در پی تهدید معترضان دموکراسیخواه در هنگ کنگ به اشغال اماکن دولتی در صورتی که چان يينگ ليونگ رئیس اجرایی این منطقه تا روز پنجشنبه از مقام خود کناره گیرینکند، پلیس هنگ کنگ نسبت به «پیامدهای جدی» چنین اقدامی توسط معترضان هشدار داد.
تنشها در هنگ کنگ در روز پنجشنبه در حالی بالا گرفت که معترضان دموکراسیخواه روز گذشته برای کنارهگیری رئیس اجرایی مورد حمایت چین در هنگ کنگ تا امروز، پنجشنبه، مهلت تعیین کردند؛ این بخشی از خواستههای معترضان برای اصلاحات انتخاباتی در آن منطقه مهم تجاری در شرق آسیا است.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، به نظر میرسد که هم معترضان و هم پکن، پس از اعتراضات خیابانی یک هفتهای در هنگ کنگ صبر خود را از دست دادهاند و تنشها در آن منطقه رو به افزایش است؛ تنشهایی که از پس از در اختیار گرفتن کنترل هنگ کنگ توسط چین در سال ۱۹۹۷ میلادی (۱۳۷۶ خورشیدی) از بریتانیا، سابقه نداشته است.
استیو هویی سخنگوی پلیس هنگ کنگ با اشاره به تهدید معترضان، در جمع خبرنگاران گفت مسدود کردن راههای دسترسی یا اشغال ساختمانها و مراکز دولتی «تحمل نخواهد شد و پیامدهای جدی به دنبال خواهد داشت.»
به گزارش آسوشیتدپرس روزنامه خلق، ارگان حزب حاکم چین، روز پنجشنبه در یادداشتی که حاکی از نگرانیهای فزاینده پکن در مورد حوادث جاری در هنگ کنگ است، نسبت به آنچه که «آشوب» نامید هشدار داد و حمایت قاطع دولت مرکزی از چان يينگ ليونگ در مقابله با معترضان – که بیشتر آنها دانشجو هستند – را اعلام کرد.
اد رویس رئیس کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا نیز اواخر روز چهارشنبه در بیانیهای به پیشرفت و رونق هنگ کنگ در نزدیک به دو دهه گذشته به عنوان جامعهای آزاد در قالب «یک کشور و دو سیستم» حکومتی اشاره کرد و گفت «در حالی که به نظر میرسد پکن به وعده خود برای برگزاری یک انتخابات دموکراتیک به معنای واقعی عمل نمیکند، این آزادی اکنون دچار فرسایش شده است.»
آقای رویس با تاکید بر این که «انتخاب مدیریت شده، دیگر انتخاب نخواهد بود.»
وی در ادامه با اشاره به سفر از پیش برنامهریزی شده خود، در رأس هیاتی به هنگ کنگ، از دولت و مردم آن منطقه و نیز جمهوری خلق چین خواست تا برای حفظ وعدههای داده شده و حل مشکل بوجود آمده، با یکدیگر به گفتگو بپردازند.
در همین حال گزارشها حاکی از آن است که رئیس اجرایی هنگ کنگ تمایلی به استفاده از زور علیه معترضان ندارد. گفته میشود او امیدوار است معترضان بدون استفاده از زور، خیابانها را ترک کنند. چان يينگ ليونگ با کنارهگیری از قدرت مخالفت کرده و حاضر نشده با رهبران معترضان دیدار و گفتگو کند.
صدها هزار نفر از معترضان در هنگ کنگ، خشمگین از محدودیتهایی که پکن گفته خواهان اعمال آنها در انتخابات سال ۲۰۱۷ است، روز چهارشنبه و همزمان با سالگرد «جمهوری خلق چین» که تعطیل عمومی است، اقدام به برگزاری تجمعات اعتراضآمیز کردند و به گزارش آسوشتدپرس این اعتراضات تا عصر روز پنجشنبه نیز همچنان در مقابل ساختمانهای دولتی ادامه دارد.
در مراسم بر افراشته شدن پرچم چین در روز ملی آن کشور در میدان بائوهینیا، گروهی از معترضان پشت خود را به پرچم کردند و عدهای دیگر نیز با صدا و هیاهو اعتراض کردند؛ برخی نیز شعار دادند که رئیس اجرایی هنگ کنگ باید استعفا دهد.
چین اعتراضات هنگکنگیها غیرقانونی اعلام کرده است.
با این حال برخی از دانشجویان معترض با تهدید رهبران اعتراضات مبنی بر اشغال مراکز دولتی مخالف هستند. خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از ویلسیون ییپ، یکی از معترضانی که ۲۲ سال سن دارد و به تازگی از دانشگاه فارغالتحصیل شده است، نوشت «به مقابله با پلیس برخاستن به نظر من اقدامی صلحجویانه نیست ... من که نمیدانم چه چیزی عاید آنها خواهد شد اگر بخواهند به زور وارد ساختمانهای دولتی شوند و با نیروهای پلیس روبرو شوند.»
وی در ادامه میگوید این اقدام از حمایت مردم از این اعتراضات خواهد کاست.»
پکن میگوید در انتخابات رهبری سال ۲۰۱۷ میلادی در هنگ کنگ، تنها نامزدهایی میتوانند شرکت کنند که به تائید یک شورای حامی پکن برسند. این تصمیم ساکنان هنگ کنگ را خشمگین کرده است.
در جنبش موسوم به اشغال مرکزی در هنگ کنگ، جوانان و نوجوانان در صف مقدم قرار دارند. این نسل از ساکنان هنگ کنگ، خاطرهای از سرکوب خونين ميدان تيانآنمن توسط دولت چين در ذهن ندارد؛ با این حال در میان معترضان پلاکاردهايی ديده میشود که بر آنها نوشته شده است، نگذاريد تيانآنمن تکرار شود.
دولت چين که تاکنون در مقابل اعتراضات جاری در هنگ کنگ سکوت کرده بود، اخیرا با محدود کردن دسترسی به برخی از وبسایتهای اينترنتی، به مقابله با این جنبش برخاسته است.
بریتانیا خواستار مذاکرات «سازنده» در هنگ کنگ شده است که به «پیشرفت معنادار» دموکراسی منجر شود. واشنگتن نیز اعلام کرده است مشروعیت رئیس اجرایی هنگ کنگ در صورتی پس از انتخابات بیشتر میشود، که ساکنان آن منطقه بتوانند حق انتخاب واقعی داشته باشند.
اما وزارت امورخارجه چین گفته است چین قویا با «هرگونه حمایت» کشورهای خارجی از «اعتراضات غیرقانونی» مخالف است.
رهبران حزب کمونيست چين از این نگران هستند که حرکتهای اعتراضی هنگ کنگ، به الگوی دموکراسیخواهی در سرتاسر چين تبديل شود.
هنگ کنگ که سالها از مستعمرات بریتانیا بود، در سال ۱۹۹۷ میلادی به جمهوری خلق چین پیوست. براساس توافق سال ۱۹۸۴ (۱۳۶۳ خورشیدی) بین بریتانیا و چین، قرار شد به غیر از امور خارجی و دفاعی، هنگ کنگ تا سال ۲۰۴۷ میلادی از سطح بالایی از خودمختاری برخوردار باشد.