کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، سهشنبه ۲۸ آذر از روسیه به دلیل عدم اتخاذ تدابیر کافی برای حفاظت از غیرنظامیان اوکراینی انتقاد کرد.
به گفته ولکر تورک، مسکو در این زمینه «به شدت ناموفق» بوده است و نشانههایی وجود دارد که نیروهای روسی مرتکب جنایات جنگی شدند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، تورک، در کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل در ژنو، گفت که بررسیهای دفتر او از «نقض فاحش قوانین بینالمللی حقوق بشر، نقض جدی قوانین بینالمللی بشردوستانه، و جنایات جنگی، در درجه اول توسط نیروهای فدراسیون روسیه» حکایت دارد.
کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل در ادامه افزود که این موارد شامل اعدام ۱۴۲ غیرنظامی از هنگام حمله سال گذشته روسیه به اوکراین، و همچنین ناپدید شدن، شکنجه، و بدرفتاری با زندانیان، از جمله خشونت جنسی است. روسیه ارتکاب جنایت یا هدف قرار دادن غیرنظامیان در اوکراین را رد کرده است.
به گفته ولکر تورک، نیروهای مسلح هر دو کشور، به ویژه روسیه، «باید از حقوق بشر بینالمللی و قوانین بشردوستانه تبعیت کنند.»
در پاسخ به اظهارات تورک، هیئت دائمی روسیه در سازمان ملل در ژنو، دفتر کمیساریای عالی حقوق بشر را به «سفید کردن» جنایات مرتکب شده توسط نیروهای اوکراینی متهم کرد.
ادای شهادت سرباز پیشین روسی در دادگاه کیفری بینالمللی در مورد جنایات جنگی
یک منبع حقوقی هلندی، سهشنبه ۲۸ آذر به خبرگزاری رویترز گفت که یک سرباز پیشین روسی در هلند درخواست پناهندگی کرده است و میخواهد در دادگاه کیفری بینالمللی درباره جنایات جنگی روسیه در اوکراین شهادت دهد.
این مرد که در رسانههای هلندی خود را ایگور سالیکوف، ۶۰ ساله معرفی کرد، مدعی است که از سال ۲۰۱۴ یکی از اعضای نیروهای تحت حمایت روسیه در جمهوری خودخوانده خلق دونتسک در شرق اوکراین بود و بهعنوان مربی برای گروه مزدور «واگنر» در اوکراین کار میکرد. خبرگزاری رویترز به طور مستقل نمیتواند اظهارات این فرد را تأیید کند.
یوری بلوسوف، دادستان ارشد جنایات جنگی اوکراین به رویترز گفت که سالیکوف بیش از شش ماه است که با دادستانهای اوکراینی در تماس بود و درباره جنایات جنگی روسیه شهادت داده است.
بلوسوف در پیامی به رویترز، گفت که برخی از اظهارات سالیکوف «مهم» بود و صحت آنها تأیید شده است، و بررسی شهادت او در سایر موارد همچنان ادامه داد. روسیه ارتکاب جنایت یا هدف قرار دادن غیرنظامیان در اوکراین را رد کرده است.
سالیکوف، دوشنبه در جریان یک مصاحبه تلویزیونی گفت که آماده همکاری کامل با دادگاه کیفری بینالمللی است و شخصا شاهد «ظلم به غیرنظامیان» بوده است.
دادگاه شهر «لاهه» هلند در حال تحقیق در مورد جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت ارتکابی در اوکراین است.
در فروردین گذشته، دادگاه کیفری بینالمللی حکم بازداشت ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، و ماریا لووا-بلوا، کمیسیر کودکان در روسیه، را به اتهام جنایات جنگی مرتبط با ربودن کودکان اوکراینی صادر کرد.
پوتین از آمادگی روسیه درباره گفتوگو در مورد اوکراین خبر داد
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، سهشنبه ۲۸ آذر از آمادگی این کشور برای گفتوگو با اوکراین، آمریکا، و اروپا، درباره آینده اوکراین خبر داد، و در عین حال یادآور شد که مسکو از منافع ملی خود دفاع خواهد کرد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، پوتین بارها از تمایل خود برای گفتوگو درمورد صلح سخن گفته است، اما به عقیده مقامات غربی، او پیش از هر اقدامی در انتظار مشخص شدن نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال ۲۰۲۴ خواهد بود.
رئیسجمهوری روسیه در نشستی با مقامات نظامی این کشور تأکید کرد که هر مذاکرهای با اوکراین، آمریکا، و اروپا براساس منافع ملی روسیه خواهد بود. او با اشاره به اینکه روسیه قصد جنگ با اروپا را ندارد، یادآور شد که این کشور از آنچه «متعلق به خود است» صرف نظر نخواهد کرد.
روسیه حدود ۱۷/۵ درصد از اراضی را که در زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی پیشین بهعنوان بخشی از اوکراین به رسمیت شناخته شده بود، در اختیار دارد. اوکراین میگوید تا زمانی که آخرین سرباز روسی را از این اراضی اشغالی بیرون نکند، آرام نخواهد نشست.
ولادیمیر پوتین، در این نشست گفت که اکنون نیروهای روسی ابتکار عمل را در میدان نبرد در دست دارند و این کشور از عملیات ویژه نظامی تا زمان دستیابی به اهداف خود دست نمیکشد. او تأکید کرد که عضویت اوکراین در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، برای روسیه قابل قبول نیست.