کمیسیون اروپا روز چهارشنبه ۲۳ خرداد اعلام کرد که قصد دارد از اواسط تیرماه تعرفههای بیشتری، تا ۳۸ درصد، بر خودروهای برقی وارداتی چین اعمال کند.
این اقدام اروپا، که مقامات پکن آن را «حمایتگرایی» توصیف میکنند، کمتر از یک ماه پس از آن صورت میگیرد که آمریکا نیز تعرفه واردات خودروهای برقی چینی را چهار برابر کرد و به ۱۰۰ درصد رساند.
در پی این تصمیم، سخنگوی وزارت امور خارجه چین هشدار داد این اقدام زنجیره تأمین خودرو را مختل میکند و در نهایت به منافع خود اروپا آسیب خواهد زد.
بازوی اجرایی اتحادیه اروپا اعلام کرد که تصمیم برای چهار برابر کردن عوارض از سطح کنونی ۱۰ درصدی، به دنبال تحقیقات مختلفی که برخی از آنها هنوز ادامه دارد گرفته شد.
مقامات اتحادیه اروپا میگویند تعرفههای جدید موقتی است و مشروط به یافتههای تحقیقات اتحادیه اروپا در مورد یارانههایی است که دولت چین به شرکتهای خودروسازی این کشور اختصاص میدهد. پس از پایان تحقیقات در دوازدهم آبان، عوارض قطعی که دستکم به مدت پنج سال اجرا میشوند اعمال خواهند شد.
مقامات اروپایی به یافتههای تحقیقی که در مهرماه گذشته انجام شد استناد میکنند که نشان داد زنجیره تأمین خودروهای برقی چین «به شدت از یارانههای ناعادلانه سود میبرد» و بنابراین، هجوم واردات چینی با قیمتهای پایین مصنوعی، خطر آسیبی آشکار به صنایع اتحادیه اروپا را به همراه خواهد داشت.
برخی از بزرگترین تولیدکنندگان اروپایی خودرو که در بازارهای چین به فروش میرسند، از جمله خودروسازی «بیامو» آلمان شاهد کاهش سهامشان بودند.
کمیسیون اروپا میگوید تحقیقاتش با هدف متوقف کردن رقابت ناعادلانه و انحراف بازار انجام میشود و نرخها را میتوان شرکت به شرکت سنجید و اعمال کرد.
ابراز نگرانی تولیدکنندههای فرانسوی کنیاک
در این میان، تولیدکنندههای فرانسوی کنیاک به شدت نگران نتایج تحقیقات چین در مورد واردات کنیاک اروپا شدهاند.
آمار دفتر تجاری کنیاک نشان میدهد در سال ۲۰۲۳ در فرانسه معادل ۲ میلیارد بطری کنیاک در بشکه وجود داشت که ۹۷ درصد آن برای بازارهای صادراتی بود.
محاسبات خبرگزاری رویترز بر اساس این دادهها نشان میدهد اگر سهم چین از صادرات کنیاک ۱۹ درصد باقی بماند، به این معنا است که مقصد حداقل ۳۶۸.۶ میلیون بطری کنیاک در آینده چین خواهد بود.
فرانسه سال گذشته کمی بیش از ۳۵ میلیون بطری کنیاک به چین ارسال کرد و اگر محمولهها با همین سرعت ارسال شوند، بیش از ۱۷۵ میلیون بطری طی پنج سال آینده به چین می رود.
چین پیشتر تحقیقات «ضد دامپینگ» (فروش کالا در بازارهای خارجی با قیمتی کمتر از قیمت تمام شده) را در مورد «برندی» وارداتی از اتحادیه اروپا آغاز کرده است که این اقدام پاسخی به اختلافات تجاری گسترده بین پکن و بروکسل تلقی شد.
تقریباً تمام «برندی»های اروپایی صادرشده به چین در فرانسه تولید میشوند و درآمد قابل توجهی از این بازار آسیایی کسب میکنند.
لازم به ذکر است که صادرات شراب استرالیا به چین به ارزش ۱.۱ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۹ میلادی تقریباً به طور کامل به دلیل تعرفههای بالا متوقف شد.