لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۴۸

حضور نظامی دائمی بریتانیا در خلیج فارس پس از چهار دهه


بحرین هم اکنون محل استقرار یکی از بزرگترین پایگاه‌های نظامی آمریکا در خلیج فارس است - عکس از آرشیو
بحرین هم اکنون محل استقرار یکی از بزرگترین پایگاه‌های نظامی آمریکا در خلیج فارس است - عکس از آرشیو

فیلیپ هاموند وزیر خارجه بریتانیا، روز شنبه گفت کشورش با بحرین توافقی امضا کرده که بر اساس آن حضور نظامی بریتانیا در این کشور حاشیه خلیج فارس پررنگ‌تر خواهد شد.

بر اساس این توافق، بحرین همچنین یک پایگاه نظامی دائمی‌ در اینت منطقه نفت‌خیز در اختیار بریتانیا خواهد گذاشت.

توافق اخیر با بحرین نشانگر چرخش استراتژیک بریتانیاست که در سال ۱۹۷۱ میلادی (۱۳۵۰ خورشیدی) رسماً پایگاه‌های اصلی نظامی‌اش در منطقه خلیج فارس را ترک کرده بود.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، این اقدام در زمانی صورت می‌گیرد که ایالات متحده، بریتانیا، و دیگر متحدانشان نبرد با گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش) در عراق و سوریه را آغاز کرده اند؛ همچنین شش قدرت جهانی گروه ۵+۱ برای تدوین یک توافق جامع و پایدار هسته‌ای، با دولت ایران در حال مذاکره هستند.

وزیر خارجه بریتانیا که برای شرکت در دهمین کنفرانس امنیتی مؤسسه بین‌المللی مطالعات استراتژیک در منامه پایتخت بحرین به سر می‌برد، روز شنبه در سخنانی با تأکید بر پیوندهای تاریخی کشورش با منطقه خلیج فارس، طرح توافق جدید با بحرین را اعلام کرد:

به گفته آقای هاموند «در جامعه جهانی به‌هم پیوسته امروز، امنیت و شکوفایی هر کشور به تحولاتی وابسته است که در خارج از مرزهایش رخ می‌دهد. نگرانی امنیتی بحرین، دغدغه امنیتی بریتانیا هم هست.»

کشور کوچک بحرین، محل استقرار ناوگان پنجم نظامی آمریکا نیز هست؛ ناوگانی که مسئولیت عملیات نظامی در اطراف شبه جزیره عرب و بخش‌هایی از اقیانوس هند را بر عهده دارد.

بر اساس توافق لندن و منامه، نیروی دریایی سلطنتی بریتانیا به طور دائم در بحرین مستقر خواهد شد. تنگه هرمز، تنها گذرگاه آبی خلیج فارس – که بیش‌ترین مرز خاکی حاشیه آن متعلق به دو کشور ایران و عمان است – مسیر عبور نفتکش‌هایی است که حدود ۳۰ درصد از کل موجودی نفت دنیا را به بازارهای جهانی می‌رسانند.

چهار زیردریایی مین‌روب بریتانیا هم اکنون در بحرین مستقر هستند، و دیگر ناوهای بریتانیا قرار است به تأسیسات دیگری در آن کشور منتقل شوند.

مایکل فالون وزیر دفاع بریتانیا، این تأسیسات را – که به گفته وزیر خارجه «پایگاهی موقتی با شرایط بسیار محقر است» – «گسترش دائمی ردپای نیروی دریایی سلطنتی» در منطقه توصیف کرد که توانایی اعزام ناوهای بیشتر و بزرگ‌تر به خلیج فارس در آینده را تضمین می‌کند.

XS
SM
MD
LG