لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۰۱

کردهای ساکن اروپا علیه داعش سلاح در دست می‌گیرند


نیروهای پیشمرگه‌ در مقابل جهادگران داعش سنگر گرفته‌اند
نیروهای پیشمرگه‌ در مقابل جهادگران داعش سنگر گرفته‌اند

خبرگزاری آسوشیتدپرس در ابتدای گزارشی درباره تمایل شهروندان کردتبار اروپایی به پیوستن به نیروهای پیشمرگه در عراق، از شاهو پیرانی، شهروند کرد ساکن دانمارک به عنوان مثالی یاد می‌کند که آماده ترک خانه و کاشانه راحت خود در دانمارک و پیوستن به نیروهای کرد در عراق است، تا سلاح در دست بگیرد و علیه پیکارجویان گروه موسوم به «دولت اسلامی» بجنگد.

این مرد کرد ۳۰ ساله که در کودکی ایران را ترک کرده، برای پیوستن به نیروهای پیشمرگه - نیروهای مسلح دولت اقلیم کردستان عراق - احساس وظیفه اخلاقی‌ می‌کند تا بتواند علیه نیروهای «وحشی» گروه افراطی دولت اسلامی (داعش) مبارزه کند.

شاهو پیرانی به آسوشیتدپرس می‌گوید «اینجا احساس می‌کنم بی‌مصرف هستم. آماده هستم تا برای منافع کردها جان بدهم.»

در حالی که تخمین زده می‌شود بیش از دو هزار شهروند اروپایی به جهادی‌های گروه «دولت اسلامی» پیوسته‌اند، گروه کوچکی از ساکنان کشورهای اروپایی نیز در ماه‌های اخیر این قاره را ترک کرده‌اند تا علیه افراطی‌های سنی داعش بجنگند. این افراد، به گفته رهبران کرد و مقامات امنیتی، عمدتا به نیروهای پیشمرگه کرد ملحق می‌شوند.

دولت‌های اروپایی برعکس تلاش‌ها که برای شناسایی افرادی که به جهادی‌ها می‌پیوندند از خود نشان می‌دهند، تمایلی به متوقف کردن داوطلبان کرد اروپایی که عازم میدان جنگ می‌شوند، بروز نمی‌دهند. این افراد با آن که قرار است آموزش کار با اسلحه و تجربه فعالیت مسلحانه کسب کنند و مشکلات روحی پس از جنگ را با خود به اروپا برگردانند، از سوی دولت‌های غربی تهدید قلمداد نمی‌شوند.

تروند هوگوباکن، سخنگوی سازمان امنیتی نروژ به خبرگزاری آسوشیتدپرس می‌گوید «تمرکز ما بیشتر گروه‌هایی چون داعش و افرادی است که به آن می‌پیوندند و نه آنهایی که می‌خواهند علیه آن سلاح در دست گیرند.»

آسوشیتدپرس در ادامه می‌نویسد ترک کردن اروپا برای شرکت در درگیری‌های مسلحانه، به خودی خود جرم محسوب نمی‌شود؛ در نتیجه مقامات امنیتی اروپایی می‌گویند تنها در صورتی وارد عمل می‌شوند که شک داشته باشند افراد مرتکب جنایات جنگی شده‌اند و یا احتمال دارد که پس از بازگشت به کشور وارد فعالیت‌های تروریستی شوند.

رقم دقیقی از شمار افرادی که برای پیوستن به داعش اروپا را ترک کرده‌اند وجود ندارد. اما محمت تانریوردی، معاون جامعه کردهای آلمان می‌گوید «ده‌ها» کرد را می‌شناسد که برای پیوستن به نیروهای پیشمرگه، آلمان و دیگر کشورهای اروپایی را ترک کرده‌اند.

اما آنگونه که شوان زلال، از کارشناسان کالج کینگ و مدیر مرکز مشاوره کاردوچی در لندن می‌گوید شمار افرادی که برای پیوستن به نیروهای کرد از بریتانیا به عراق رفتند، قابل مقایسه با آنهایی نیست که به داعش پیوستند. به گفته او، بریتانیا ممکن است درباره آن دسته از شهروندانش که داوطلب پیوستن به پیشمرگه‌ها می‌شوند نگرانی‌هایی داشته باشد، اما بعید است کسی «به خاظر جنگیدن با دشمنان بریتانیا» بازخواست شود.

بریتانیا، آلمان، آمریکا و دیگر کشورها، تسلیحات سبک و کالاهای دیگر را برای نیروهای پیشمرگه کرد در عراق ارسال می‌کنند. نیروهای کرد، با پشتیبانی حملات هوایی ارتش آمریکا، برخی مناطق را از دست شبه‌نظامیان افراطی گروه داعش بازپس گرفته‌اند.

آلمان نیز جلوی پیوستن شهروندان کرد خود به نیروهای پیشمرگه را نمی‌گیرد و در صورتی که این افراد طی این مدت مرتکب جنایت جنگی نشوند، از آنها بازجویی نمی‌کند. هرچند به گفته آسوشیتدپرس مشخص نیست که کشورهای اروپایی برای شهروندانی که به نیروهای «پ ک ک» (حزب کارگران کردستان ترکیه) می‌پیوندند چه تمهیدی اندیشیده است. اتحادیه اروپا «پ ک ک» را یک گروه تروریستی تلقی می‌کند.

سوئد نیز می‌گوید افرادی که برای پ‌ ک ‌ک می‌جنگند «به خودی خود مجرم نیستند» و تنها اگر قوانین جنگی را نقض کنند و یا از سلاح‌های ممنوعه استفاده کنند، در سوئد بازجویی خواهند شد.

پ‌ ک‌ ک، که سال‌هاست برای استقلال کردها در ترکیه مبارزه می‌کند و با احزاب کرد سوریه نیز مرتبط است، در حال حاضر یکی از اعضای کلیدی مقاومت کردها در مقابل گروه سنی دولت اسلامی – که تا پیش از اعلام برپایی یک خلافت خودخوانده اسلامی خود را دولت اسلامی عراق و شام یا داعش می‌نامید – به شمار می‌رود.

مقامات ترک می‌گویند علائمی هست که نشان می‌دهد شبه‌نظامیان کرد، ترکیه را با هدف پیوستن به نیروهای پ‌ ک‌ ک ترک کرده‌اند. آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان ارسال اسلحه به پ ‌ک ‌ک را رد کرده است.

کردهای ساکن اروپا، در واکنش به خشونت‌های داعش اقدام به جمع‌آوری پول و برگزاری تظاهرات در حمایت از اقلیت های کرد، از جمله ایزدی‌ها (یزیدی‌ها)، کرده‌اند.

با این حال دولت اقلیم کردستان عراق کردهای ساکن سایر کشورهای جهان را دعوت کرده تا از پیوستن به نیروهای پیشمرگه خودداری کنند، چرا که به گفته وی «آنان به اسلحه نیاز دارند و نه نیروی انسانی.»

شورش قادر رحم، نماینده دولت اقلیم کردستان در سوئد می‌گوید «ما فقط کلاشنیکوف‌های قدیمی داریم، در حالی که داعش تسلیحات پیشرفته نیروهای مسلح عراق را در اختیار دارد.»

شاهو پیرانی نیز به آسوشیتدپرس گفت پیشتر در ماه ژوئن (خرداد) در یک دوره آموزشی که توسط حزب دموکرات کردستان ایران در شمال عراق برگزار شد، شرکت کرده است. پیرانی در ادامه افزود در آن کمپ آموزشی کردهایی از کشورهای نروژ، سوئیس و بریتانیا حضور داشتند.

XS
SM
MD
LG