لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۲۱ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۵۲

۲۷ روز تا انتخابات؛ واکنش ها به اظهارات جنتی


اظهارات روز جمعه جنتی، واکنش علی لاریجانی و علی مطهری را به همراه داشت
اظهارات روز جمعه جنتی، واکنش علی لاریجانی و علی مطهری را به همراه داشت
در حالیکه هنوز فهرست نهایی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ایران اعلام نشده، بین مسئولان جمهوری اسلامی بر سر صلاحیت نامزدهای انتخابات شوراهای شهر و روستا، اختلاف نظر وجود دارد.

احمد جنتی دبیر شورای نگهبان روز جمعه از عدم نظارت بر انتخابات شوراها انتقاد کرد اما روز شنبه، ۲۸ اردیبهشت، علی لاریجانی رییس مجلس، با دفاع از بررسی صلاحیت نامزدهای انتخابات شوراها، از بی اطلاعی دبیر شورای نگهبان انتقاد کرد.

لاریجانی روز شنبه با دفاع از عملکرد مجلس در بررسی صلاحیت نامزد های انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا، گفت که دبیر شورای نگهبان اطلاعات درستی ندارد.

احمد جنتی روز جمعه گفته بود نظارت بر نامزدهای انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا در حد صفر است.

اختلاف مجلس و شورای نگهبان بر سر نامزد های محافظه کار است چون پیش از این، صلاحیت نامزد های منتقد دولت و برخی چهره های اصلاح طلب پیش از این در انتخابات رد شد.

افزایش انتقادات از هاشمی رفسنجانی

بعد از انتقادات روز جمعه احمد جنتی، روز شنبه ۲۸ اردیبهشت، روزنامه کیهان در یادداشتی بدون نام بردن از اکبر هاشمی رفسنجانی، خواستار رد صلاحیت او از سوی شورای نگهبان شد.

حسین شریعتمداری، مدیر مسوول این روزنامه اکبر هاشمی رفسنجانی را نامزد «وابسته به فتنه آمريکايي- اسرائيلي ۸۸» نامید.

مقام های حکومت ایران اعتراض های بعد از انتخابات سال ۸۸ را فتنه می نامند و بدون اشاره به حضور مردم معترض، مدعی هستند دولت های غربی آن را تدارک دیدند.

همچنین حمید رسایی نماینده مجلس هم در یادداشتی در نشریه اش، ۹ دی، از هشت دلیل برای رد صلاحیت هاشمی رفسنجانی نوشت.

احتمال تایید صلاحیت هاشمی

با اینکه چهره های نزدیک به آیت الله خامنه ای تلاش دارند رد صلاحیت هاشمی رفسنجانی را خواستی عمومی بنامند، اما اظهارات دیگر مقام های جمهوری اسلامی نشان می دهد که احتمالا صلاحیت هاشمی رفسنجانی تایید می شود.

روز جمعه احمد جنتی دبیر شورای نگهبان در بخشی از سخنانش گفت که ما به وظیفه مان در شورای نگهبان عمل می کنیم. حالا اگر نامزدی تایید شد و خیلی هم خوب نبود، شما مردم با رای تان، تصمیم بگیرید.

همچنین حسن رحیم پور ازغدی از مشاوران آیت الله خامنه ای در یک سخنرانی که از تلویزیون دولتی ایران پخش شد، بدون اشاره به هاشمی رفسنجانی، از قول قرآن به مردم توصیه کرد به اینگونه افراد رای ندهند.

بنز، پژو یا بی-ام-و

اظهارات روز جمعه احمد جنتی درباره ساده زیستی نامزدهای انتخابات روز شنبه واکنش هایی را در پی داشت. از جمله علی مطهری، نماینده مجلس که با انتقاد از اظهارات جنتی گفت «فکر نمی کنم بنز آقای هاشمی گرانتر از پژوی آقای جنتی باشد.»

احمد جنتی در نماز جمعه گفته بود «رئیس جمهور باید ساده زیست باشد؛ این نمی شود که با بنز برود و بیاید و خانه آنچنانی داشته باشد.»

اشاره او به اکبر هاشمی رفسنجانی بود که هفته پیش با خودروی بنز خود برای ثبت نام در وزارت کشور حاضر شد. حامیان هاشمی رفسنجانی می گویند این بنز متعلق به بیست سال پیش است و تنها شیشه های آن ضد گلوله شده است.

در همین حال برخی از فعالان اینترنتی عکسی از آیت الله خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی را باز نشر کرده اند که او را در حال پیاده شدن از خودروی «بی-ام-و» نشان می دهد.

رای الکترونیکی در شوراهای تهران

مسوولان وزارت کشور ایران می گویند رای گیری انتخابات شوراهای تهران در هزار شعبه، بصورت الکترونیکی برگزار می شود.

امیر شجاعان، رییس مرکز فناوری اطلاعات وزارت کشور اعلام کرد: «در هزار شعبه در شهر تهران اخذ رای تنها در انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا به صورت الکترونیکی انجام خواهد شد. فرآیند اخذ رای در انتخابات ریاست جمهوری به صورت دستی خواهد بود، ولی به هر حال بقیه فرآیندهای این انتخابات به صورت الکترونیکی انجام خواهد شد.»

هرچند تا کنون چند بار به طور محدود رای گیری الکترونیکی در ایران برگزار شده اما شورای نگهبان همواره مخالف برگزاری این شیوه رای گیری ست.

شکست ائتلاف اصولگرایان

یک نماینده مجلس شورای اسلامی ایران می گوید تلاش نامزدهای اصولگرا برای ائتلاف شکست خورده است.

محمد مهدی پورفاطمی که خود را حامی هاشمی رفسنجانی معرفی کرد، به خبرگزاری ایلنا گفت «از ابتدا معلوم بود که ائتلاف در میان اصول گرایان به سر انجام نمی رسد.»

بیش از ده چهره اصولگرای نزدیک به آیت الله خامنه ای در انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام کردند.

یکی از ائتلاف های تشکیل شده، بین غلامعلی حدادعادل، علی اکبر ولایتی و محمدباقر قالیباف بود که تا کنون هیچ یک به نفع دیگری کناره گیری نکرده و هر سه نامزد در انتخابات حضور دارند.

ائتلاف دیگر از منوچهر متکی، مصطفی پورمحمدی، محمدرضا باهنر، محمدحسن ابوترابی فرد و یحیی آل اسحاق تشکیل شده بود که بعد از معرفی ابوترابی فرد، موجب دلخوری دیگر نامزد ها شد.

طیف نیروهای سیاسی نزدیک به مصباح یزدی هم هنوز به توافق نرسیده اند. با اینکه مصباح یزدی از نامزدی کامران باقری لنکرانی حمایت کرده اما از سعید جلیلی به عنوان دیگر نامزد این طیف نام برده می شود.

بعد از نامزدی اکبر هاشمی رفسنجانی، اصولگرایان بدنبال ائتلاف هستند چون معتقدند اگر ائتلاف نکنند در مقابل هاشمی رفسنجانی شکست می خورند.

واکنش به قالیباف

دو تن از مسولان وزارت علوم در زمان رویداد حمله به کوی دانشگاه و اعتراضات دانشجویی سالهای ۷۸ و ۸۲، به اظهارات محمدباقر قالیباف در این باره واکنش نشان دادند.

به گزارش روزنامه بهار، قالیباف که پیش از شهرداری تهران رییس پلیس ایران بود، در اظهار نظری گفت: «در حوادث سال ۸۲ که سالگرد کوی دانشگاه بود، دولت اصلاحات خیلی بدتر از حد تصور با دانشجویان رفتار کرد. در آن زمان در جلسه شورای امنیت کشور که مسئولان وزارت کشور و وزارت علوم هم حضور داشتند در بحث حوادث خوابگاه کوی دانشگاه به بنده اجازه برخورد و تیراندازی دادند اما من قبول نکردم.»

مصطفی معین وزیر علوم دولت محمد خاتمی در این رابطه به روزنامه بهار گفت: «آقای قالیباف در ارتباط با وقایع کوی دانشگاه در سال ۷۸ و تنش های دانشجویی سال ۸۲ سخنانی ضد و نقیض همراه با تهدید و اتهام بر زبان رانده اند.... حتی اگر سیاست و قدرت را هدف بدانند، باز هم به نفع خودشان و جامعه نیست که از هر روش غیر اخلاقی و غیرمنصفانه ای برای پیروزی بهره گیری نمایند.»

همچنین غلامرضا ظریفیان، معاون دانشجویی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به روزنامه بهار گفت: «جامعه وقتی سیاست را بر اخلاق ترجیح می دهد آسیب های زیادی را تحمل کرده است. عزیزانی که قصد دارند مورد توجه جامعه قرار بگیرند این مسیر را تکرار نکنند. این ایام سپری می شود و تاریخ باقی می ماند. آقای قالیباف در واقع دوگانه گویی می کند و این برای کسی که می خواهد در قامت ریاست جمهوری مطرح شود خوب نیست. مردم از خلاف گویی و ارائه آمار های دروغ و غیرواقعی و گزارشات غیرواقعی منزجر هستند و بهتر است برای جلب توجه آنان رویکرد دیگری را مد نظر قرار داد. این رفتارها تردید را در بین مردم و دانشگاهیان بیشتر می کند.»

دادگاه مهدی هاشمی

قاضی پرونده مهدی هاشمی فرزند اکبر هاشمی رفسنجانی می گوید در اولین فرصت به پرونده او رسیدگی می کند.

ناصر سراج به باشگاه خبرنگاران گفت که اين پرونده فعلا در دادسرا در حال رسيدگي است و بعد از اتمام بررسي ها به دادگاه ارجاع مي شود.

وي در پاسخ به اين سوال كه مهدي هاشمي براي فعاليت هاي احتمالي سياسي در آستانه انتخابات منعي دارد يا خير تصريح كرد: اين مساله مربوط به دادگاه نمي شود و ما به موضوعات اين چنيني ورود نمي كنيم. قاضي سراج خاطرنشان كرد: دادگاه فقط به اتهامات قضايي مهدي هاشمي رسيدگي مي كند.

مهدی هاشمی پاییز سال گذشته پس از بازگشت به ایران مدتی بازداشت شد اما با وثیقه موقتا آزاد شد و در روزهای اخیر همزمان با بحث نامزدی پدرش، دوباره به دادگاه احضار شد.

فیلتر آفتاب نیوز

سایت خبری جرس متعلق به مخالفان دولت خبر داد که سایت «آفتاب نیوز» فیلتر شد.

سایت آفتاب نیوز نزدیک به اکبر هاشمی رفسنجانی و حسن روحانی نامزد های انتخابات ریاست جمهوری است که از روز جمعه از دسترس کاربران خارج شد.

غیر از فیلتر این سایت خبری، سایت های نزدیک به اسفندیار رحیم مشایی از فیلتر حداقل چهار سایت متعلق به او خبر دادند.

انتقاد از مصباح یزدی

محسن غرویان از شاگردان پیشین محمدتقی مصباح یزدی، با انتقاد از مواضع انتخاباتی وی، از مصباح یزدی خواست که در سیاست دخالت نکند.

آقای غرویان گفت: «درآن زمان در جلسه ای شاهد بودم که مصباح در حمایت از آقای احمدی نژاد از قول آقای تهرانی نقل کردند که در اهواز کسی در خواب دیده که امام زمان(عج) گفته است به آقای احمدی نژاد رای دهید.»
وی افزود:«حالا می بینیم که وضعیت آقای احمدی نژاد به این شکل درآمد و این برای آیت الله مصباح و برای امام زمان خوب نیست،اگر این احمدی نژاد انتخاب امام زمان بوده است الان که این وضعیت شده است برای امام زمان خوب نیست.»

آقای مصباح یزدی بتازگی بر نامزدی کامران باقری لنکرانی اصرار دارد.

محسن غرویان همچنین شناساندن جلیلی به عنوان کاندیدا مورد حمایت حاکمیت در اذهان عمومی را نوعی القاء و تبلیغ و جریان سازی به نفع یک فرد و گروه خاص دانست.

تهدید احمدی نژاد به عدم کفایت

مهدی طائب از اعضای قرارگاه نظامی-امنیتی عمار در تهران، احمدی نژاد را تهدید کرد که اگر انتخابات را برگزار نکند، مجلس او را با رای عدم کفایت برکنار می کند.

پیش از این در رسانه ها مطرح شد که احمدی نژاد تهدید کرده اگر صلاحیت اسفندیار رحیم مشایی تایید نشود، او انتخابات را برگزار نمی کند.

اعتراض فرزند کروبی

محمد حسین کروبی، فرزند مهدی کروبی یکی از رهبران مخالف دولت که در بازداشت خانگی است، در نامه ای به رهبر جمهوری اسلامی ایران از رفتار ماموران امنیتی انتقاد کرد.

به گزارش سایت سحام نیوز، آقای کروبی نوشت: «قیام کردیم که سازمانی خشن تر و غیر اخلاقی تر از ساواک در ایران زمام امور امنیتی را در دست گیرد؟»

نامزدها

اسفندیار رحیم مشایی در یک حاشیه یک نشست عمومی گفت: «به رد صلاحیت فکر نمی کنیم. در انتخابات به این فکر نمی کنیم که ما را رد می کنند و ما بر اساس یک تکلیف آمده ایم و راه نورانی انقلاب پایان ندارد.»

سعید جلیلی دیگر نامزد انتخابات، در یک سخنرانی گفت: «کلید دست یابی به امنیت توجه به عدالت در سطوح مختلف است.»

همچنین وحید جلیلی برادر او خواستار شد که حامیان جلیلی «به جای عکس سعید، عکس شهدای هسته ای را بلند کنند.»

محسن رضایی اعلام کرد «فرزند کاندیدایی که لحظه آخر ثبت نام کرد گفت به نفع پدرش کنار بروم.»
او نام نبرد اما اکبر هاشمی رفسنجانی و اسفندیار رحیم مشایی دو نامزدی بودند که در آخرین لحظات ثبت نام کردند.
به گزارش خبرگزاری فارس، محسن رضایی در جمع گروهی از هوادارن خود در تهران این سخنان را گفت.

محمد باقر قالیباف نامزد انتخابات هم گفت: «دولت آینده را از مناقشات سیاسی نجات دهیم.»

به گزارش ایسنا، او در رشت گفت: «رفتار سیاست زده یعنی اصلاح طلب ها در عزل و نصب ها فقط از اطرافیان و افراد خودشان استفاده کنند و متقابلا اصولگراها نیز همینطور عمل کنند و به قابلیت های افراد توجه نشود.»
XS
SM
MD
LG