لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۰۶

اختصاصی؛ کارشناسان: طرح افزایش ۲۲۰هزار تومانی کالابرگ الکترونیکی، دردی را دوا نمی‌کند


فروشگاه در ایران
فروشگاه در ایران

جهانگیر لقایی، اقتصاددان، ۲۶ بهمن، به صدای آمریکا گفت که سی‌درصد جمعیت ایران که در فقر مطلق به‌ سر می‌برند، حداکثر ۸۰۰ کالری در روز دریافت می‌کنند.

لقایی طرح «تبلیغاتی» افزایش «۲۲۰ هزارتومانی کالابرگ الکترونیکی» را که ۲۴ بهمن‌ماه توسط مقامات وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام شد؛ بی‌فایده خوانده و گفت: «این طرح دردی را دوا نمی‌کند».

معاون وزیر تعاون کارو رفاه اجتماعی، در مصاحبه‌‌ای با ایسنا اعلام کرده بود که «میزان یارانه‌ای که دهک یک تا هفت از طریق کالابرگ دریافت می‌کنند، از ۱۲۰ به ۲۲۰ هزار تومان افزایش یافته است.»

لقایی این کارت‌ها را برای خانواده‌های زیر خط فقر؛ که رقم درآمدشان بسیار ناچیز است، بی‌استفاده دانست و استدلال کرد که «چون بسته غذایی که با این کارت ۲۲۰ هزار تومانی می‌توانند بگیرند، در اصل ۷۵۰ هزار تومان است، بنابراین ۵۳۰ هزار تومان را باید به‌ صورت پول نقد بدهند، که ندارند».

این کارشناس اقتصادی با مقایسه مبلغ ۲۲۰ هزارتومان اعتبار کارتی، که در یک بازه سه‌ماهه از بهمن تا اردیبهشت، به هر عضو خانوار داده می‌شود؛‌ گفت: «وقتی گوشت کیلویی ۶۰۰ هزار تومان است در واقع دارد پول چهارصد گرم گوشت را به یک نفر می‌دهد. به همین جهت این کمکی به این خانواده‌ها نمی‌کند».

این اقتصاددان مقیم آلمان، با مقایسه شرایط تغذیه اردوگاه‌های آلمان و روسیه و افراد مطلقا فقیر در ایران، گفت: «نازی‌ها روزانه ، ۵۰۰ کالری غذا به زندانیان می‌دادند و روسیه استالین تا هشتصد کالری؛ یعنی درست سی‌درصد از جمعیت ایران دارد در این اردوگاه‌های مرگ زندگی می‌کند.»

علاوه بر جمعیت مطلقا فقیر، به گفته لقایی، براساس آمار رسمی «اکنون ۶۵ درصد جمعیت ایران زیرخط فقر هستند و فقط ۱۸۰۰ کالری در روز غذا به آنها می‌رسد».

لقایی تشریح کرد که مرز خط فقر برای یک خانواده چهار نفره؛ ماهانه، سی میلیون تومان است. این مبلغ به‌ زحمت هزینه‌های مواد غذایی اولیه و مسکن و انرژی را تامین می‌کند. این در حالی است که بسیاری از افراد سابقا طبقه متوسط، اکنون حدود ده میلیون درآمد دارند.

در مصاحبه دیگر صدای آمریکا، مریم قادریان، متخصص تغذیه، درباره قدرت تغییر الگوی مصرف و افزایش فقر، گفت: «امروز شکایت مادران این نیست که نمی‌توانند بچه‌هایشان را کلاس شنا یا ورزش یا انواع سرگرمی‌ها بگذارند».

وی افزود که درصد زیادی از مادران ایران با تامین نیاز اساسی بچه‌هایشان مشکل دارند و «مواد غذایی لازم را نمی‌توانند برایشان فراهم کنند».

این متخصص تغذیه ساکن کانادا که به‌صورت آن‌لاین با مراجعه کنندگان از شهرهای مختلف ایران کار می‌کند افزود: « مادرانی که به من مراجعه می‌کنند بیشتر نگران سلامت روحی و جسمی بچه‌هایشان هستند.»

وی با مقایسه تغییر نیازهای اولیه خانواده ها نسبت به گذشته افزود: «قبلا درخواست‌های مادران این بود که می‌خواستند قدرت یادگیری بچه‌هایشان بیشتر بشود؛ یا قدشان بلندتر شود» و اضافه کرد که دیگر این نیازها «فانتزی حساب می‌شود و خانواده‌ها درگیر اصل و اساس هستند».

قادریان تشریح کرد که کمبود مواد غذایی از جنبه‌های مختلف دارد روی سلامت بچه‌ها و نسل جدید اثر می گذارد.

این متخصص تغذیه، در مورد مشکل سو‌تغذیه نوجوانان اظهار نگرانی جدی کرد و گفت که از «جنبه‌های مختلف هوشی، ذهنی، قدی، جسمی، سلامت استخوان‌ها، ماهیچه‌ها، ژن‌ها» فقر غذایی بسیار جدی است و متاسفانه به نسل‌های بعدی هم منتقل می‌شود.

XS
SM
MD
LG