارند با پیشرفت در حوزههای مهم، از جمله استراتژیها و سیاستهای ملی، ساختارها و نهادهای حاکمیتی، جامعه مدنی، رسانههای مستقل، و دانشگاهها، برای مقابله با دستکاری اطلاعات توسط حکومتهای خارجی همکاری کنند.
یک سازمان دیدهبان دیجیتال روز چهارشنبه ۲۵ بهمن خبر داد که یک کارزار رخنه گسترده، شامل بیش از ۱۰۰ وبسایت و ۳۰ کشور، را در ارتباط با یک شرکت روابط عمومی چینی کشف کرده است که در تلاشی هماهنگ با هدف «دستکاری افکار عمومی»، محتوای مطلوب دولت چین را در فضای آنلاین منتشر میکنند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، پژوهشگران دیدهبان دیجیتال آزمایشگاه سیتیزن میگویند بر اساس گزارشی که توسط گروه مستقر در تورنتو منتشر شد، این وبسایتها به عنوان «منابع خبری محلی» در سراسر اروپا، آسیا و آمریکای لاتین ظاهر میشوند و محتوای تبلیغاتی مطلوب دولت چین را با اخبار جمعآوریشده از رسانههای خبری و محلی در هم میآمیزند.
در حالی که کارزارهای رخنه آنلاین رایج شده، اما عملیات دستکاری افکار عمومی چین در حوزه سایبری، در کنار روسیه و جمهوری اسلامی، همچنان قابلتوجه است. گزارش متا در ماه نوامبر نیز بر گسترش یافتن عملیات رخنه چین در فراسوی آسیا تاکید کرد و از سال ۲۰۲۰، چرخش چشمگیری را در چشمانداز تهدید جهانی، نشان میدهد.
یک شرکت امنیت سایبری آمریکا اواخر مرداد ماه گذشته در گزارشی اعلام کرد که هوش مصنوعی به طور فزایندهای برای دستکاری در پویشهای اطلاعرسانی آنلاین به منظور «گمراه کردن افکار عمومی» - به ویژه توسط گروههای مرتبط با دولتهای مانند روسیه، چین و جمهوری اسلامی - مورد بهرهبرداری قرار گرفته است.