دادستان ارشد اوکراین روز سهشنبه ۱۴ فروردین، گفت: جنایات روسیه در سرتاسر سرزمینهای اشغالی اوکراین، از جمله قتلعام در شهر بوچا، نشاندهنده الگوی نسلکشی است که باید در داخل اوکراین و در نهایت، در دیوان کیفری بینالمللی محاکمه شود.
آندری کاستین این موضوع را در مصاحبه با خبرگزاری رویترز و دو سال پس از کشتار غیرنظامیان در شهر بوچا در اوکراین، پس از تهاجم نیروهای روسیه در روز پنجم اسفند سال ۱۴۰۰ ابراز داشت.
او همچنین اشاره کرد که دادستانهای اوکراین ۲۵ روس را به جرم ارتکاب به جنایات جنگی در منطقه کییف محاکمه و محکوم کردهاند.
رویترز نوشت که بیش از ۱۲۵ هزار مورد ادعای جنایات جنگی نیروهای روسی در سراسر اوکراین در دفتر آقای کاستین ثبت شده، که هزاران مورد از آنها در بوچا بوده است.
روسیه ارتکاب جنایات جنگی توسط نیروهایش در اوکراین را تکذیب میکند و میگوید که برخی رویدادها مانند اعدام غیرنظامیان اوکراینی در بوچا «صحنهسازی» شده است.
مسکو همچنین چهار حکم دادگاه کیفری بینالمللی برای مقامات ارشد روسیه را که مظنون به جنایات جنگی هستند، بیمعنی خوانده و در مقابل گفته است که «اوکراین مرتکب جنایات جنگی» از جمله گلولهباران بیرویه مناطق شرقی اوکراین شده است. روسیه در تهاجم خود به اوکراین، بخشهایی از شرق این کشور زل تصرف کرده است.
آندری کاستین در مصاحبه خود با رویترز گفت که تحقیقات بینالمللی، اتهامهای ارتکاب نسلکشی از سوی روسیه را تقویت کرده، چون احکام بازداشت در دیوان کیفری بینالمللی شامل اتهام جنایات جنگی و جنایات گستردهتر روسیه علیه بشریت است.
او که در حاشیه یک کنفرانس قضایی در لاهه در هلند سخن میگفت، اعلام کرد که هم در مناطق آزاد شده و هم در مناطق اشغالی، در بسیاری از جنایات ارتکابی، عناصر نسل کشی مشاهده میشود که یک الگوی رفتار جنگی روسیه است.
دادستان کل اوکراین افزود: «ما شاهد همان نوع جنایات، همان اتاقهای شکنجه، همان نوع قتل، شکنجه، خشونت جنسی، بدرفتاری، بازداشت غیرقانونی اجباری، تبعید اجباری، غارت و غیره در اوکراین هستیم؛ و همه این جنایات توسط واحدهای نظامی روسیه انجام شده است.»
وی با اشاره به وجود مدارک بیشتر برای حمایت از محاکمه به اتهام نسل کشی، اضفه کرد که این محاکمه باید زنجیره فرماندهی تا رهبری نظامی و سیاسی روسیه را شامل شود و متهمان هم در اوکراین و هم در لاهه تحت پیگرد قرار گیرند.
آقای کاستین گفت: برای اوکراینیها، صدور حکم نسلکشی در دادگاههای بینالمللی بسیار مهم است، اما این امر مستلزم کار مقدماتی طولانی و تحقیقات اساسی بسیاری است.
دیوان کیفری بینالمللی در سال ۱۴۰۲ حکم بازداشت ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، را به دلیل جنایت جنگی در انتقال کودکان اوکراینی به روسیه، و همچنین حکم بازداشت فرماندهان ارتش روسیه را به اتهام جنایت علیه بشریت علیه به دلیل حمله به زیرساختهای غیرنظامی در اوکراین صادر کرد.