لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۲۳

انتقادها از دستاوردهای قانون «فرزندآوری»: افزایش ۱۱ درصدی طلاق، کاهش ۵/۵ درصدی تولد در طول یکسال


تبلیغ فرزندآوری در ایران
تبلیغ فرزندآوری در ایران

رئیس «موسسه تحقیقات جمعیتی کشور» اعلام کرد که سن ازدواج در زنان ۵/۵ درصد و در مردان ۳/۵ درصد بالا رفته است. همچنین عباس عبدی، روزنامه‌نگار با انتقاد از دستاوردهای قانون فرزندآوری در شبکه ایکس نوشت که براساس آمارهای ثبت‌احوال، تولد ۵/۵ درصد و ازدواج ۱/۵ درصد کاهش و طلاق ۱۱ درصد رشد نسبت به بهار سال ۱۴۰۲ داشته است.

محمدجواد محمودی، رئیس موسسه تحقیقات جمعیتی کشور در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا گفت که تعداد جمعیت زنان در گروه سنی بارور در ایران «از سال ۲۰۳۰ به‌بعد، به‌شدت کاهش پیدا می­‌کند» و افزود: « ما از فرصت ۱۲ساله­‌ای (از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۲) که با اوج تعداد زنان در سن باروری مواجه بوده‌­ایم، تا کنون استفاده بهینه نکرده­‌ایم.»

این کارشناس جمعیت بدون آنکه به شاخص‌های کیفی مانند تغییرات مطالبات زنان در تغییر سبک زندگی، تفاوت هنجارهای اجتماعی با ارزش‌های تحمیلی حکومتی و مسائل معیشتی اشاره‌ کند، هشدار داد که «فقط ۶سال از این فرصت باقی‌مانده است که متاسفانه فرصت کمی برای برون رفت از چالش [ کاهش زاد و ولد] در پیش‌رو است.»

او با توصیف آمار ازدواج در سال‌های گذشته، گفت که «افزایش یا کاهش تعداد ازدواج‌ها در طول ۳۰ سال گذشته، کاملاً منطبق با کاهش یا افزایش تعداد افراد ۲۳-۱۸ ساله بوده است.» محمودی افزود: «در دوره ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰(۱۳۹۹) تعداد افراد ۲۳-۱۸ ساله کاهش پیدا کرده که همزمان با آن شاهد کاهش تعداد و میزان ناخالص ازدواج مطابق جدول فوق بوده‌­ایم.»

منتقدان، ناتوانی جمهوری اسلامی در حل مشکلات معیشتی و مسکن را عامل اصلی کاهش آمار ازدواج و فرزندآوری می‌دانند. این در حالی‌است که میلیاردها تومان در سال‌های گذشته به پروژه تبلیغاتی «جوانی جمعیت» اختصاص یافته است.

پزشکیان نیز اولین اقدام دولت خود را به «جوانی جمعیت» اختصاص داد؛ وقتی که کمتر از یک هفته بعد از نخستین دیدارعلی‌ خامنه‌ای با کابینه او و درخواستش برای «برطرف کردن موانع فرزندآوری»، در ۱۱ شهریور، بانک مرکزی از اختصاص ۵۰ هزار میلیارد تومان، برای تسهیلات «ازدواج و فرزندآوری» خبر داد.

با وجود تاکید، درخواست و دستورهای مختلف علی خامنه‌ای به دولت‌ها و مردم برای تسریع ازدواج و افزایش تولیدمثل در دو دهه گذشته، آمارها نشان می‌دهد روند ثبت ازدواج و زاد و ولد به ویژه در چهار سال گذشته نسبت به سال‌های قبل از آن روند کاهشی محسوسی داشته است.

XS
SM
MD
LG