لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۸ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۱۵

رئیس جمهوری چین با هدف افزایش توازن در منطقه به عربستان سفر کرد


شی جین پینگ، رئیس جمهوری چین با سلمان بن عبدالعزیز پادشاه عربستان سعودی در ریاض ملاقات کرد.

این اولین گام از نخستین سفر رسمی شی جین پینگ به خاورمیانه است، و قرار است از ایران نیز رسما دیدار کند.

پیشتر وزارت خارجه چین با اعلام اینکه پکن در اختلافات تهران و ریاض از هیچیک از طرفین حمایت نمی‌کند، یکی از اهداف سفر شی جین پینگ به خاورمیانه را "افزایش و برقراری توازن" عنوان کرده بود.

آخرین سفر رسمی رئیس جمهوری چین به عربستان سعودی، شش سال پیش، در هنگام ریاست جمهوری هوجین تائو انجام شده بود.

چین مقادیر زیادی از نفت مورد نیاز خود را از منطقه خلیج فارس وارد می‌کند و بر روابط تجاری و بازرگانی با کشورهای منطقه تاکید دارد

از سوی دیگر، همزمان با سفر رئیس جمهوری چین به عربستان، که یکی از اهداف آن کاهش تنش در منطقه عنوان شده است، عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه ایران نیز برای حضور در نشست فوق‌العاده سازمان همکاری‌های اسلامی که برای رسیدگی به موضوع حمله به اماکن دیپلماتیک عربستان در ایران تشکیل می شود، راهی عربستان سعودی شده است.

پیشتر، نخست وزیر پاکستان نیز با هدف میانجی‌گری بین این دو کشور به ریاض و تهران سفر کرده بود.

نقش آفرینی بیشتر در منطقه

از هنگام به قدرت رسیدن سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان سعودی، سمت‌گیری‌های ریاض در سیاست‌های منطقه‌ای حالت آشکاری بخود گرفته و گاه در مواردی مانند حمله ائتلاف به رهبری عربستان سعودی به یمن، کاملا فعال و تهاجمی بوده است.

در این بین، عربستان که پس از اسرائیل مهمترین متحد آمریکا در منطقه محسوب می‌شود، نگران تضعیف نقش آمریکا در منطقه است.

عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان سعودی در این باره گفته است: "اگر اقتدار آمریکا کاهش یابد یا از این منطقه عقب نشینی کند، نگرانی همه این است که این کار خلائی به جا می‌گذارد و نیروی‌های دور و نزدیک نیز تلاش می‌کنند تا این خلاء را پر کنند. در آن صورت، از پایداری سیستم بین‌المللی کاسته می‌شود، که خود به مبارزات و جنگ های بیشتر برای افزایش و برقراری ثبات منجر می‌شود."

عربستان سعودی در حالی برای نقش آفرینی بیشتر در تحولات منطقه تلاش می‌کند که در بحران‌های منطقه‌ای در نقطه مقابل ایران قرار گرفته است.

ایران از دولت بشار اسد در جنگ داخلی سوریه حمایت می‌کند در حالیکه عربستان حامی مخالفان دولتی سوریه است. در یمن نیز در حالی ایران از موضع شورشیان شیعه حوثی متهم است، عربستان مستقیما وارد جنگ با این شورشیان شده است. تنش در روابط تهران و ریاض در پی حمله به سفارت عربستان در ایران در جریان اعتراض به اعدام شیخ نمر، به اوج رسید. ایران می گوید حمایتش از شیعیان حوثی تنها معنوی است.

XS
SM
MD
LG