لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۲۶

اقلیدس به فضا می‌رود؛ هدف: ترسیم نقشه کیهان از ۱۰ میلیارد سال قبل


آرشیو.
آرشیو.

یک موشک اسپیس ایکس در فلوریدا روز شنبه آماده پرتاب شده است.

این موشک حامل تلسکوپی فضایی است که پدیده‌های مرموز کیهانی موسوم به انرژی تاریک را روشن خواهد کرد؛ دانشمندان می‌گویند این نیروهای نادیده، ۹۵ درصد از دنیای شناخته شده را تشکیل می‌دهند.

تلسکوپ موسوم به اقلیدس، متعلق به آژانس فضایی اروپا به نام ریاضیدان یونانی نامگذاری شده است، داخل محفظه یک موشک فالکون-۹ قرار داده شده است و از ایستگاه فضایی «کیپ کاناورال» پرتاب خواهد شد.

این مأموریت ۱.۴ میلیارد دلاری دست‌کم شش سال طول خواهد کشید.

در صورتی که همه چیز مطابق برنامه پیش برود، اقلیدس پس از سفری کوتاه به فضا، سفر یک ماهه‌ای به مقصد نهایی خود - نقطه لاگرانژ ۲ - واقع در ۱.۶ میلیون کیلومتری زمین خواهد داشت.

از آنجا، اقلیدس قرار است کهکشان‌ها را تا فاصله ۱۰ میلیارد سال نوری از زمین بگردد و تحول آن چیزی را که ستاره‌شناسان از آن به عنوان «جهان تاریک» یاد می‌کنند با استفاده از یک تلسکوپ بررسی کند.

این فضاپیمای ۲ تُنی مجهز به ابزارهایی است که برایی شدت و طیف‌های مادون قرمز را با دقت اندازه‌گیری کرده و فواصل آن‌ها را دقیقاً تعیین می‌کند.

مأموریت اقلیدس بر دو جزء اساسی «جهان تاریک» تمرکز دارد. اولی «ماده تاریک» یا یک داربست نامرئی است که به کیهان شکل و بافت می‌دهد و دیگری «انرژی تاریک» و یا نیرویی مرموزی عکس جاذبه است که توضیح می‌دهد چطور جهان با شتابی رو به افزایش در حال انبساط است.

دانشمندان بر این باور هستند که «انرژی تاریک» و «ماده تاریک» روی هم، ۹۵ درصد از محتویات جهان را تشکیل می‌دهند و ماده معمولی که قادر به دیدن آن هستیم تنها ۵ درصد از آن را تشکیل می‌دهد.

اقلیدس توسط آژانس فضایی اروپا طراحی و ساخته شده است و ناسا، ردیاب‌های تصویری را برای ابزار مادون قرمز نزدیک آن فراهم کرده است.

کنسرسیوم اقلیدس به طور کلی شامل بیش از ۲ هزار دانشمند از ۱۳ کشور اروپایی، آمریکا، کانادا و ژاپن است.

این مأموریت قرار بود از طریق موشک روسی سایوز انجام شود اما پس از جنگ در اوکراین، برنامه پرتاب به اسپیس ایکس، متعلق به ایلان ماسک تغییر پیدا کرد.

برخلاف تلسکوپ‌های فضایی هابل و جیمز وب، که بر قادر هستند همزمان تنها روی یک بخش از فضا تمرکز ‌کنند، دانشمندان از اقلیدس برای پوشش همزمان بخش‌های وسیعی از فضای فراکهکشانی استفاده خواهند کرد.

دانشمندان همچنین امیدوارند با داده‌های دریافتی از اقلیدس، بتوانند عملکرد نظریه نسبیت عام آلبرت انیشتین در کیهان را بررسی کنند.

XS
SM
MD
LG