تصویر گردن زدن گروگان اهل کرواسی توسط یک گروه افراطی مرتبط با داعش در مصر، روز چهارشنبه در شبکههای اجتماعی به اشتراک گذاشته شد. این نخستین مورد گردنزنی یک شهروند خارجی در مصر از زمانی است که داعش در این کشور نفوذ کرد و پاگرفت.
کشتن تومیسلاو سالوپک، شهروند ۳۰ ساله کرواسی که در کار تحقیق و نقشهبرداری درباره نفت و گاز بود، شرکتهای انرژی که در مصر کارمندان خارجی دارند را دچار هراس کرده و از سویی بر تلاشهای عبدالفتاح السیسی رئیسجمهوری مصر برای جذب سرمایهگذاری خارجی و ارتقاء اقتصاد راکد مصر ابری از تردید افکنده است.
این عکس را اولین بار حامیان داعش در شبکههای اجتماعی به اشتراک گذاشتند. در آن بدن بیسر منتسب به سالوپک، متاهل و پدر دو فرزند، در حالی که لباس سرهمی کرم رنگ برتن دارد دیده میشود و پرچم سیاهرهنگ داعش و یک کارد خونین در کنار جسد او بر خاک فرو شده است.
در کنار عکس به عربی نوشته شده، سالوپک «به خاطر مشارکت کشورش در جنگ علیه داعش» و پس از رد شدن مهلت دولت مصر برای انجام خواستههای داعش، کشته شد.
این عکس همچنین بریدهای از دو روزنامه مصری را به همراه داشت که یکی درباره حمایت کرواسی از مصر در جنگ با تروریسم و افراطیگرایی است و دیگری میگوید کرواسی بر حمایتش از اقلیم کردستان تاکید کرده است. سربازان کرواسی نیز بخشی از نیروهای ائتلاف در عراق را تشکیل میدهند و همچنان در چارچوب نیروهای ناتو در افغانستان هستند.
مقامات وزارت خارجه مصر هنوز در این زمینه واکنش نشان ندادند. یکی از مقامات سفارت کرواسی در قاهره، که نخواست نامش فاش شود، گفت سفارتخانه نمیتواند درباره این مسئله نظر دهد. وزارت خارجه کرواسی نیز از اظهارنظر در این زمینه خودداری کرده است.
خبرگزاری آسوشیتدپرس گفته است با وجود شباهتهای آشکار تصویر اخیر با ویدئویی که پیشتر در هفته گذشته داعش از همین فرد منتشر کرده بود، نمیتواند به شکل مستقل اصالت عکس را تأیید کند.
در آن ویدئو نیروهای مرتبط با داعش ضربالاجل هفتم اوت را برای مقامات مصر تعیین کردند تا «زنان مسلمان» را آزاد کند. هدف آنان از زنان مسلمان، زندانیان زن اسلامگرایی است که مصر پس از ساقط کردن محمد مرسی رئیسجمهوری اسلامگرای آن کشور طی عملیاتی برای پاکسازی اسلامگرایان بازداشت کرد.
این ویدئو تحت عنوان «پیامی به دولت مصر» منتشر شد و به سبک دیگر ویدئوهای تبلیغاتی داعش تهیه شده است.
سالوپک، نقشهبردار شرکت فرانسوی سیجیجی، ماه گذشته در غرب قاهره ربوده شد. دفتر شرکت متبوع او در محله معادی قاهره است. بسیاری از دیپلماتها و اتباع خارجی در این محله سکونت دارند.
هفته پیش وسنا پوسیچ وزیر خارجه کرواسی با همتای مصری خود برای گفتگو درباره آزادی سالوپک در قاهره ملاقات کرد. دفتر سامح شکری وزیر خارجه مصر در بیانیهای وعده داد که قاهره از هیچ تلاشی برای یافتن او فروگذار نمیکند.
داعش حدود یک سوم عراق و سوریه را در کنترل خلافت خودخوانده اسلامی خود دارد. در سوریه نیروهای داعش چندین روزنامهنگار و امدادگر خارجی از جمله جیمز فولی روزنامهنگار آمریکایی، استیون ستلاف روزنامهنگار آمریکایی-اسرائیلی، دیوید هاینز و آلن هنینگ امدادگران بریتانیایی، پیتر کاسیگ امدادگر آمریکایی و همچنین هارونا یوکاوا و کنجی گوتو دو شهروند ژاپنی را کشتهاند.
نیروهای مرتبط با داعش در لیبی نیز پیشتر در ماه فوریه سال جاری میلادی ویدئویی از گردن زدن گروهی از قبطیهای مسیحی مصر را منتشر کرد و دو ماه بعد ویدئوی دیگری کشتن گروهی از مسیحیان اتیوپی را نمایش داد.
از زمان سقوط محمد مرسی رئیسجمهوری اسلامگرای مصر، خشونت در این کشور افزایش یافته است. بخصوص نیروهای امنیتی مصر در شبه جزیره سینا هدف چندین حمله قرار گرفتند.
چندی پیش کنسولگری ایتالیا در قاهره هدف بمبگذاری قرار گرفت. کمی قبلتر نیز انفجار بمب دیگر دادستان کل مصر هشام برکت را در قاهره به کشتن داد.
پس از شورشهای مردمی موسوم به بهار عرب در سال ۲۰۱۱ میلادی و سقوط حسنی مبارک، اقتصاد مصر که بخش بزرگی از آن بر صنعت گردشگری متمرکز است، از هم پاشید. پیشبینی میشود انتشار تصویر گردن زدن شهروند کرواسی وضعیت گردشگری مصر را بدتر از قبل کند.