آژانس بین المللی انرژی اتمی روز چهارشنبه در گزارشی تایید کرد که فعالیتهای مرتبط با ساخت سلاح هستهای در ایران تا پیش از پایان سال ۲۰۰۳ میلادی صورت گرفته است، اما از حد "مطالعات علمی" فراتر نرفت.
به گزارش خبرگزاری رویترز، در این گزارش محرمانه که نسخهای از آن به دست این خبرگزاری رسیده، آمده است که تا پیش از پایان سال ۲۰۰۳ سازههایی در برخی تاسیسات ایران وجود داشت که برای کار بر روی سلاح هستهای مناسب بودند.
بر اساس این گزارش، "آژانس چنین ارزیابی میکند که طیفی از فعالیتهای مربوط به توسعه وسایل مرتبط با انفجارهای هستهای تا پیش از پایان سال ۲۰۰۳ میلادی به صورت هماهنگ شده صورت گرفته است."
این نهاد نظارتی هستهای سازمان ملل متحد در آخرین گزارش خود درباره فعالیتهای حال و گذشته ایران، همچنین میگوید "آژانس چنین ارزیابی میکند که این فعالیتها از مرحله امکانسنجی و مطالعات علمی فراتر نرفته است."
خبرگزاری بلومبرگ نیز در گزارشی در همین زمینه نوشت،بر اساس ارزیابیهای بازرسان آژانس، ایران تحقیقات و آزمایشهایی که میتواند با توسعه سلاح هستهای مرتبط باشد را پیش از سال ۲۰۰۹ میلادی متوقف کرده است.
خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز به نقل از مارک تونر سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نوشت، گزارش آژانس با آنچه که ایالات متحده مدتهاست به آن رسیده "همخوانی" دارد. به گفته او واشنگتن نیز به این نتیجه رسیده بود که ایران برنامه ای برای ساخت سلاح هستهای داشته که در سال ۲۰۰۳ متوقف شد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا همچنین گفت که گزارش امروز مدیر کل آژانس بستر لازم برای اجرای شرایط مندرج در توافق جامع هستهای چهاردهم ژوئیه (۲۳ تیر ماه) را فراهم کرده است.
یوکیا آمانو مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی، قرار بود گزارش ارزیابی نهایی خود درباره فعالیتهای ادعایی گذشته ایران با ابعاد احتمالی نظامی، موسوم به پی.ام.دی، را منتشر کند.
گزارش رئیس این نهاد نظارتی هستهای سازمان ملل متحد برای به اجرا در آمدن توافق جامع اتمی وین بسیار تعیین کننده است. رئیس آژانس مسئولیت راستیآزمایی پایبندی ایران به تعهدات خود در توافق جامع اتمی یا همان برجام را نیز به عهده دارد.
ایران و شش قدرت جهانی عضو گروه ۱+۵ شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان، روز ۲۳ تیر ماه سال جاری به توافقی جامع برای حل و فصل پرونده هستهای ایران دست یافتند که بر مبنای آن، در ازای اعمال برخی محدودیتها بر فعالیتهای اتمی ایران، برخی تحریمها علیه آن کشور لغو خواهند شد.
گزارش امروز آقای آمانو به شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی ارائه می شود و اعضای شورا نیز قرار است روز پانزدهم دسامبر (۲۴ آذر ماه) طی یک نشست ویژه، برای تایید آن و بسته شدن پرونده پی.ام.دی رأی گیری کنند.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه ایران و رئیس ستاد پیگیری اجرای توافق جامع اتمی (برجام) گزارش ارزیابی آژانس را "نشانه صلح آمیز بودن" برنامه هسته ای ایران دانست و گفت "اکنون نوبت ۱+۵ است که موضوع را در شورای حکام ببندند."
وی پیشتر تهدید کرده بود که اگر حتی گوشهای از پرونده "ابعاد نظامی احتمالی برنامه اتمی" ایران یا همان پی.ام.دی باز بماند، تهران اجرای توافق هستهای را متوقف خواهد کرد.