لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۲۸

مقاله فتح الله گولن در واشنگتن پست: ترکیه ای که دیگر نمی شناسم


فتح الله گولن روحانی و واعظ اسلامی شهروند ترکیه و چهره عمده اپوزیسیون این کشور که سالهاست مقیم ایالت پنسیلوانیا در آمریکا است، روز سه شنبه مقاله ای را در روزنامه واشنگتن پست منتشر کرد.

انتشار این مقاله ساعاتی قبل از دیدار رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه با دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در کاخ سفید صورت گرفت.

گولن می گوید در این دیدار، رهبر کشوری که تقریبا دو دهه است خانه خود می دانم، با رهبر وطنم ملاقات می کنند، اما ترکیه ای که روزی در مسیر دمکراسی و نوع میانه روی سکولاریسم قرار داشت، به جولانگاه رئیس جمهوری بدل شده که برای قدرت اندوزی و سرکوب صدای مخالف همه کار می کند.

فتح الله گولن توصیه می کند که غرب باید به بازگشت ترکیه به مسیر دمکراتیک یاری رساند. او می گوید ملاقات روز سه شنبه رهبران آمریکا و ترکیه و نشست هفته آینده ناتو باید به عنوان فرصتی برای پیشبرد این تلاش مورد استفاده قرار گیرد.

این چهره عمده مخالف اردوغان سپس می گوید از نیمه ژوئیه گذشته و کودتای نافرجام در ترکیه، رجب طیب اردوغان بیش از ۳۰۰ هزار مردم بیگناه را بازداشت، از کار بیکار و یا زندانی کرده است. او ضمن تاکید بر این که همواره کودتا را محکوم و هرگونه مشارکت در آن را رد کرده است گفت «با این حال اردوغان من را به برنامه ریزی برای کودتا از پنج هزار کیلومتر آن سوتر متهم کرد.»

گولن که در راس تشکیلات و بنیاد خیریه و آموزشی موسوم به «خدمت» قرار دارد سپس به بازداشت و اخراج هزاران نفر به اتهام ارتباط با «خدمت» اشاره کرد و گفت سازمان های بین المللی موارد بیشمار بازداشت و شکنجه و مرگ در زندان را تایید کرده اند.

گولن پیروزی اردوغان در همه پرسی اخیر برای گسترش اختیارات رئیس جمهوری را تقلب خواند که اردوغان را در راس کنترل سه قوه دولت قرار می دهد. او در همین زمینه برای مردم ترکیه به دلیل ورود به مرحله جدیدی از رهبری خودکامه ابراز نگرانی کرده است.

نویسنده این مطلب می گوید بازداشت مردم ترکیه توسط اردوغان صرفا یک مسئله داخلی نیست و تعقیب جامعه مدنی، روزنامه نگاران، دانشگاهیان و کردهای ترکیه تهدید ثبات کشور است.

فتح الله گولن نوشته است که مردم ترکیه برای احیای دمکراسی خود به حمایت متحدان اروپایی و آمریکا نیاز دارند. او می گوید ترکیه برای پیوستن به ناتو در سال ۱۹۵۰ انتخابات چندحزبی واقعی را ابتکار عمل قرار داد، ناتو نیز می تواند و باید به عنوان لازمه عضویت، از ترکیه بخواهد تا به هنجارهای دمکراتیک این اتحاد پایبند بماند.

گولن سپس می گوید بازگرداندن روند دمکراتیک به ترکیه دو راه دارد: اول تهیه پیش نویس قانون اساسی مدنی از طریق روند دمکراتیک و در راستای ارزش های انسانی حقوق بین الملل و درس گرفتن از دمکراسی های دیرپای غربی، و دوم ارائه کتب درسی و کلاس هایی در مدارس که بر ارزش های دمکراتیک و تکثرگرا تاکید کند. او می گوید قبل از دو راه حل فوق، دولت ترکیه باید سرکوب مردم و پایمال کردن حقوق آنان را متوقف کند.

فتح الله گولن در پایان می گوید احتمالا تا دیدن دمکراسی در ترکیه زنده نخواهد ماند اما دعا می کند که قبل از آن که کار از کار بگذرد، خودکامه گرایی در کشورش متوقف شود.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG