لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۳۸

حضور فعالان معترض مصر برای چهاردهمین روز در میدان تحریر


حضور فعالان معترض مصر برای چهاردهمین روز در میدان تحریر
حضور فعالان معترض مصر برای چهاردهمین روز در میدان تحریر

هزاران نفر از فعالان معترض مصری که به رغم امتیازهای سیاسی پیشنهادی دولت، خواستار برکناری حسنی مبارک اند، در چهاردهمین روز اعتراض گسترده خود همچنان میدان التحریر قاهره را در تصرف دارند.

معترضان، فعالیت های اعتراضی روز دوشنبه خود را در فضایی آرام آغاز کردند. بعضی از معترضان در میدان چادر زده اند و می گویند تا استعفای حسنی مبارک از ریاست جمهوری مصر میدان را ترک نخواهند کرد. حسنی مبارک سی سال است که بر مصر به عنوان رئیس جمهوری حکومت می کند.

در این میان کابینه جدید مصر نخستین جلسه خود را پس از آغاز اعتراض ها برگزار کرد. این جلسه یک روز پس از مذاکرات غیر منتظر عمر سلیمان، معاون رئیس جمهوری، با رهبران گروه های معترض صورت می گیرد که از جنبش اعتراضی به رهبری دانشجویان حمایت می کنند.

به گفته این گروه ها دولت نتوانسته است خواست اصلی آنها را که استعفای فوری مبارک است، تامین کند. آنان امتیازهای پیشنهادی دولت را در مذاکرات عصر یکشنبه کافی نمی دانند اما درعین حال آن را اولین قدم به سوی برقراری گفت و گو تعبیر می کنند.

هنوز تاریخ دیدار بعدی دولت با نمایندگان مخالفان معلوم نیست. دولت مصر می گوید عمر سلیمان با تشکیل کمیته ای مرکب از شخصیت های قضایی و سیاسی برای انجام اصلاحات در قانون اساسی موافقت کرده است. به گفته او این اقدام تا ماه مارس آینده پایان خواهد یافت. بر اساس این اصلاحات نامزد های بیشتری خواهند توانست در انتخابات ریاست جمهوری مصر شرکت کنند.

سلیمان همچنین وعده داده است که موانع موجود بر سر راه آزادی مطبوعات را حذف و قانون وضعیت فوق العاده را لغو خواهد کرد. حسنی مبارک از زمانی که در سال ۱۹۸۱ به ریاست جمهوری رسید این قانون را که موجب ناخرسندی عمیق مردم مصر است اعلام کرد. وضعیت فوق العاده به نیروهای امنیتی مصری قدرتی بی اندازه می دهد تا هرکس را که به نظر آنان برای دولت خطری به شمار می رود بازداشت کنند.

این اولین بار بود که میان دولت مصر و نمایندگان اخوان المسلمین مذاکراتی صورت می گرفت. سازمان اخوان المسلمین اجازه فعالیت علنی ندارد اما اعضای آن به صورت مستقل در مجلس حضور دارند. میدان تحریر یا آزادی مصر نقطه تمرکز قیام مخالفان مبارک است. این اعتراض ها از روز ۲۵ ژانویه آغاز شد و در جریان آن صدها هزار تن از مردم شهرهای عمده مصر به خیابان ها آمدند.

هفته گذشته میان مخالفان و هواداران مبارک وارد درگیری هایی خونین شدند. به گزارش سازمان ملل متحد خشونت های ناشی از درگیری ها با معترضان تاکنون بیش از ۳۰۰ کشته برجا گذاشته است.

آقای مبارک به معترضان وعده داده که قصد ندارد برای ششمین بار متوالی در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کند. همچنین به گفته مقام های دولت، پسر او نیز در انتخابات شرکت نخواهد کرد.

اقتصاد مصر به وضعیت عادی نزدیک می شود

اقتصاد مصر که بر اثر اعتراض های اخیر به حالت فلج درآمده بود، روز دوشنبه چند قدم به وضعیت عادی نزدیک شد. بنابه گزارش ها بانک ها برای چند ساعت کار خود را آغاز کردند و برخی از مغازه داران به سرکار خود بازگشته اند و ترافیک وضعیت معمولی تری دارد.

با این حال ناآرامی ها به اقتصاد کشور لطمه زده است و روز دوشنبه تلاش های دولت را برای فروش سهام به ارزش میلیارد ها دلار بادشواری روبرو کرد. به طوری که پوند مصری به ارزش شش سال پیش کاهش یافت. بازار بورس مصر که پس از بروز شورش ها زیان های سنگینی تحمل کرد از ۲۷ ژانویه تا روز یکشنبه بسته شد. هنوز برخی از مدارس تعطیل اند و رفت و آمد وسائل نقلیه عمومی مختل است.

ناآرامی ها همچنین به صنعت توریسم که مهم ترین محل درآمد مصر است آسیب رسانده است. هزاران گردشگر خارجی از مصر فرار کرده و یا پروازهای خود را به مصر لغو کرده اند.

ناآرامی ها همچنین کشورهای اروپایی را نیز نگران کرده است. یک مقام ارشد ناتو هشدار داد که ناآرامی در مصر یا هر کشور افریقای شمالی دیگر می تواند جریان حرکت مهاجران غیرقانونی به سوی شمال را افزایش دهد.

XS
SM
MD
LG