رئیس اتاق بازرگانی تهران روز چهارشنبه نهم اسفند، از مشکلات ارزی گلایه کرده و گفته است که «حال صنعت داروی کشور خوب نیست و با تداوم این رویه با کمبود دارو روبهرو خواهیم شد.»
محمد نجفی عرب در گفتگو با خبرگزاری ایلنا با اعلام این که «در تخصیص و تامین ارز دارو و زمان بندی عرضه آن مشکلاتی وجود دارد»، افزود: «دولت و تامین اجتماعی به تعهدات خود در پرداخت مطالبات بخش خصوصی عمل نمیکنند.»
این موضوع به گفته او باعث شده است که بخش خصوصی فعال در حوزه سلامت و دارو در بازگشت سرمایه در گردش با مشکل مواجه شود.
این فعال بخش خصوصی همچنین از ارسال نامه با امضای شرکتهای دارویی کشور از قبیل تولیدکنندگان مواد اولیه، تولیدکنندگان و واردکنندگان دارو در مورد عواقب روند فعلی به ابراهیم رئیسی خبر داد اما نگفت که آیا به این نامه پاسخ داده شده است یا خیر.
پیشتر و در نهم بهمن، رئیس هیاتمدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران در نشستی با عنوان «تامین نقدینگی در زنجیره تامین دارو» گفته بود: «زنجیره تامین، تولید و توزیع دارو دچار مشکل جدی است و نیاز به کمک و حمایت نهادهای بالادست دارد»
محمد عبدهزاده، معضلات بازپرداخت نرخ ارز، بینظمی پرداخت در سازمانهای بیمهگر، عرضه و پرداخت، دستورالعملهای متعدد بانک مرکزی و مباحث موجود در سازمان غذا و دارو را از جمله مشکلات و معضلات این بخش اعلام کرده بود.
ابراهیم هاشمی، رئیس انجمن پخش ایران، نیز در این نشست گفته بود ما اکنون ۱۷ هزار میلیارد تومان از دانشگاههای علوم پزشکی طلب داریم و مجموع بدهی دانشگاه و بخش دولتی ۲۵هزار میلیارد تومان است.
هادی احمدی، مدیر روابط عمومی انجمن داروسازان تهران، هم در این نشست گفته بود که داروخانهها هر ماه ۶.۵ هزار میلیارد تومان از سازمانهای بیمهگر طلب دارند و حدود ۴ ماه است که بیمهها مطالبات داروخانهها را پرداخت نکردهاند و الان ۲۶ هزار میلیارد تومان، مطالبه داروخانهها از بیمهها است.
این در شرایطی است که محمد مخبر، معاون اول رئیسجمهوری اسلامی ایران، روز ۲۹ آذر مدعی شده بود که دولت اراده جدی برای رسیدگی به حل مشکلات حوزه بهداشت و درمان، به خصوص تامین دارو دارد و در سال جاری ۳۰ درصد بیشتر از سال گذشته برای تامین دارو ارز اختصاص یافته است.
رئیس انجمن داروسازان ایران روز هفتم بهمن در مورد مشکلات ایجاد شده گفته بود که در زمان تصویب قانون بودجه ۱۴۰۲، وزارت بهداشت برای اجرای طرح دارویاری تقاضای ۱۰۵ همت اعتبار کرد ولی در مجلس به ۶۹ همت کاهش پیدا کرد و از ابتدای سال نیز معادل ۳۰ درصد کل اعتبار واقعی مورد نیاز این بخش تامین شده است.
مشکلات ارزی و ریالی تامین دارو در شرایطی است که جمهوری اسلامی هیچ منعی برای تامین دارو و مبادلات مالی خرید دارو در دنیا ندارد اما همواره تحریمها را مانع تامین به موقع دارو و ارز اعلام میکند.
در چنین شرایطی، تامین مالی شبهنظامیان تحت حمایت جمهوری اسلامی از سوی تهران، کماکان ادامه دارد و در سال های اخیر حساسیت مردم به این موضوع افزایش پیدا کرده است و در برخی از تجمع های اعتراضی شعار«نه غزه - نه لبنان - جانم فدای ایران» داده شده است.