لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۲۱

آغاز رای‌گیری میان نامزدهای مدنظر جمهوری اسلامی برای جانشینی ابراهیم رئیسی


رای‌گیری میان نامزدهای مدنظر جمهوری اسلامی برای جانشینی ابراهیم رئیسی در ایران روز جمعه هشتم تیر آغاز شد. برخی از فیلم های منتشر شده از چندین شهر در استان های مختلف ایران در شبکه های اجتماعی حاکی از خلوت بودن شعبه های رای گیری است.

بسیاری از فعالان سیاسی و مدنی آن چه جمهوری اسلامی انتخابات می‌نامد را با عباراتی مانند «سیرک» یا «نمایش» توصیف کرده اند و خواستار تحریم آن هستند.

آمریکا نیز می‌گوید انتخابات به سبک رژیم جمهوری اسلامی، نه عادلانه است و نه آزاد.

به گزارش خبرگزاری ها در ایران، با آغاز فرآیند اخذ رای در سفارت جمهوری اسلامی در کشور نیوزیلند، «انتخابات ریاست جمهوری» به طور رسمی آغاز شد.

در همین حال، محمدتقی شاهپور، رئیس ستاد انتخابات جمهوری اسلامی، با اعلانم این که بیش از ۶۱ میلیون و ۴۵۰ هزار تن واجد شرایط رای دادن هستند، گفت: انتخابات به مدت ۱۰ ساعت و تا ساعت ۱۸ به وقت ایران ادامه خواهد داشت.

این مقام دولتی افزود که «تلاش می‌کنیم نتایج انتخابات را تا قبل از ظهر روز شنبه (نهم تیر) اعلام کنیم.»

در روزهای اخیر، شمار بسیار زیادی از چهره های سیاسی و نیز سازمان ها و احزاب با گرایش های سیاسی متفاوت انتخابات را تحریم کرده اند. از جمله شیرین عبادی، رئیس کانون مدافعان حقوق بشر و برندهٔ جایزهٔ نوبل صلح، روز پنجشنبه هفتم تیر، شرکت در انتخابات را تقویت نظام توصیف کرد.

او گفت: «اگر از شرایط موجود ناراضی هستید و می‌خواهید حمایت از تروریست‌های دنیا کمتر شود، می‌توانید امروز در خانه بمانید. در خانه ماندن شما نه به نظام و به ۴۵ سال بدبختی و فلاکتی است که ایران را فرا گرفته است.»

شمار زیادی از کاربران رسانه‌های اجتماعی نیز با اشاره به موارد مختلف نقض حقوق بشر توسط جمهوری اسلامی، از جمله اعدام شماری از معترضان بازداشت شده، گفته اند که «در خانه می‌مانیم و به گلوله رأی نمی‌دهیم.»

در این ارتباط، بابک نگاهداری، رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، روز پنجشنبه اذعان کرد که مشارکت قطعی با احتساب حاشیه خطای ۳ درصد، ۴۸.۶ درصد برآورد می‌شود.

این در شرایطی است که به گزارش روابط عمومی این مرکز به نقل از مقام رسمی جمهوری اسلامی، «در بین کسانی که گفته‌اند قطعاً یا احتمالاً در انتخابات شرکت خواهند کرد، ۲۳.۹ درصد مردد هستند.»

شرایط به گونه ای بوده است که علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، صبح روز جمعه هشتم تیر هنگان رای دادن گفت: «دوام و قوام و عزت و آبروی جمهوری اسلامی در دنیا» را مشروط به «حضور مردم» در انتخابات دانست.

او همچنین بر لزوم آنچه «حضور پرشور مردم» نامید تاکید کرد و «افزایش رای‌دهنگان» را «برای جمهوری اسلامی نیاز قطعی» دانست.

مخالفان جمهوری اسلامی در روزهای اخیر با استناد به جملات مشابهی که از سوی خامنه‌ای ابراز شده است گفته اند که او برای مشروعیت دادن به نظام جمهوری اسلامی نیاز به مشارکت قابل توجه در انتخابات دارد و به همین منظور اقدام به مهندسی انتخابات کرده است.

خبرگزاری رویترز روز جمعه در گزارشی نوشت: ایرانیان از بین یک گروه تحت کنترل متشکل از چهار نامزد وفادار به رهبر، و همزمان با افزایش ناامیدی عمومی، به رئیس جمهوری جدید رأی خواهند داد.

رویترز افزود: در شرایطی که بعید به نظر می رسد این انتخابات تغییر بزرگی در سیاست های جمهوری اسلامی ایجاد کند، نتیجه آن می تواند بر جانشینی علی خامنه‌ای، تأثیر بگذارد.

گروه حقوق بشری «کردپا» خبر داد که «تصویر یکی از پیام‌های زندان سقز به زندانیان رأی باز نشان می‌دهد که اگر زندانیان صبح جمعه، به ‌همراه خانواده خود به صندوق اخذ رأی زندان مراجعه نکنند برای آنها غیبت حضور اعلام می‌شود.»

کردپا با اشاره به این که در این پیام از «امتیازات مرخصی به زندانیان» نیز گفته می‌شود، افزود: بر طبق ماده ۵۴۷ قانون مجازات اسلامی و تبصره آن، مجازات غیبت غیرموجه سه تا شش ماه حبس یا تا ۷۴ ضربه شلاق است.»

احضار ۴ تن در مورد نظرسنجی‌های آنلاین و بازداشت ۲ تن در استان اردبیل

داود معظمی گودرزی، رئیس پلیس فتا تهران بزرگ، روز جمعه اعلام کرد که ۴ تن در خصوص آنچه «انتشار نظرسنجی‌های آنلاین دروغین و جعلی» نامید، شناسایی و احضار شدند.

به گزارش خبرگزاری مهر، وی بدون اشاره به هویت احضارشدگان افزود: «این افراد با سوءاستفاده از قابلیت‌های ربات‌های مجازی نتیجه نظرسنجی‌ها را تغییر می‌دادند.»

رئیس پلیس فتا تهران بزرگ اضافه کرد: این نظرسنجی‌ها «هیچ منبع و جامعه آماری مشخصی نداشتند و آنها آرای نامزدها را به نفع نامزد موردنظر خود جابه‌جا کرده بودند.» او هیچ توضیح دیگری در این مورد نداد.

از سوی دیگر، به گزارش خبرگزاری حکومتی «ایرنا»، دادستان عمومی و انقلاب اردبیل روز جمعه اعلام کرد که دو عامل به ادعای او «انتشار اخبار کذب انتخاباتی» در این استان بازداشت شده اند.

جلال آفاقی گفت: «برای این افراد که در فضای مجازی اقدام به انتشار اخبار کذب با هدف تشویش افکار عمومی می‌کردند، پرونده قضایی تشکیل شد.» این مقام قضایی جمهوری اسلامی توضیحی در مورد آنچه «تشویش افکار عمومی» نامید، نداد.

گروه همبستگی ملی ایران: آماده برگزاری تجمع اعتراضی در مقابل هر محل اعلامی برای رای گیری در منطقه واشنگتن‌دی‌سی‌ هستیم

گروه همبستگی ملی ایران به نقل از «اطلاعات به دست آمده» نوشت که «برگزاری انتخابات نمایشی جمهوری اسلامی در یکی از شعب از پیش تعیین شده در منطقه تایسونز کرنر در ایالت ویرجینیا لغو شده است.»

این گروه در صفحه اینستاگرامی خود افزود:‌ «سردرگمی دفتر حافظ منافع جمهوری اسلامی و مسوولین برگزاری انتخابات در آمریکا» به شکلی‌ است که تا ساعاتی مانده به آغاز رای گیری در این کشور، «هنوز آدرس دقیق و محل برگزاری ۲۸ نقطه اعلام شده مشخص نیست.»

بر اساس این گزارش، «در منطقه واشنگتن دی سی از پنج محدوده اعلام شده تنها یک نقطه در واشنگتن دی سی مشخص‌ است و سه نقطه دیگر نامعلوم و یک نقطه در ایالت ویرجینیا نیز لغو شده‌ است.»

گروه همبستگی ملی ایران اشاره کرد که طی ۲۴ ساعت گذشته، «ایرانیان این منطقه با هتل های احتمالی برگزاری انتخابات نمایشی در منطقه تایسونز کرنر تماس گرفته‌اند و در صورت برگزاری خواستار لغو آن شده‌اند.»

این گروه مخالف جمهوری اسلامی اعلام کرد که همچنان «آماده برگزاری تجمعات اعتراضی در مقابل هر نقطه و محل اعلامی در منطقه واشنگتن‌دی‌سی‌ است.»

XS
SM
MD
LG