لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۴۳

اولین جلسه دادگاه پرونده «قتل شبه عمد» جواد روحی، معترض جان‌باخته در زندان نوشهر، برگزار شد


جواد روحی زندانی سیاسی قبل از بازداشت و بعد از بستری شدن در بیمارستان
جواد روحی زندانی سیاسی قبل از بازداشت و بعد از بستری شدن در بیمارستان

مجید کاوه، وکیل دادگستری، روز شنبه ۱۹ خرداد از برگزاری نخستین جلسه رسیدگی به پرونده قتل شبه عمد جواد روحی، معترضی که در زندان جان باخت، خبر داد.

بنا بر پست آقای کاوه در شبکه «ایکس»‌ در جلسه دادگاه که در تاریخ ۱۹ خرداد برگزار شد، خانواده جواد روحی از شکایت علیه زندانبان گذشت کردند. با این حال، با توجه به کیفرخوواست صادره علیه بهیار زندان، دادگاه در خصوص اتهام« قتل شبه عمد» مطابق ماده ۶۱۶ قانون مجازات اسلامی، تصمیم‌گیری خواهد کرد.

در این پرونده، علیه بهیار زندان نوشهر به اتهام «قتل شبه عمد» و علیه زندانبان به اتهام خودداری از رساندن تظلمات محبوسین به مقامات صالح، کیفرخواست صادر شده بود.

پیشتر، وکیل جواد روحی در آذرماه ۱۴۰۲ از تشکیل پرونده برای رئيس و بهیار زندان نوشهر به اتهام «قتل نفس» موکلش خبر داده بود و گفته بود که نظریه پزشکی قانونی در مورد مرگ جواد روحی، «تداخلات دارویی با اشاره به تزریقات مکرر دارو توسط بهیار در بهداری زندان ساعاتی پیش از مرگ وی اعلام شده» است.

در نهم شهریور ماه سال جاری یک روز بعد از تایید مرگ جواد روحی زندانی سیاسی در بهداری زندان نوشهر، فعالان سیاسی و حقوقی صراحتا از قتل او سخن گفتند و خواستار تحقیقات درباره جزئیات مرگ او شدند.

در مقابل مقامات محلی در نوشهر اما سعی در توجیه مرگ او داشتند و برهمین اساس از «اعتیاد» و سابقه بیماری او سخن گفتند.

سازمان حقوق بشر ایران روز شنبه ۱۱ شهریور ۱۴۰۲ به نقل از منبع مطلع خود گفت در حالی که علت جان باختن جواد روحی در برگه پزشکی قانونی «ایست قلبی» ذکر شده، اما مقامات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی «به صورت شفاهی» علت مرگ این معترض زندانی را «سکته مغزی» اعلام کرده‌اند.

جواد روحی در ارتباط با اعتراضات نیمه دوم سال ۱۴۰۱ در مازندران، از «۳۰ شهریور ۱۴۰۱» در زندان نوشهر در «بازداشت موقت» بود. او سه بار به اعدام محکوم شد اما این حکم بعدتر در دیوان عالی کشور نقض شد. با این حال اواسط مرداد ماه، وکیل او گفت که این پرونده «در یک دور اداری عجیب سرگردان» مانده است.

یک سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در زمینه جان‌باختن جواد روحی در زندان جمهوری اسلامی به صدای آمریکا گفته بود: «ما از مرگ جواد روحی و گزارش‌هایی مبنی بر شکنجه او وحشت‌زده‌ایم.»

این سخنگو در پاسخ مکتوب به صدای آمریکا با اشاره به «گزارش‌های دلخراش» از «بی‌توجهی و شکنجه» جواد روحی هنگام بازداشت تاکید کرده بود: مرگ جواد روحی به عنوان جدیدترین نمونه از تلاش‌های جمهوری اسلامی برای «ایجاد ترس» در میان مردم ایران و «سرکوب هر‌گونه مخالفت» است.

در واکنش به «مرگ مشکوک» جواد روحی در زندان، سازمان عفو بین‌الملل با انتشار بیانیه‌ای خواستار برگزاری «تحقیق و تفحص» و انجام «تحقیقات مستقل» درباره علت مرگ این زندانی سیاسی شد.

در بیانیه هشتم شهریور ۱۴۰۲ سازمان عفو بین‌الملل، مقام‌های جمهوری اسلامی متهم شدند که جواد روحی را با مجموعه‌ای از «جرایم بین‌المللی»، از جمله «ناپدید‌سازی قهری»، «انفرادی» و «شکنجه»، قربانی کرده‌اند تا او وادار به «اعتراف اجباری» شود.

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG