لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۳ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۴۹

بیانیه «جمع‌بندی» اروپا درباره ایران چه می گوید


اتحادیه اروپا بیانیه جدیدی موسوم به «جمع‌بندی درباره ایران» منتشر کرد که در بخش‌هایی از آن نسبت به برنامه موشکی تهران، نفض حقوق بشر و اقدامات خصمانه جمهوری اسلامی در کشورهای اروپایی نگرانی شدید خودرا ابراز کرد.

روز دوشنبه ۱۵ بهمن، بیانیه اتحادیه اروپا منتشر شد که در سه بند نسبت به اقدامات جمهوری اسلامی ایران انتقاد شده است.

فرازهایی از این بیانیه را در زیر بخوانید:

۱- اتحادیه اروپا همچنان از «برنامه جامع اقدام مشترک» موسوم به برجام حمایت می‌کند. برجام یک عنصر کلیدی برای عدم گسترش هسته ای در جهان است.

۲- اتحادیه اروپا از اقدام ایران برای اجرای توافق هسته ای که مورد تائید آژانس بین المللی انرژی اتمی بوده، استقبال می‌کند و از ایران می خواهیم به تعهداتش ادامه بدهد.

۳- اتحادیه اروپا تاکید دارد که رفع تحریم‌های هسته‌ای یکی از بخش های اصلی توافق برجام است و عمیقا از خروج آمریکا از برجام ابراز ناراحتی می کند. اروپا به تلاش خود برای یافتن راهکاری برای ادامه ارتباط تجاری و اقتصادی با جمهوری اسلامی ایران ادامه می دهد.

۴- اتحادیه اروپا بر توسعه روابط با ایران در زمینه های مشترک تاکید دارد و به گفتگوهای دو جانبه برای موضوعات سیاسی و از جمله حقوق بشر ادامه می دهد.

۵- اتحادیه اروپا از اقدامات صورت گرفته در ایران برای پیوستن به گروه ویژه اقدام مالی (در پول‌شویی) یا به اختصار اف‌ای‌تی‌اف استقبال می کند و از ایران می خواهد سریعا تصویب قوانین و اجرای آن را آغاز کند.

۶ – اتحادیه اروپا از تنش های رو به رشد در منطقه و نقش ایران از جمله در حمایت نظامی، مالی و سیاسی از بازیگران غیردولتی در کشورهایی مثل سوریه و لبنان ابراز نگرانی می کند.

۷- اتحادیه اروپا نگرانی جدی از دخالت نظامی ایران و ادامه حضور در سوریه دارد. از تهران می خواهیم که از نفوذ خود بر رژیم سوریه استفاده کند تا قطعنامه های شورای امنیت اجرا شود.

۸- درباره یمن، اتحادیه اروپا از همه گروه ها در منطقه از جمله ایران می خواهد که از قطعنامه ۲۴۵۱ حمایت کنند.

۹ – اتحادیه اروپا از فعالیت ها و برنامه موشک بالیستیک ایران به شدت نگران است و از تهران توقف آن را خواستار است. آزمایش های موشکی ایران در تناقض با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت درباره برجام است. از جمهوری اسلامی ایران می خواهیم که احترام کامل به این قطعنامه داشته باشد. همچنین ایران ارسال تجهیزات برای گروه های شورشی منطقه را متوقف کند.

۱۰- اتحادیه اروپا به شدت از اقدامات خصمانه ایران در چند کشور اروپایی نگران است. اتحادیه اروپا از ایران می خواهد که به این رفتارهای غیرقابل پذیرش پایان دهد.

۱۱- اتحادیه اروپا همچنان به طور جدی نگران نقض حقوق بشر در ایران است. ایران هر از گاهی احکام مرگ صادر می کند. اتحادیه اروپا مخالف مجازات اعدام حتی برای جرائم مواد مخدر است. اجرای حکم اعدام نوجوانان در تضاد با پیمان بین المللی حقوق کودک است و ایران آن را نقض می کند.

اتحادیه اروپا بر برابری حقوق زنان و دختران و افراد متعلق به اقلیت های دینی و قومی تاکید دارد.

۱۲- اتحادیه اروپا تاکید دارد که تنش های موجود و بی اعتمادی در منطقه نباید بیشتر تشدید شود و از ایران و تمام بازیگران منطقه ای می خواهد نقش سازنده ای از خود ایفا کنند.

همراهی با آمریکا

این بیانیه نزدیک ترین موضع گیری اروپا با آمریکا در قبال ایران است.

ایالات متحده می گوید توافق هسته ای با ایران در رفتار این کشور تاثیری نداشته است. پرزیدنت ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ خروج آمریکا از توافق هسته‌ای با ایران را اعلام کرد. پرزیدنت ترامپ در دو مطقع مرداد و آبان همین سال دستور بازگشت تحریم های هسته ای علیه جمهوری اسلامی ایران را صادر کرد.

ایالات متحده می گوید جمهوری اسلامی بزرگترین دولت حامی تروریسم است، برنامه موشک بالیستیک خود را برخلاف قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت ادامه می دهد و عامل بی ثباتی در خاورمیانه است.

آزمایش‌های موشکی ایران پیش از این نیز با واکنش کشورهای غربی مواجه شده بود و آن‌ها بارها از جمهوری اسلامی خواسته بودند تولید و آزمایش این موشک‌ها را متوقف کند.

ایران طی سال‌های اخیر دست به انجام آزمایش‌های موشکی زده است که روی برخی از آن‌ها به زبان‌های مختلف (از جمله عبری) شعار «نابودی اسرائیل» نقش بسته بود.

وزیر خارجه آمریکا یکم خرداد با اعلام راهبرد جدید آمریکا در قبال ایران، ۱۲ شرط ایالات متحده برای توافق با جمهوری اسلامی را برشمرد که در واقع فهرست خواسته‌های ایالات متحده از جمهوری اسلامی یا به عبارتی جزئیات تغییر رفتار رژیم ایران است.

برخی از این شروط شامل توقف حمایت از تروریسم و خودداری از اقدامات مخرب در منطقه نظیر حمایت از حزب الله لبنان و دخالت در کشورهای منطقه است.


https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG