رای دهندگان یونانی به طور قاطع به شرایط وام دهندگان بین المللی برای پرداخت وام کمکی به یونان پاسخ منفی دادند.
همه پرسی روز یکشنبه در یونان ساعت ۷ بعد از ظهر به وقت محلی پایان یافت. یونانی ها در این روز به پای صندوق های رای رفتند تا در مورد شرایطی که اتحادیه اروپا برای پرداخت وام کمکی به یونان تعیین کرده، تعیین تکلیف کنند. ۶۱ درصد شرکت کنندگان در رفراندوم، به این شرایط رای منفی دادند.
در همین حال، یانیس واروفاکیس، وزیر دارایی یونان روز دوشنبه از مقام خود استعفا داد. استعفای او که خواهان رای منفی در همه پرسی شده بود، تعجب برانگیز بود. واروفاکیس روز دوشنبه گفت مطلع شده است که برخی از اعضای حوزه یورو، خواستار «غیبت» او از جلسات وزیران داریی این حوزه شده اند و نخست وزیر نیز به این قضاوت رسیده است که عدم حضور وی در آن جلسات می تواند به رسیدن به یک توافق با وام دهندگان، به طور بالقوه کمک کند.
به دنبال رای منفی مردم یونان، آلمان روز دوشنبه بر موضع سخت گیرانه خود در قبال مسئولیت پذیری یونان تاکید کرد. برلین می گوید پس از نتیجه همه پرسی دلیلی برای گفتگو با هدف پرداخت وام نجات اقتصادی جدید به یونان وجود ندارد.
آلمان می گوید یونان تنها در صورتی می تواند به نجات اقتصادی خود امیدوار باشد که شرایط تعیین شده را بپذیرد.
با این حال استفن سایبرت ، سخنگوی آنگلا مرکل صداعظم آلمان روز دوشنبه گفت درها برای مذاکره باز است: «بار دیگر تاکید می کنم درها برای مذاکره باز می مانند. اما در عین حال باید بگویم که به دلیل رای دیروز مردم یونان که به صراحت اعلام شد، در حال حاضر هیچ پیش شرطی برای مذاکره در باره برنامه جدید ریاضت اقتصادی وجود ندارد.»
میشل ساپین ، وزیر دارایی فرانسه نیز بر موضع مشابهی تاکید کرد و گفت گزینه گفت وگو هنوز سر جای خود باقی است. او گفت: «این یونان است که باید نشان دهد چنین گفتگویی را جدی می گیرد و متوجه باشد که باید برای باقی ماندن در حوزه یورو تصمیم های خاصی بگیرد.»
یرون دایسل بلوم رئیس وزرای دارایی کشورهای حوزه یورو گفت گام های دشواری باید برداشته شود و اتخاذ اصلاحات اجتناب ناپذیر است. او روز دوشنبه خبر داد ، وزاری دارایی کشورهای حوزه یورو روز سه شنبه در تدارک برای نشست اضطراری این گروه، ملاقات خواهند کرد.
رهبران اروپا آتن را متهم می کنند که از اجرای اصلاحات اقتصادی بیشتر خودداری کرده است در حالی که یونان می گوید مردمش به اندازه کافی از سیاست های ریاضت اقتصادی در چند سال گذشته رنج برده اند.
دولت چپگرای یونان از مردم این کشور خواسته بود در همه پرسی به شرایط وام دهندگان بین المللی که خواستار اجرای سیاست ریاضت اقتصادی شده، رای منفی بدهند.
اقدام دولت یونان برای ترک مذاکرات با وام دهندگان بین المللی و برگزاری همه پرسی، واکنش منفی اتحادیه اروپا را در پی داشت.
دولت یونان بعدا پیشنهادات جدیدی را به اتحادیه اروپا داد اما مذاکره کنندگان بین المللی، و در راس آنها آلمان، گفتند تا زمانی که نتیجه رفراندوم یونان مشخص نشود، با یونان مذاکره نخواهند کرد.
یونان هفته گذشته به اولین کشور توسعه یافته ای تبدیل شد که نتوانست اقساط وام خود را در زمان تعیین شده، به صندوق بین المللی پول پرداخت کند. یونان نتوانست ۱ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار قسط وام خود را به این صندوق بپردازد و برای بازپرداخت اقساط وام های خود خواستار میلیاردها دلار دیگر شده است.
نخست وزیر یونان گفته بود پیش شرط های تعیین شده وام دهندگان بین المللی «لاف» است. اما بروکسل (مرکز تصمیم گیری های اتحادیه اروپا) گفته بود اگر نتیجه رفراندوم منفی باشد، یونان ممکن است از حوزه یورو اخراج شود.
به گفته برخی از کارشناسان، خروج یونان از حوزه یورو در کوتاه مدت فشارهای زیادی را به این کشور وارد خواهد کرد و بعید است که باعث فروپاشی حوزه پولی یورو شود. با این حال، بحران یونان باعث کاهش ارزش یورو مقابل دلار آمریکا شده است.