دولت آلمان روز چهارشنبه میزبان وزیران امور خارجه آذربایجان و ارمنستان برای انجام گفتوگوهای دو روزه صلح میان این دو همسایه شمالی ایران و دو جمهوری استقلالیافته پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی سابق بود.
مذاکرات برلین حدود پنج ماه پس از بازپسگیری منطقه خودمختار ناگورنو قرهباغ توسط جمهوری آذربایجان انجام میشود؛ منطقهای که بخشی از خاک آذربایجان محسوب میشود، اما مدتها در کنترل جداییطلبان ارمنی بود.
به گزارش خبرگزاری رویترز، آنالنا بائربوک وزیر خارجه آلمان در آغاز این مذاکرات گفت، «هم نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان، و هم الهام علیاف رئیس جمهوری آذربایجان، اعلام کردهاند که برای مذاکرات صلح آماده هستند.»
علیاف موافق دخالت خارجی برای میانجیگری نبود، اما بعد از سفر بائربوک به دو کشور در ماه نوامبر و نیز دیدار صدراعظم آلمان با سران دو کشور در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ در ماه جاری، این مذاکرات در نهایت برنامهریزی شد.
هدف مذاکرات حل مسالمتآمیز تنشهای دیرینه دو کشور است. آنها در چند دهه گذشته بارها با یکدیگر درگیری نظامی داشتند. درگیریهای کوچک و بزرگی که ابتدا در سال ۱۹۸۸ آغاز شد و آخرین آن در ماه گذشته میلادی بود.
دو همسایه در آذر ماه برای رسیدن به یک معاهده صلح پایدار تعدادی از اسیران جنگی را در چارچوب یک توافق مشترک مبادله کردند؛ توافقی که اتحادیه اروپا از آن به عنوان «گامی بزرگ» به سوی صلح در منطقه استقبال کرد.
بر پایه بخش دیگری از آن توافق، جمهوری خودخوانده «آرتساخ» که بیش از ۳۰ سال پیش از سوی ارمنیها در منطقه ناگورنو قرهباغ اعلام موجودیت کرده بود، یازدهم دی ماه امسال (اول ژانویه ۲۰۲۴) بهطور رسمی منحل شد.