سازمان مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران در گزارشی از صدها مورد نقض حقوق بشر شامل نقض حقوق زندانیان، آزادی بیان، حق تحصیل، حقوق کودک، خشونتهای خانگی، خشونت مبتنی بر جنسیت، بهداشت و محیط زیست، حقوق کار و خشونت نظامی و قضایی از سوی جمهوری اسلامی در آبان ماه خبر داد.
وبسایت هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران اعلام کرده که در آبان سال جاری ۱۱۷ مورد حکم ثبت شده که شامل ۱۳۳ مورد اجرای حکم، ۱ مورد اعدام در ملاء عام، ۲۴ مورد محکومیت و ۷ مورد تایید حکم اعدام است.
اجرای حکم جمشید شارمهد، شهروند دو تابعیتی ایرانی-آلمانی، صدور حکم اعدام برای شش متهم پرونده موسوم به «شهرک اکباتان» و وریشه مرادی، زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین از جمله این موارد عنوان شده است.
در گزارش هرانا آمده است در آبان ماه، ۹۰ مورد نقض آزادی بیان ثبت شده که شامل ۴۰ مورد بازداشت، صدور ۲۱۳۷ ماه حبس، ۷۴ ضربه شلاق و ۹۰۶ میلیون تومان جزای نقدی برای ۴۲ شهروند، ۱۲ مورد اجرای حکم، ۵ مورد مجرم شناختن نشریه، ۸۴ مورد احضار به مراجع قضایی، ۱۷ مورد بازجویی، ۲ مورد تفتیش منزل و محاکمه ۳۰ نفر بوده است.
هرانا همچنین اعلام کرده که در این ماه، ۱۰۶ مورد نقض حقوق در بخش زندانیان و ۱۵ مورد نقض در بخش اقلیتها شامل ۱ مورد بازداشت و ۲۹۴ ماه حبس برای ۵ نفر ثبت شده است.
در این گزارش همچنین به ۱۵ مورد نقض آزادی مذاهب، ۱۴ مورد نقض حق تحصیل، ۱۰۳ مورد نقض حقوق کودک شامل ۱ مورد تجاوز و آزار جنسی، ۳ مورد قتل کودک، ۱ مورد مرگ کودکان در پی سهل انگاری مسئولان، ۴۳ مصدومیت کودکان در پی سهل انگاری مسئولان، ۳ مصدومیت کودک کار، ۴ مورد خودکشی و ۱ مورد بازداشت ثبت شده است.
براساس این گزارش در این ماه همچنین ۲ مورد قتل مردان که در ادبیات حکومتی «قتل ناموسی» خوانده میشود و ۱۲ مورد قتل زنان ناشی از خشونت خانگی ثبت شده است.
در بخش دیگری از گزارش آمده است که در این ماه، ۲۹۳ مورد نقض حقوق کارگران و اصناف ثبت شده که از جمله آنها میتوان به ۳۴ مورد مرگ به دلیل نبود ایمنی در محیط کار و ۱۰۶ مورد مصدومیت کارگر، ۱ مورد خودسوزی کارگر و ۲۱۸ مورد تجمع اشاره کرد.
در آبان ماه همچنین ۱ مورد مرگ کولبر، ۷ مورد مجروحیت کولبر، ۴ مورد مرگ سوختبر، ۸ مورد زخمی شدن سوختبر ثبت شده است.
بنابر گزارشها کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز چهارشنبه ۳۰ آبان قطعنامهای را در محکومیت نقض حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران تصویب کرد. این قطعنامه با ۷۷ رای موافق، ۲۸ رای مخالف و ۶۶ رأی ممتنع به تصویب رسید.
اتحادیه اروپا روز چهارشنبه ۳۰ آبان ۱۴۰۳ گزارش خود در مورد وضعیت حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران را به هفتاد و نهمین اجلاس کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل متحد ارائه و در این زمینه ابراز نگرانی کرد.
این گزارش با تمرکز بر تحولات و وضعیت حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران طی سال گذشته، وضعیت حقوق زنان، آزادی بیان و امنیت روزنامهنگاران، شرایط مدافعان حقوق بشر و خانوادههای آنها را «وخیم» توصیف کرده و استفاده گسترده از مجازات اعدام در ایران را به شدت محکوم کرده است.