لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۲ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۵۶

رشد جمعیت در ایران با کاهش کیفیت زندگی، به صفر نزدیک شد


بیمارستان «امام سجاد» در تبریز. آرشیو
بیمارستان «امام سجاد» در تبریز. آرشیو

روزنامه دنیای اقتصاد با بررسی شرایط اقتصادی و ارتباط آن با افزایش جمعیت و نرخ باروری نوشت که سقوط کیفیت زندگی به قعر جدول جهانی، رشد جمعیت در ایران را به شش دهم درصد رسانده است.

این روزنامه در شماره روز پنجشنبه ۲۶ بهمن، نوشت که نرخ رشد جمعیت در ایران در سال۱۴۰۱ به ۰.۶ درصد و نرخ باروری نیز به ۱.۶۶ واحد رسید.

این روزنامه تاکید کرد که نرخ باروری در سال۱۳۵۹ بیش از ۶.۴ درصد و میانگین رشد جمعیت سالانه بین سال‌های ۱۳۵۵ تا ۱۳۶۵ برابر با ۳.۹۱ درصد بوده است.

در این گزارش تاکید شد که وام فرزندآوری، قرعه‌کشی خودرو، یارانه دادن و افزایش مبلغ وام ازدواج از سوی دولت برای بهبود وضعیت فرزند آوری نیز راه به جایی نبرده است.

به نوشته دنیای اقتصاد، «شاخص کیفیت زندگی» که به سنجش وضعیت کیفی زندگی افراد در حوزه‌هایی مختلف می‌پردازد، رتبه ایران را در سال۲۰۲۳ میلادی در رتبه ۸۰ در میان ۸۴ کشور مورد بررسی اعلام کرده و طبیعی است که در چنین شرایطی، خانوارها گرایشی به داشتن فرزندان متعدد نداشته باشند.

بر اساس این گزارش، شرایط اقتصادی همچنین تاثیر منفی در آمار ازدواج و طلاق نیز گذاشته است.

در همین ارتباط، روزنامه «اعتماد» در اردیهشت سال جاری در گزارشی با بررسی آمار تجمیعی رخدادهای «طلاق، ازدواج و ولادت» طی ۱۴ سال گذشته، سهم مولفه‌های اقتصادی را در نوسانات آماری در این حوزه پررنگ‌تر از گذشته اعلام کرده بود.

گزارش اعتماد نشان می‌داد که بر اساس آمار منتشر شده در سال ۱۳۸۷، بیش از ۱۱۰ هزار طلاق، بیش از ۸۸۱ هزار ازدواج و بیش از ۱میلیون و ۳۰۰ هزار فقره ولادت ثبت شده بود که این آمار در پاییز ۱۴۰۱ به ۱۴۶ هزار طلاق، ۳۹۱ هزار مورد ازدواج و ۸۱۰ هزار تولد کاهش پیدا کرد.

مرور آمارهای اقتصادی نشان می‌دهد که در دوره مورد اشاره روزنامه اعتماد، در سال ۱۳۸۷ شاخص فلاکت بیش از ۳۵ درصد، نرخ بیکاری ۱۰.۵ درصد و نرخ تورم ۲۵.۴ درصد بوده که این آمار در پاییز سال ۱۴۰۱ به تورم ۴۴ درصدی، بیکاری ۸ درصدی و شاخص فلاکت ۵۲ درصدی رسیده است.

شماری از کارشناسان بر این باور هستند که در حال حاضر شاخص فلاکت به بیش از ۶۰ درصد رسیده و کاهش نرخ بیکاری نه به واسطه ایجاد شغل توسط دولت بلکه به دلیل کاهش نرخ مشارکت متاثر از ناامیدی از یافتن شغل و فاقد جذابیت بودن دستمزد بوده است.

XS
SM
MD
LG