لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۲۸ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۰۳

روایت «کاریکاتوری و معیوب» صدا و سیما از «سانحه» بالگرد؛ یک مقام حکومتی: «مصلحت در شهادت» رئیسی بود


امدادگران در حال انتقال کشته‌شدگان در سانحه بالگرد رئیسی.
امدادگران در حال انتقال کشته‌شدگان در سانحه بالگرد رئیسی.

با گذشت هفت روز از سقوط هلیکوپتری که به مرگ ابراهیم رئیسی و هیئت همراه او در آذربایجان شرقی منجر شد، صدا و سیمای جمهوری اسلامی ویدئویی ۱۲ دقیقه‌ای را با عنوان «روایت سانحه» منتشر کرد.

در این گزارش که از شبکه یک صدا و سیما پخش شد، عنوان شده که سه بالگرد در ساعت یک و ۱۰ دقیقه ظهربه سمت پالایشگاه تبریز حرکت کردند و «حدود نیم ساعت» بعد، در حوالی معدن مس سونگون، بالگردها «به یک توده ابر» برخوردند.

بنا بر ادعای مطرح شده در این گزارش «در این لحظه دستور خلبان بالگرد رئیس‌جمهور به عنوان فرمانده میدان، این بوده که بالگردها برای عبور از توده ابرها ارتفاع بگیرند» و «حدود ۳۰ ثانیه» بعد، «خلبان هلیکوپتر دیگر متوجه می‌شود که بالگرد اصلی» که ابراهیم رئیسی سرنشین آن بوده، «نیست و تلاش برای برقراری تماس و یافتن بی‌فایده است.»

سپس، دو هلیکوپتر دیگر ساعت دو بعد از ظهر «در محدوده معدن مس سونگون فرود» آمدند و موفق شدند «با بالگرد مفقوده تماس بگیرند» که «شماره خلبان مصطفوی» را «آل‌هاشم ساعت ۱۴:۱۸ پاسخ» داد و «محرابیان از آل‌هاشم» پرسید: «حال شما خوب است؟ بقیه سرنشینان کجا هستند؟ دور و بر شما نیستند؟ شما تنها هستید؟‌»

تصاویری از «تماس محمدعلی آل‌هاشم با وزیر نیرو» پس از سانحه بالگرد
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:00:11 0:00

در این گزارش به پاسخ‌های آل‌هاشم اشاره نشده و عنوان شده که «در همین لحظه دستور ردیابی تلفن همراه» داده شده، اما از آن جا که «با یک بی‌تی‌اس امکان ردیابی دقیق وجود نداشت»، «محدوده روستای اوزی و روستای طویل به عنوان محدوده جست‌وجو تعیین» شد.

همچنین تأکید شد که سه ساعت پس از گم شدن هلیکوپتر، «پس از آخرین تماس‌ها در حدود ساعت ۱۷:۱۶، دیگری کسی از سرنشینان پاسخگوی تماس‌ها» نبود.

در حالی که رسانه‌های حکومتی در تبلیغ برای «مستند روایت سانحه» با انتشار تصاویری مدعی شده بودند این گزارش حاوی بخشی از تماس محمدعلی آل‌هاشم با علی اکبر محرابیان، وزیر نیرو است، اما در این گزارش ویدئوهایی از گفت‌وگوی ابراهیم رئیسی با الهام علی‌اف و همچنین گفت‌وگو با چند تن از روستاییان محلی پخش شد.

این روایت در حالی است که تا ساعت‌ها پس از سقوط هواپیما، رسانه‌های حکومتی آن را «فرود سخت» می‌نامیدند و اظهارات متناقضی را درباره آن مطرح می‌کردند.


بر اساس ادعای مطرح شده در این گزارش، اطلاعات نقطه‌ای که پهپاد ترکیه‌ای مشخص کرد، «نادرست بود» و «پس از ۱۴ ساعت جست‌وجو در ساعت ۵:۳۰ صبح روز دوشنبه، ریز پرنده‌های ایرانی مکان سقوط را مشخص» کردند و تصاویر آن «نشان می‌دهد که بالگرد بین روستای اوزی و طویل سقوط کرده و تمام سرنشنیان» کشته شده‌اند.

روایت صدا و سیما همچنین عنوان کرده که «بالگرد از مسیر تعیین شده خارج نشده»، «تا حدود یک و نیم دقیقه قبل از اتفاق، با مرکز در ارتباط بوده و آثار گلوله‌ای هم بر روی بالگرد وجود ندارد» و «در مکالمات با برج پرواز نیز مورد مشکوکی مشاهده نشده است.»

در این حال، علت سقوط هلیکوپتر حامل ابراهیم رئیسی روشن نیست و بر اساس این گزارش، «کمیته ویژه ستاد کل نیروهای مسلح همچنان در حال بررسی جزئیات سانحه است.»

هم‌زمان با انتشار «روایت سانحه» از تلویزیون جمهوری اسلامی، مهدی دونده، فرماندار نیشابور درباره سقوط هلیکوپتر حامل ابراهیم رئیسی گفته است که «مصلحت در شهادت» او بود.

به گزارش وب‌سایت «عصر ایران»، این مقام دولتی همچنین به نقل از یکی از «بزرگان نیشابور» که به ادعای او «با امام زمان در ارتباط است» گفته که دوازدهمین امام شیعیان را را «دیده که در مسیر سقوط بالگرد رئیسی با استرس و اضطراب در رفت و آمد است،‌ اما نهایتا گفته که قرار نیست کارمان را با معجزه پیش ببریم.»

انتشار گزارش ویدئویی صدا و سیما که با عنوان «مستند روایت سانحه» منتشر شده، واکنش‌هایی را در رسانه‌های اجتماعی به دنبال داشته است.

از جمله، بهنام قلی‌پور، روزنامه‌نگار، با بیان این که این گزارش «تصاویر تازه و مهمی از لاشه بالگرد دارد»، گفت که این گزارش «تأیید می‌کند که بالگرد افتاده و به جایی برخورد نکرده است» و «دست بذرپاش مبنی بر اینکه کسی به تلفن جواب نمی‌داد را رو کرد. بذرپاش شاهد زنده گفت‌وگو با آل‌هاشم بود.»

همچنین، پخش این گزارش انتقاد برخی کاربران حامی جمهوری اسلامی را نیز برانگیخته است. از جمله، رشید داودی، از آخوندهای حوزه علمیه قم، در شبکه اجتماعی ایکس با بیان این که «حقیقت اگر جامع و شفاف روایت نشود، جعل خواهد شد»، گفته «آنچه تحت عنوان مستند روایت سانحه» پخش شد، «صرفا گزارش «کاریکاتوری، گزینشی، معیوب» بود که «ده‌ها سند در مخالفت با آن موجود است» و «به وضوع می‌شد تلاش تدوین‌گر آن برای سلب مسئولیت از برخی را مشاهده» کرد.

هلیکوپتر حامل ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی، یک هفته قبل، در روز یک‌شنبه در بازگشت از مراسم افتتاح سد «قیز قلعه‌سی» در نقطه مرزی شمال غربی ایران ناپدید شد. هرچند رسانه‌های حکومتی ساعات متمادی از این حادثه با عنوان «فرود سخت» نام بردند، اما در بامداد دوشنبه خبر سقوط بالگرد و کشته شدن همه سرنشینان آن اعلام شد.

اعلام خبر مرگ ابراهیم رئیسی شادمانی عمومی ایرانیان در داخل و خارج کشور را به دنبال داشت؛ واکنشی که در پی آن مقامات جمهوری اسلامی به تهدید و بازداشت شهروندان در ایران روی آوردند.

XS
SM
MD
LG