لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۰۳

ادامه اعتراضات هنگ کنگ و بروز تنش در روابط چین و بریتانیا


یکی از معترضان دموکراسی‌خواه هنگ کنگ در برابر یکی از نیروهای ضدشورش – دوشنبه ۱۰ آذر ۱۳۹۳
یکی از معترضان دموکراسی‌خواه هنگ کنگ در برابر یکی از نیروهای ضدشورش – دوشنبه ۱۰ آذر ۱۳۹۳

طرفداران جنبش دانشجويی و دموکراسی‌خواهی هنگ کنگ موسوم به اشغال مرکزی بامداد روز دوشنبه با پليس ضدشورش درگير شدند که منجر به زخمی شدن چند نفر شد.

دولت محلی هنگ کنگ سخت در تلاش است تا از بازگشت تحصن‌کنندگان به نقاط کليدی شهر، مراکز تجاری، مالی و نیز دولتی که دو ماه پيش در آستانه اشغال توسط جنبش دانشجويی قرار گرفتند، جلوگيری کند.

مقام‌های امنيتی هنگ کنگ از دخالت نيروهای انتظامی و برخورد تهاجمی آنها با تظاهرکنندگان دفاع می‌کنند. معاون سازمان امنيت هنگ کنگ روز دوشنبه با این هشدار که پليس، اين بار قاطعانه در مقابل تحصن‌کنندگان خواهد ايستاد، گفت «آنچه ديشب اتفاق افتاد، نشان می‌دهد که [مخالفان] فراتر از آنچه تا به حال ادعا می‌کردند، پيش رفتند. پليس پس از اخطارهای مکرر بايد قاطعانه وارد عمل می‌شد؛ آنها چاره‌ای جز اين ندارند. وظيفه آنهاست ... که از نظم و قانون دفاع کنند.»

طرفداران جنبش دانشجويی امروز با ماسک، کلاه و عينک‌های محافظ در خيابان‌ها ديده می‌شدند. اما يی وون لی يونگ، رهبر معترضان، با بلندگو مرتب از تظاهرکنندگان می‌خواست از خشونت پرهيز کنند.

تظاهرکنندگان خواهان عدم مداخلۀ چين در رويدادهای سياسی و انتخاب رئيس دولت محلی هنگ کنگ در انتخابات سال ۲۰۱۷ میلادی (۱۳۹۶ خورشیدی) هستند. دولت چين بر خلاف آنچه در زمان پس گرفتن هنگ کنگ از اجاره بريتانيا در سال ۱۹۹۷ میلادی تعهد کرده بود، دخالت در امور داخلی هنگ کنگ را حق خود می‌داند.

ادامه بحران سياسی هنگ کنگ مناسبات ديپلماتيک چين و بريتانيا را پس از ۳۰ سال، در سايه تنش قرار داده است. دولت چين در پاسخ به درخواست پارلمان بريتانيا برای اعزام هياتی برای تحقيق در زمينه اجرای تعهدات پکن در هنگ کنگ گفته است، به آنها اجازه ورود نمی‌دهد. پاسخی که به عنوان يک برخورد تهاجمی، انتقاد پارلمان بريتانيا را در پی داشته است.

سخنگوی وزارت امور خارجه چين در این زمینه گفته است «شنيده‌ام کسی در پارلمان بريتانيا، در مورد برخورد چين گفته است که آشکارا تهاجمی بوده است. بايد خاطر نشان کنم که چين تاکنون بارها بطور جدی به وزارت خارجه بريتانيا در مورد اعزام چنين هياتی هشدار داده، و از آنها خواسته‌ايم از اين تصميم صرف نظر کنند.»

وی در ادامه تاکید کرد که «اگر پارلمان بريتانيا سرخود دست به چنين کاری بزند، به نفع هيچيک از دو طرف چين و بريتانيا نخواهد بود.»

رهبران حزب کمونيست چين از اين نگران هستند که حرکت‌های اعتراضی هنگ کنگ به الگوی دموکراسی‌خواهی در سرتاسر چين تبديل شود.

هنگ کنگ تا سال ۱۹۹۷ میلادی در اجاره بریتانیا بود و از زمان سرآمدن مدت اجاره و بازگشت آن به چین، به عنوان يک منطقه ويژه تحت حکومت مرکزی چين اداره می‌شود.

XS
SM
MD
LG